Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΙΝΑ ΑΝΤΡΕΕΒΑ (ΤΣΒΕΤΑ)- КАТИНА АНДРЕЕВА(ЦВЕТА)

Έβλεπα φωτογραφίες του εμφυλίου, μια φωτογραφία μου προκαλούσε πάντα ιδιαίτερη εντύπωση ήταν μια κοπέλα, χοντρούλα με σκληρό βλέμμα. Κάποτε το έφερε το πράγμα και είδα ποια ήταν αυτή η γυναικεία μορφή που πάντα πόσταρε στις αντάρτικες φωτογραφίες με κοπέλες.




Μάλιστα η Σβέλτα … η ΚΑΤΙΝΑ ΑΝΤΡΕΕΒΑ (ΤΣΒΕΤΑ)- КАТИНА АНДРЕЕВА(ЦВЕТА). Η Κατίνα Αντρέεβα γεννήθηκε στην περιοχή της Φλώρινας, μετά το τέλος της κατοχής και υπό την καθοδήγηση της εξουσίας του Τίτο που είχε εγκατασταθεί στην Γιουγκοσλαβία, ξεσηκώνονται οι σλαβόφωνοι της Ελληνικής Μακεδονίας, φτάσανε με τη νεολαία του Μόκρενι να δημιούργησουν θεατρική ομάδα και ανεβάσανε έργα του Βόινταν Τσσερνοντρίνσκι όπως το «Μακέντονσκα κρβαβα σφάντμπα» (Македонска крвава свадба- Μακεδόνικος αιματοβαμμένος γάμος).




Η Κατίνα έπαιξε τον ρόλο της Τσβέτα και έκτοτε της έμεινε το όνομα αυτό. Η Κατίνα Άντρεεβα κατατάχτηκε στον ΔΣΕ.


Το τάγμα όπου ανήκε η Τσβέτα πολεμούσε στο Βίτσι (οι σλαβομακεδόνες το λένε Βίτσσο) και εκεί έγινε επίτροπος του λόχου της, πήρε μέρος σε ενενήντα μάχες κατά του Εθνικού στρατού και είχε παρασημοφορηθεί με το «Μετάλιο γενναιότητας» του ΔΣΕ.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σλαβομακεδόνισες στον ΔΣΕ, τραγουδούσαν «Βο μπόρμπα, βο μπόρμπα, μακεντόνσκι νάροντε» (Во борба, во борба, македонски народе -Στον αγώνα, στον αγώνα, μακεδονικέ λαέ), τόσο ελληνικά!


Στο Βίτσι πολέμησε το 1949 στο ύψωμα Κουλκουτούρια, ένα μέρος που είναι ανάμεσα στα χωρία Πολυπόταμος και Τρίβουνο στην περιοχή της Φλώρινας, με το αυτόματο στο χέρι έτρεχε και φώναζε σλάβικα «Ούρααα, νάπρεντ, κε γκιζντρόμπιμε» (Εμπρός, θα τους διαλύσουμε) πριν τελειώσει όμως αυτή η μάχη η свадба σκοτώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...