Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΧΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ



            Έχουμε πολύ όμορφες εικόνες από τον Σατωβριάνδο που μας παρουσιάζει πως ήταν τα χάνια στην προεπαναστατική Πελοπόννησο.

 

Εξηγεί πως «Στην Τουρκία όλα τα δημόσια ιδρύματα είναι έργα ιδιωτών. Η κυβέρνηση δεν φροντίζει καθόλου γι αυτά. Οι Τούρκοι τα χτίζουν πάντα από ευλάβεια και ποτέ από πατριωτισμό» και αυτή την εξήγηση έδωσε για το Χάνι (πανδοχείο) που συνάντησε στην περιοχή της Ιθώμης:

 «Τα μεσάνυκτα φτάσαμε στο πανδοχείο, που βρισκόταν στη μέση του στενού. Αχός από νερά τρεχάμενα κι ένα μεγάλο δένδρο μας ανάγγειλαν το ευλαβικό αυτό κτίσμα, που το χε φτιάξει κάποιος από τους οπαδούς του Μωάμεθ».

Καταλήγει με την διαπίστωση που προφανώς είναι κανόνας ότι:

«…. Όλες αυτές οι κρήνες, τα χάνια οι γέφυρες που γιναν στα πρώτα χρόνια της Αυτοκρατορίας  έχουν καταντήσει ερείπια. Εγώ τουλάχιστον, όσο θυμάμαι, δεν απάντησα στον δρόμο μου μήτ΄ ένα καινούργιο χτίσμα…. Η κοινωνία τους καταρρέει».


 



 

Πληρέστερη όμως περιγραφή κάνει για ένα χάνι που συνάντησε στην Λακωνία:

«Το μεσημέρι βρήκαμε άλλο χάνι , άθλιο σαν το προηγούμενο, αν και το στόλιζε τούρκικη σημαία. Ήταν τα μόνα χάνια που συναντήσαμε σ απόσταση είκοσι δύο λευγών. Η πείνα και η κούραση μας ανάγκασαν να μείνουμε στο βρομερό αυτό καταγώγιο περισσότερο  απ όσο  θα θελα. Ο ξενοδόχος ένας γέρος Τούρκος κατσουφιασμένος, καθόταν μέσα σ ένα κελάρι απάνω από τους στάβλους του χανιού.  Οι κατσίκες, ανεβαίνοντας ως εκεί κόπριζαν τριγύρω του. Μας υποδέχτηκε στο ευχάριστο αυτό μέρος και μήτε  που καταδέχτηκε να σηκωθεί από την κοπριά του, για να προσφέρει τροφή στους ,, χριστιανούς σκύλους,,  μα φώναξε με τρομερή φωνή ένα κακομοιριασμένο Ελληνόπουλο, ξυπόλυτο και με το σώμα του πρησμένο από το πυρετό κι από τα μαστιγώματα, που μας έφερε γάλα πρόβειο σ ένα δοχείο τόσο ακάθαρτο που προκαλούσε αηδία. Για να πιω με την ησυχία μου το γάλα αυτό, αναγκάστηκα να βγω από το κελάρι , όπου οι κατσίκες με τα κατσικάκια τους με πολιορκούσαν για να μου αρπάξουν ένα κομμάτι παξιμάδι που κρατούσα. Είχα φάει κρέας αρκούδας κι ιερών σκύλων με τους αγρίους της Αμερικής, μοιράστηκα το λιτό δείπνο των Βεδουίνων, μα πουθενά δεν συνάντησα τίποτα που να μπορούσε να συγκριθεί με το πρώτο αυτό χάνι της Λακωνίας. ….»


   
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του Francois Rene de Chataubriand εκδόσεις ΒΗΜΑ περιηγήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...