Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟ 1941


            Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε από τις δυνάμεις  της Βέρμαχτ την 6η Απριλίου, η επίθεση αυτή  γίνηκε 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα που προέβλεπε η γερμανική διακοίνωση, η οποία είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα πρίγκιπα Έρμπαχ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι.

Ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη.

Παρ όλα αυτά οι γερμανικές δυνάμεις τον ελληνικό στρατό χτυπούσαν και όχι τους Άγγλους και ως εκ τούτου δεν έπαυε η Ελλάδα να βρίσκεται σε πόλεμο με την Γερμανία και φυσικά ο πρίγκιπας Έρμπαχ και οι λοιποί διπλωματικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το Ελληνικό έδαφος, με μια ασφαλή μεταφορά σε ουδέτερο έδαφος, αλλά ο διπλωματικός εκπρόσωπος του Χίτλερ παρέμεινε στην έδρα του καθ όλη την διάρκεια της γερμανικής επίθεσης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε να μεταχειριστεί βία για την απομάκρυνση των γερμανών διπλωματών (ποιος ξέρει σε τι απέβλεπε αυτή η αδράνεια και αυτή η ευγένεια προς ένα ενόπλοις επιτιθέμενο εχθρό) και έτσι είχαμε ένα τραγελαφικό φαινόμενο που αντίστοιχα δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος στα διεθνή διπλωματικά χρονικά.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τον πρεσβευτή της Ιταλίας Γκράτσι, ο οποίος αφού επέδωσε την 28η Οκτωβρίου 1940 το τελεσίγραφο στον Ι Μεταξά, κλείστηκε στην πρεσβεία του και αρνήθηκε να αποχωρήσει, η δε ελληνική κυβέρνηση είδε και έπαθε για να τον απελάσει μετά από μερικές ημέρες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο τύπος ανακοινώνει την Γερμανική επίθεση.



Έτσι και τώρα ο γερμανός πρέσβης παρέμενε στην θέση του και μαζί του 100 υπάλληλοι οι περισσότεροι των οποίων ήταν καμουφλαρισμένοι κατάσκοποι. Επί ένα 20ήμερο των επιχειρήσεων οι κατάσκοποι αυτοί ανενόχλητοι κυκλοφορούσαν στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο δε στρατιωτικός ακόλουθος συνταγματάρχης Κρίστιαν Φον Κλεμ Χόχενμπεργκ γύριζε με την στρατιωτική στολή και ανοικτό αυτοκίνητο επιδεικτικά στους δρόμους της Αθήνας, προκαλώντας τους Αθηναίους οι οποίοι έβλεπαν τον γερμανό αξιωματικό να κάνει μια άνευ προηγουμένου επίδειξη σε ανθρώπους που τα παιδιά τους έδιναν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας τους γερμανούς εισβολείς .

Αυτοί που πραγματικά ενοχλήθηκαν ήταν οι Άγγλοι. Ο Βρετανός πρέσβης Πάλαιρετ ζήτησε να θεωρηθούν τα μέλη της γερμανικής πρεσβείας αιχμάλωτοι και να μεταφερθούν στην Αίγυπτο. Στόχος των Άγγλων ήταν να τους ανταλλάξουν με δικούς τους διπλωμάτες που κρατούσαν οι Γερμανοί.



Την 22/4/1941 και ενώ η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να αποχωρήσει για την Κρήτη, μια πολυπληθείς ομάδα υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών επισκέφτηκε τον Τσουδερό και δήλωσε:

-«Κύριε πρόεδρε, θα παραιτηθούμε όλοι αν πάρετε μαζί σας τον Γερμανό πρεσβευτή και το προσωπικό της πρεσβείας του. Αυτό θεωρούμε ότι αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο Τσουδερός ρώτησε :

-«Και τι σας νοιάζει εσάς;» και τότε εισέπραξε την πιο κάτω απάντηση:
-«Φοβούμαστε ότι οι Γερμανοί θα εφαρμόσουν αντίποινα όταν καταλάβουν την Αθήνα, ίσως και να την βομβαρδίσουν . Γι αυτό , σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφασή σας , θα παραιτηθούμε».

 Ήταν εύλογες οι ανησυχίες των υπαλλήλων διότι Βασιλεύς και κυβέρνηση θα βρισκόντουσαν υπό την προστασία των Βρετανών την στιγμή που ο κόσμος αυτός έμενε στο έλεος του κατακτητή.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φυσικά δεν απεβίωσε ο Κορυζής, αυτοκτόνησε και στην θέση του τοποθετήθηκε ο Τσουδερός.


Ο Τσουδερός έδωσε μια λύση στο ζήτημα η οποία περιέσωζε τα προσχήματα, ζήτησε να αναχωρήσει ο Γερμανός πρεσβευτής με τους υπαλλήλους του σε 24 ώρες για την Τουρκία. Η Ελληνική απαίτηση διαβιβάστηκε αμέσως στον πρίγκιπα Έρμπαχ, ο οποίος μπρος στον κίνδυνο να μετατραπεί σε όμηρο, δέχτηκε αμέσως, αλλά πριν εκπνεύσει το 24ωρο η  Κυβέρνηση και ο Βασιλιάς είχαν φύγει για Κρήτη.

Τι συνέβη  μετά την αποχώρηση, στις 23/4/1941, της Ελληνικής κυβέρνησης;

Το πρωί της 27ης Απριλίου στο Ψυχικό, όπου βρισκόταν η κατοικία του Γερμανού πρεσβευτή στην Αθήνα, άρχισε να παρατηρείται ζωηρή κίνηση, ασυνήθιστη για την πάντα ήσυχη αυτή αθηναϊκή περιοχή.

Από τις 8 το πρωί, όταν ελαφρές μηχανοκίνητες φάλαγγες διέσχιζαν τη λεωφόρο Κηφισίας προς το κέντρο της πόλης, στις κατοικίες του πρεσβευτή της Γερμανίας πρίγκιπα Έρμπαχ και του στρατιωτικού ακολούθου Κλεμ φον Χόχενμπεργκ υψώθηκε η γερμανική σημαία με τη σβάστικα.

Ο Κλεμ, που μέχρι τότε βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό, φρουρούμενος από ομάδα αστυνομικών του Κέντρου Αλλοδαπών, βγήκε ευδιάθετος στον κήπο του και σε άπταιστα ελληνικά (μέχρι την καταστροφή του 1922 ζούσε στη Σμύρνη) έδωσε διαταγή στον σοφέρ του (ένα ξεπεσμένο Ρώσο πρίγκιπα) να ετοιμάσει το αυτοκίνητο, ενώ ζήτησε από τον επικεφαλής της φρουράς υπαστυνόμο Αντ. Βολταιράκη να ετοιμασθεί για να τον συνοδεύσει. Μετά λίγα λεπτά, το αυτοκίνητο του ιδιόρρυθμου Γερμανού στρατιωτικού ακολούθου, του οποίου η πολυετής παραμονή στην πρωτεύουσα άφησε εποχή στους αθηναϊκούς κύκλους, ξεκινούσε. Ο ίδιος καθόταν αγέρωχος στο πίσω κάθισμα, φορώντας την επίσημη στολή του, ενώ ο Έλληνας υπαστυνόμος ήταν δίπλα στον οδηγό, δίκην ιδιωτικού σωματοφύλακα.


Σε λίγο βρισκόταν στην κοντινή οικία του Έρμπαχ, στον περίβολο της οποίας είχαν συγκεντρωθεί το προσωπικό της πρεσβείας και άλλοι Γερμανοί, που στο αντίκρισμα του Κλεμ ανέκραξαν εν χορώ το «Χαιλ Χίτλερ». Λίγο αργότερα, έφθασαν και οι πρώτοι Γερμανοί μοτοσικλετιστές, στους οποίους οι Γερμανίδες της πρεσβείας πρόσφεραν πρόχειρες ανθοδέσμες. Ταυτόχρονα, από ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο της Βέρμαχτ κατέβαινε ένας αξιωματικός που ζήτησε να δει τον πρίγκιπα Έρμπαχ. Μαζί του έφερνε ένα κλειστό φάκελο. Ήταν το μήνυμα του Χίτλερ, που όριζε τον μέχρι τότε πρεσβευτή της Γερμανίας ως προσωρινό διοικητή της Ελλάδος.









ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



-          ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ Ν Γρηγοριάδη τόμος Ι εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...