Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΚΤΑΙΟΝ

Αυτό το εξαίρετο κτήριο σήμερα δεν υπάρχει, “Ακταίον” λέγεται ένα ασήμαντο καφενείο και οι αρχιτέκτονες του “Μετροπόλιταν” λέγετε ότι προσπάθησαν να δώσουν κάτι από την χαμένη αισθητική του ξενοδοχείου, φτιάχνοντας όμως τελικά, ένα ακόμη γυάλινο τέρας.
ΝΑΙ στο ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ στο Φάληρο, εκεί γίνονταν όλες οι δεξιώσεις, όλοι οι χοροί. Kάθε Σαββατοκύριακο, είχε τσάι. Πηγαίνανε εκεί με τις κοπέλες τους οι νέοι του Πειραιά, εκεί μαζευόταν.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Φαληρικό ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ.

Το ξενοδοχείο αυτό ήταν το πολυτελέστερο της εποχής με 160 δωμάτια.


Εκεί κρατήθηκαν οι τούρκοι αξιωματικοί αιχμάλωτοι των Ιωαννίνων ας δούμε μια περιγραφή:

“Πολιτισμένη μεταχείριση βρήκαν απ’ τον Ελληνικό Στρατό οι Τούρκοι αξιωματικοί – αιχμάλωτοι. Οι ντόπιοι πήγαν στα σπίτια τους. Οι ξενοτοπίτες έμειναν όλοι μαζί σε πολύ καλά σπίτια και με κάθε δυνατή πολιτισμένη περιποίηση. Σε λίγες μέρες τους μετέφεραν στην Αθήνα μαζί με τον Εσσάτ Πασά και τους εγκατέστησαν στο «Ακταίον» στο Φάληρο.”



Μάλιστα τους τούρκους αξιωματικούς τους πήγαν οι Έλληνες στο καλύτερο ξενοδοχείο της χώρας, έτσι συμπεριφέρθηκαν και αυτοί στους δικούς μας αιχμαλώτους; Αλλά ας επανέλθουμε στο ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟ αυτό το κόσμημα, αλλού διαβάζουμε "..........τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς του 1925. Οι εύπορες οικογένειες του Πειραιά παρευρίσκονται και διασκεδάζουν υπό τους ήχους ορχήστρας τζαζ".

Το ΑΚΤΑΙΟΝ χτίστηκε με σχέδιο του αρχιτέκτονα Καραθανασόπουλου κατά τα πρότυπα τον «Πάλας» των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων. Το 1903, ο τραπεζίτης Ι. Πεσμαζόγλου το εγκαινίασε, στο χώρο όπου βρισκόταν παλιότερα το σπίτι του Γιαννόπουλου, το πρώτο σπίτι που χτίστηκε το 1875.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Φαληρικό ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ, το "ξενοδοχείο του σταθμού", το μεγαλόπρεπο «ΓΚΡΑΝΤ ΟΤΕΛ», γνωστό και ως ξενοδοχείο Παππά, που χτίστηκε γύ­ρω στα 1885, έφτασε στα 1912 τον αριθμό των 200 δωματίων.


Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της εποχής με 160 δωμάτια ύπνου και μεγάλες και πολυτελέστατες αίθουσες υποδοχής και δεξιώσεων. Για την ανέγερση, την εσωτερική διακόσμηση και τον εξοπλισμό του
δαπανήθηκε το τε­ράστιο για την εποχή ποσόν των 2.000.000 χρυσών δραχμών! Το «Ακταίον» υπήρξε γι αρκετά χρόνια το επί­κεντρο της κοινωνικής και κοσμικής ζωής της Αθήνας και του Πειραιά. Εκεί δίνονταν επίσημοι χοροί καλοκαίρι και χειμώνα. Στη διάρκεια του πολέμου εγκαταλείφθηκε, για να ακολουθήσει η κα­τεδάφισή του, η οποία ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια με την εξα­φάνιση και του μικρού τμήματος του κτιρίου που είχε διασωθεί και άξιζε να διατηρηθεί σαν «τεκμήριο» μιας εποχής που χάθηκε οριστικά.

Το ξενοδοχείο αυτό
θύμιζε την όπερα της Βιέννης και που μαζί με το περίφημο “Ξενοδοχείο του Σταθμού” έκαναν αυτή τη περιοχή ισάξια κι ίσως ανώτερη , από πολλές περιοχές που σήμερα θεωρούμε “IN” στην Ευρώπη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...