Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ 1940








            Κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940-41 παρά το μικρό μέγεθος της Ελληνικής αεροπορίας η οποία ανερχόταν σε αναλογία 1 προς 6 της Ελληνικής αεροπορίας απέναντι στην Regia Aeronautica  (ιταλική αεροπορία), πραγματοποιήθηκαν αξιόλογη εκπροσώπηση, πέρα από την αριθμητική υπεροχή η ιταλική αεροπορία ήταν εφοδιασμένη με σύγχρονα αεροπλάνα MACCHI και FIAT έναντι των πεπαλαιωμένων πολωνικών PZL που διέθετε η Ελλάδα, το χειρότερο όμως ήταν ήδη η Πολωνία είχε ήδη κατακτηθεί και υπήρχε τεράστια έλλειψη ανταλλακτικών, ενώ η εκπαίδευση των Ελληνων χειριστών στις σύγχρονες τακτικές ήταν ελλιπής .



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πολωνικό μαχητικό αεροπλάνο  PZL P24G  της Ελληνικής αεροπορίας




Ο ΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΗΤΡΑΛΕΞΗ



             Ο Μητραλέξης γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Μίλα της Μεσσηνίας, με την έναρξη του πολέμου βρέθηκε να υπηρετεί  στην 22η Μοίρα Διώξεως στις Σέδες της Θεσσαλονίκης. Και μετά τον τορπιλισμό της Έλλης μεταφέρθηκε στο βοηθητικό αεροδρόμιο της Μίκρας με αποστολή την αεροπορική κάλυψη της Θεσσαλονίκης.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μαρίνος Μητραλέξης.

            Στις 2/11/1940 δόθηκε «συναγερμός απογείωση» στην 22η Μοίρα διότι πετούσαν πάνω από την Βέροια με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη 27 τρικινητήρια βομβαρδιστικά CANT Z1007bis  συνοδευόμενα από ισχυρή δύναμη καταδιωκτικών. Τα PZL βρέθηκαν στον αέρα, τα ιταλικά βομβαρδιστικά πετούσαν στα 6.000 μέτρα , δεν άργησαν να συναντηθούν τα αντίπαλα αεροπλάνα πάνω από τον Λαγκαδά και ακολούθησε λυσσώδης αερομαχία, η αερομαχία μεταφέρθηκε στο πεδίο δράσης των αντιαεροπορικών της Θεσσαλονίκης.

            Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο Μαρίνος Μητραλέξης είχε «πάρει την ουρά» ενός εχθρικού βομβαρδιστικού και έβαλε εναντίον του, δεχόμενος τα ιταλικά πυρά από τα πολυβόλα της ουράς του ιταλικού, τα πυρομαχικά όμως του Μητραλέξη εξαντλήθηκαν και οι ιταλοί συνέχισαν να βάλουν κατά του Μητραλέξη, τότε πραγματοποιήθηκε ένας αεροπορικός άθλος προ των έκπληκτων ματιών ιταλών και ελλήνων μαχητών, ο Μητραλέξης αντί να προσπαθήσει να απεμπλακεί «εμβόλισε» με την έλικα το πηδάλιο της ουράς του ιταλικού βομβαρδιστικού. Το ιταλικό βομβαρδιστικό έπεσε σε περιδίνηση και συνετρίβη, ενώ τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του ιταλικού πληρώματος  του πήδηξαν με αλεξίπτωτα , ο χειριστής ανθυποσμηναγός  Β.   Pasqualotto δεν κατάφερε να σωθεί.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Ιταλικό βομβαρδιστικόμετά την πτώση του.


            Το αεροπλάνο του Μ Μητραλέξη μετά τον «εμβολισμό» ο κινητήρας άρχισε να «στριγκλίζει» και υποχρεώθηκε σε άμεση αναγκαστική προσγείωση . Έτσι προσγειώθηκε ομαλά στον χώρο που είχε συντριβεί το ιταλικό βομβαρδιστικό, ο Μαρίνος Μητραλέξης βγήκε από το αεροπλάνο κατευθύνθηκε προς τους τέσσερις διασωθέντες ιταλούς, τους οποίους πλησίαζαν εξαγριωμένοι χωρικοί από την γύρω περιοχή  και βγάζοντας το όπλο του το πρότεινε στους χωρικούς που πλησίαζαν με αξίνες τους έντρομους ιταλούς, μετά χαιρέτησε τους ιταλούς, τους συστήθηκε και έμαθε τα ονόματά τους. Επρόκειτο για τους D Peteruzo, M Capaleni, B Trezolani και G Brussolo, εν τω μεταξύ έφτασε η χωροφυλακή που τους παρέλαβε και με συνοδεία του Μητραλέξη παραδόθηκαν στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης..

            Το επεισόδιο είναι μοναδικό, ο Μητραλέξης τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση, το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και είναι ο μοναδικός Έλληνας αεροπόρος του πολέμου που έτυχε αυτής της διάκρισης κατά τον πόλεμο.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η εφημερίδα "Πρωία" , στο φύλλο της 17ης Νοεμβρίου , δημοσίευσε συνέντευξη του Ιταλού ανθυποσμηναγού Μπρουσόλο Γκαριπάλδο , ενός από τους διασωθέντες αιχμαλώτους , ο οποίος επιβεβαίωσε το συμβάν και απέρριψε τις οποίες εκδοχές ήθελαν την κατάρριψη του εχθρικού αεροπλάνου ως ατύχημα.


            Ο Μητραλέξης χάθηκε στις 19/10/1948 μαζί με τους αντισμήναρχο Πολίτη και επισμηναγό Γαλανάκο με το αεροπλάνο τους τύπου Oxford, λόγω βλάβης, στα νερά του Αιγαίου ανοικτά της Τήνου.





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



-          ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ της  ΥΙΠΑ τόμος Γ 1990

-          Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 40 του Η Δ Καρταλαμάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...