Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΝΤΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Μεγάλο πρόβλημα του Εθνικού Στρατού υπήρξε η διάβρωσή του από ΕΑΜικά στοιχεία, τα οποία πριν αρχίσουν οι εκκαθαρίσεις στο στράτευμα, στην κυριολεξία έλεγχαν το στράτευμα και θα μπορούσαν αν το είχαν αντιληφτεί έγκαιρα να αλώσουν το κράτος με μια συντονισμένη ενέργεια που θα διάλυε τον στρατό, οι δυνατότητες αυτές της Αριστεράς φάνηκα στα γεγονότα της Ποντοκερασιάς το 1946.


Ιδού πως παρουσιάζει τα γεγονότα ο υποστράτηγος Δ Ζαφειρόπουλος :

«Κατά τον Ιούλιον του 1946 , ότε ανεκαλύφτησαν τα στασιαστικά κινήματα εις την Ταξιαρχίαν της Κοζάνης, υπήρχεν αδυναμία επιβολής της τάξεως και ο συμμοριτισμός, εάν το αντιλαμβάνετο, είχε την δυνατότητα να κυριαρχήση εφ ολοκλήρου της περιοχής, από Θεσσαλίας και βορειότερον μέχρι των συνόρων. Η κρίσιμος αυτή κατάστασις ταχέως παρήλθε λόγω εξαιρετικών μέτρων , άτινα ελήφθησαν υπό της Διοικήσεως του Β Σ Στρατού, και άτινα εξήρχοντο του πλαισίου της νομιμότητος, δεδομένου ότι και ο συμμοριτισμός ήτο εκτός Νόμου».



Το Μάιο του 1946 άρχισε η συστηματική εκκαθάριση του στρατού και η απομάκρυνση από τις μάχιμες μονάδες όσων ήταν επισημασμένοι αριστεροί, πολλοί απολύθηκαν και άλλοι δημιούργησαν άοπλα τμήματα Σκαπανέων, τα οποία στην αρχή τα έστειλαν στην Κρήτη, ταυτόχρονα εφαρμόστηκε σύστημα κατάταξης με ατομικές προσκλήσεις. Αυτό όμως που έκανε επιτακτικό την ολοκλήρωση των διαδικασιών της εκκαθάρισης αποτελούν τα γεγονότα της 5ης Ιουλίου 1946 στο χωριό των Ποντίων του Κιλκίς, την Ποντοκερασιά που απείχε μόλις 25 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και ήταν πολύ κοντά στα Γιουγκοσλαβικά σύνορα.



Στο χωριό αυτό καταυλιζόταν ένας λόχος του στρατού και σε αυτόν τον λόχο γίνηκε η αντικατάσταση του διοικητή του, έφτασε λοιπόν ο νέος διοικητής ο λοχαγός Στεφάνου, ο προκάτοχος λοχαγός απουσίαζε και τον λοχαγό Στεφάνου υποδέχτηκε ο εποπτεύων δεκανέας Σκαντζέλης.


Το βράδυ της 4ης προς 5η Ιουλίου ο λοχαγός Στεφάνου έπεσε κουρασμένος να κοιμηθεί και μη γνωρίζοντας άλλο στο λόχο άφησε επιλοχεύοντα τον Σκαντζέλη, στο χωρίο Ποντοκερασία αλλά και στον λόχο υπήρχαν όμως ισχυρές ΕΑΜικές οργανώσεις πράγμα που αγνοούσε ο λοχαγός Στεφάνου, οι ΕΑΜικές αυτές οργανώσεις βρισκόντουσαν σε στενή επαφή με τις ανταρτικές ομάδες της περιοχής, οι αντάρτες λοιπόν αποφάσισαν να διαλύσουν τον λόχο και σαν χρόνο δράσης τους επέλεξαν ακριβώς αυτή την νύχτα της αλλαγής διοίκησης στο λόχο.


Στις 3.30 ο λοχαγός Στεφάνου ξύπνησε έκπληκτος από παράξενους θορύβους από κραυγές, τενεκεδοκρουσίες, ιαχές και ΕΑΜικά συνθήματα, ο αγουροξυπνημένος λοχαγός είδε μια μεγάλη μάζα ανθρώπων από τους χωρικούς της Ποντοκερασιάς να τρέχουν στον καταυλισμό με πυρσούς και φανάρια, πρωτοπορία αυτής της μάζας ήταν γυναικόπαιδα, ο λόχος άρπαξε τα όπλα, αλλά η μάζα καλούσε τους φαντάρους «να ενωθούν με τον λαό και να χτυπήσουν τους φασίστες αξιωματικούς» και στην συνέχεια όρμησαν με πέτρες, ενώ ο λοχαγός Στεφάνου είχε επικεντρώσει την προσοχή του στην λαϊκή αυτή επίθεση, εκδηλώθηκε επίθεση ανταρτών.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με πρωτοσέλιδο εκτελέσεων.


Έτσι πια το μέτωπο που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ήταν οι ένοπλοι αντάρτες, διέταξε λοιπόν τον δεκανέα Σκαντζέλη να μαζέψει τους καλύτερους άνδρες και να ετοιμαστεί αντεπίθεση, ο δεκανέας Σκαντζέλης έφερε πράγματι μια ομάδα πάνοπλους στρατιώτες και όταν ο λοχαγός διέταξε «πυρ», τότε ο επιλοχεύων και οι άντρες σήκωσαν τα όπλα και έβαλαν κατά του λοχαγού και των αξιωματικών, ο δεκανέας Σκαντζέλης ήταν ο γραμματέας της ΕΑΜικής οργάνωσης του λόχου.


Έτσι βρέθηκε ο λοχαγός Στεφάνου βαλλόμενος από τους αντάρτες και τους ΕΑΜίτες του λόχου και ταυτόχρονα πετροβολούμενος από τους χωρικούς. Με δέκα από τους άνδρες του λόχου του ενήργησε έξοδο και κατάφερε να φτάσει στο Κιλκίς τραυματισμένος, ενώ στην Ποντοκερασία οι αντάρτες και οι χωρικοί κατέλαβαν τον καταυλισμό τον οποίο και έκαψαν. Επτά στρατιώτες έπεσαν νεκροί, σαράντα υπό τον ανθυπίατρο θέλοντας μη θέλοντας ακολούθησαν τους αντάρτες και οι υπόλοιποι σκόρπισαν στα βουνά, είχαμε δηλαδή πλήρη καταστροφή του λόχου.

Στο Κιλκίς τώρα η διοίκηση πληροφορήθηκε τα συμβάντα από τον λοχαγό Στεφάνου και έδρασαν κεραυνοβόλα, στρατιωτικά τμήματα και χωροφυλακή, χτύπησαν τους αντάρτες και τους στρατιώτες που τους ακολουθούσαν και τους καταδίωξαν, συνέλαβαν όμως τον δεκανέα Σκαντζέλης και δεκαπέντε φυγάδες στρατιώτες, ταυτόχρονα έπιασαν τους χωρικούς που πήραν μέρος στην επίθεση κατά του λόχου, οι χωρικοί είχαν για αρχηγό τον δάσκαλο του χωριού.


Στις 9-11 Αυγούστου έγινε η δίκη τους στο στρατοδικείο του Κιλκίς, ο Σκαντζέλης, ο δάσκαλος και πέντε στρατιώτες και πέντε χωρικοί καταδικάστηκαν σε θάνατο, δεκατέσσερις χωρικοί (και μια γυναίκα), ένας λοχίας και δύο στρατιώτες σε ισόβια δεσμά. Το πρωί της 16ης Αυγούστου οι θανατοποινίτες εκτελέστηκαν έξω από το Κιλκίς.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αγρότης της Β Ελλάδος στην περίοδο του Εμφυλίου, οργώνει με παραδοσιακό άροτρο το χωράφι του. Εξαθλίωση και Εμφύλιος....



Τα γεγονότα της Ποντοκερασιάς έδωσαν το έναυσμα επαγρύπνησης και αυστηρότητας, τον Ιούλιο στην περιοχή Κοζάνης που είχαν την έδρα τους οι 21η 41η και 42η ταξιαρχία έγιναν μαζικές συλλήψεις στρατιωτών, σαν πρόσχημα ήταν ότι σχεδιαζόταν στάση, έτσι συνελήφθησαν 300 οπλίτες σαν κύριοι αυτουργοί και 1.500 αφοπλίστηκαν, δεκάδες καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι με βαριές ποινές και αρκετοί εκτελέστηκαν. Η εκκαθάριση επεκτάθηκε σε πολλές μονάδες, οι συλληφθέντες αποτέλεσαν τους πρώτους σκαπανείς στην Μακρόνησο.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ Ν Γρηγοριάδη εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
- ΑΝΤΙΣΥΜΜΟΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝ του Δ Ζαφειρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...