Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΕΤΑΞΑ Η « ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ»

(1905-16 Οκτωβρίου 1971)

Η Αντιγόνη Μεταξά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905, ήταν λογοτέχνιδα, και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, που έμεινε γνωστή ως η "Θεία Λένα". Κόρη του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά, σπούδασε Παιδαγωγικά στο Παρίσι, και υποκριτική τέχνη στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου αργότερα εργάστηκε ως καθηγήτρια. Το 1925 συνεργάστηκε με το θίασο Θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά και στη συνέχεια με τον Αιμίλιο Βεάκη.







Το 1933 ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου, που λεγόταν "Το θέατρο του παιδιού", ή "Παιδικό θέατρο", που λειτούργησε χωρίς διακοπή ως την επιβολή της γερμανικής κατοχής, τον Απρίλιο του 1941, οπότε παύτηκε από τους ιταλούς και από το 1942 ως το 1966 ήταν προϊσταμένη της « Ώρας του Παιδιού».


Η Αντιγόνη Μεταξά είχε παντρευτεί τον Κώστα Κροντηρά, πρώτο σκηνοθέτη στο χώρο της ραδιοφωνίας και συνεργάστηκε μαζί του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών.


Είχε αναλάβει τη διεύθυνση όλης της παιδικής ώρας στη καθημερινή πρωινή ζώνη εκπομπής. Πραγματοποίησε παιδικές εκπομπές με το ψευδώνυμο "Θεία Λένα" στις 9:00 το πρωί ακουγόταν …


ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ
ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ ΕΔΩ

ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΧΑΡΩΠΟ.....






Έτσι ακριβώς ξεκινούσε η ραδιοφωνική εκπομπή της Θείας Λένας (στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών πριν πολλά χρόνια.... Από το 1966 συνεργάστηκε με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ΥΕΝΕΔ και μετά την έναρξη λειτουργίας και του αντίστοιχου καναλιού το 1967 δημιούργησε το πρώτο παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, δραστηριότητες που συνέχισε ως το τέλος της ζωής της.



Το όνομα της "Θείας Λένας" χρησιμοποίησε και στο συγγραφικό της έργο. Έγραψε πενήντα πέντε πρωτότυπες εκδόσεις και επιμελούμενη περισσότερες από διακόσιες.



Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε με το παράσημο του Τάγματος της Ευποιίας (1965) και με ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Κόρη της Αντιγόνης Μεταξά και του Κώστα Κροντηρά ήταν η επίσης ραδιοφωνική παραγωγός Λήδα Κροντηρά, γνωστή από την παιδική εκπομπή "Καλημέρα παιδάκια".


Πέθανε16 Οκτωβρίου 1971 σε ηλικία 72 χρόνων, η αναγγελία του θανάτου της από τον αθηναϊκό Tύπο ξύπνησε καλά φυλαγμένες αναμνήσεις. «Εχω πάντα στο μυαλό μου την εικόνα της», μας λέει η κυρία Κροντηρά - Κατσούφη, «θυμάμαι τα παιχνίδια μας, τις ώρες που περνούσαμε μαζί στους ραδιοθαλάμους… Μου έκαναν πάντοτε εντύπωση οι πρωτοποριακές ιδέες και ο δυναμισμός της. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που τόλμησαν να κρατήσουν το πατρικό τους όνομα πλάι στο όνομα του συζύγου τους». «Η ιδέα για το νέο της όνομα ανήκε στον Γιάννη Βουλπιώτη, τότε διευθυντή του ΕΙΡ, και στον σύζυγό της, τον ραδιοσκηνοθέτη Κώστα Κροντηρά. Δόθηκε σε αντιπαράθεση με τη “θεία Μπέρτα” του γερμανικού ραδιοφώνου και με το δεδομένο ότι ο πατέρας της ονομαζόταν Κωνσταντίνος».




ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΕΤΑΞΑ

- Μαθαίνω με την Θεια Λένα.
- Παίζω με την Θεια Λένα.
- ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΓΓΕΛΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ.
- ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ
- ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
- ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Β'


Και πλήθος ακόμα πρότυπων παιδικών βιβλίων.
http://www.youtube.com/watch?v=2vvc1vKRLPo
http://www.youtube.com/watch?v=GajfNo4n0eU&feature=related

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητή στα παιδικά μας χρόνια,ακούγοντας στο σπίτι μας ή στο νηπιαγωγείο,να κάτσουμε καλά και να τρώμε το πρωινό μας.Η πιο ανιστόρητη και ευχάριστη εκπομπή μας από το ράδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...