Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΚΕ ΣΑΝ ΜΑΧΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΥ










ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Βάση του Khe Sanh, στο Νότιο  Vietnam

            Τον Ιούλιο του 1967 η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος αναγνώρισε την αποτυχία του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και συνειδητοποίηση της αδυναμίας να σημειώσουν νίκη (οι μηνιαίες απώλειές του ΛΣΒ ισοδυναμούσαν με την στράτευση των νεοσυλλέκτων του )  και αποφάσισε να αναπροσανατολίσει με τρεις  στόχους :

Α. Την δημιουργία απόκλισης μεταξύ Κυβέρνησης και λαού στις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Β. Υπόθαλψη των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Νοτιοβιετναμέζους του προέδρου Νγκουγιέν Βαν Θιού.

Γ. Κλιμάκωση του πολέμου φθοράς.



            Στα τέλη του 1967 αποστρατεύτηκαν 200 ηλικιωμένοι αξιωματικού του Β Βιετνάμ από εκείνους που θεωρούσαν «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νότιο Βιετνάμ 1965 Μια μητέρα με τα 3 παιδιά της, διασχίζει κολυμπώντας ένα ποτάμι για να ξεφύγει από τις αμερικανικές βόμβες. Η φωτογραφία ελήφθη απ' τον Ιάπωνα Kyoichi Sawada.





            Εν τω μεταξύ η αμερικανική ηγεσία παραπλανούσε τον αμερικανικό λαό,    όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Μακναμάρα , για την εξέλιξη και την προοπτική τερματισμού του πολέμου στο Βιετνάμ.





            Με βάση την λογική της διάψευσης των αμερικανικών ισχυρισμών οι Βορειοβιετναμέζοι σχεδίασαν την επίθεση του Τετ ( επίθεση σε  πολλά σημεία), στόχος ήταν η κατάδειξη στην αμερικανική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση του ψεύδεται. Οι Β Βιετναμέζοι ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη με τις ΗΠΑ και προγραμμάτισαν τον αντιπερισπασμό με κτυπήματα ανάλογα του Ντιεν Μπιεν Φου επί δύο αμερικανικών βάσεων που ήταν κοντά στα σύνορα του Ντακ Το (η πολιορκία του διάρκεσε 22 ημέρες) και του Κε Σαν. Η επίθεση στο Κε Σαν δημιούργησε την πεποίθηση ότι ήταν η αποφασιστική μάχη στο Βιετνάμ, ενώ ο σχεδιασμός της μάχης του Κε Σαν  ήταν μάχη αντιπερισπασμού και ο στρατηγός Γκιαπ καθόριζε την λογική με την περίφημη φράση του « Η ζωή ή ο θάνατος 100, 1000 ή και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων , ακόμη κι αν αυτοί τυχαίνει να είναι συμπατριώτες μας, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νότιο Βιετνάμ 1966 Ένα τεθωρακισμένο των ΗΠΑ σέρνει έναν νεκρό Βιετκόνγκ.

            Το Κε Σαν βρισκόταν 20 χιλιόμετρα  από τον δρόμο Χο Τσι Μινχ, 8 χιλιόμετρα από το Λάος. Από το 1964 οι πεζοναύτες είχαν δημιουργήσει βάση κοντά στην πόλη Κε Σαν   Η βάση του Κε σαν ενισχύθηκε με χιλιάδες συσκευές ανίχνευσης που σκορπίστηκαν στην ζούγκλα με την επιχείρηση «Νιαγάρας», έτσι οι αμερικάνοι διαπίστωσαν ότι ο ΛΣΒ είχε συγκεντρώσει 15.000 άνδρες. Η βάση φρουρείται αρχικά από μια μικρή δύναμη των ΗΠΑ συνεπικουρούμενη από 200 ντόπιους και επιτηρούσε τις κινήσει του ΛΣΒ στο Λάος, η λογική για την βάση ήταν η ρήση του στρατηγού Ουέστμορλαντ «Εγκαταλείποντας το Κε Σαν, παραδίδεις όλα τα πλεονεκτήματα σου και αποδέχεσαι την  μεταφορά των επιχειρήσεων στην παραλιακή ζώνη της επαρχίας Κουάνγκ Τρι, παρέχοντας στον εχθρό μια λεωφόρο εισβολής στον Νότο», αντίθετα ο ταγματάρχη Λόουελ Ηνγκλις δήλωνε ξεκάθαρα «Όταν βρίσκεσαι στο Κε Σαν είναι σαν να βρίσκεσαι στο πουθενά. Ακόμα κι αν το χάσεις, δεν έχεις χάσει ουσιαστικά τίποτα».



            Το 1966 ο Ουέστμορλαντ στέλνει το 1/3 τάγμα  και ο ΛΣΒ στέλνει τμήματα της 325C μεραρχίας (το χρυσό αστέρι του ΛΣΒ). Το 3ο Σύνταγμα πεζοναυτών καταλαμβάνει στρατηγικούς λόφους  και την φρούρηση της βάσης αναλαμβάνει το 1/26 τάγμα πεζοναυτών. Το Νοέμβριο του 1967 διαπιστώνονται η ύπαρξη πολλών μονοπατιών που άνοιξε ο ΛΣΒ από τα μονοπάτια αυτά συγκεντρώνονται δύο μεραρχίες  με πυροβολικό του ΛΣΒ. Ο Ουέστμόρλαντ   χάρηκε που ο ΛΣΒ αποφάσισε να αναμετρηθεί μαζί του σε αραιοκατοικημένη περιοχή. Οι αμερικανοί εφαρμόζουν το σχέδιο  Niagara I ρίχνοντας καταρράκτη βομβών κατά του ΛΣΒ, και τον Niagara ΙΙ που προέβλεπε εξοντωτικό αεροπορικό βομβαρδισμό (η αμερικανική δύναμη αποτελείτο  από 2.000 αεροπλάνα και 3.000 ελικόπτερα) .



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο πόλεμος του Βιετνάμ ονομάστηκε «πόλεμο του Μακναμάρα», μετά την ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, αφιέρωσε τη ζωή του στο να αναδείξει πόσο άχρηστοι είναι οι πόλεμοι.

από: Palmografos.com - Πέθανε ο Ρόμπερτ Μακναμάρα - "Το Βιετνάμ ήταν λάθος!" - Νέος Κόσμος (Αυστραλίας)


            Ο ΛΣΒ χτύπησε 00.30 της 21/1/1968 έπειτα από προπαρασκευή πυροβολικού, 300 πεζοί του ΛΣΒ χτύπησαν το ύψωμα 861 και διείσδυσαν στο συρματόπλεγμα απωθούμενοι από τον λόχο Κ, ο ΛΣΒ επανέλαβε την επιχείρηση και ένα από τα βλήματά του χτύπησε αποθήκη πυρομαχικών, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή ώστε ανατράπηκαν ελικόπτερα κατέρρευσαν κτήρια και μια πυρακτωμένη βροχή βλημάτων τύλιξε την βάση, καταστράφηκαν πολλές δυνατότητες του αεροδρομίου του Κε Σαν. Η βάση ενισχύθηκε με το 37 τάγμα  νοτιοβιετναμέζους Ρέηντζερ έτσι ο Λόουντς διέθετε 6.000 άνδρες και ο ΛΣΒ 20.000 άνδρες. Μετά την έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη το πρόβλημα των αμερικανών ήταν ο ανεφοδιασμός του και όποια προμήθεια έφτανε ήταν αεροπορικώς. Ο ΛΣΒ είχε αναπτύξει ισχυρή αντιαεροπορική ομπρέλα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :
Πόλεμος του Βιετνάμ, Αμερικανός στρατιώτης , αιχμάλωτος, επέτειος της καταρίψης 2000 αμερικανικών αεροπλάνων.



            Η μάχη του Κε Σαν κράτησε 77 ημέρες, ο Γκιαπ εξαπέλυε τον έναν καταιγισμό πυροβολισμού μετά τον άλλον. Η αμερικανική κοινή γνώμη παρακολουθούσε τηλεοπτικά τις μεταδόσεις από το πεδίο της μάχης και ο πρόεδρος Τζόνσον υπήρξε το πραγματικό θύμα της μεγάλης αυτής δημοσιότητας στο Κε Σαν, ο Τζόνσον είχε τόσο αγχωθεί για την εξέλιξη της μάχης ώστε ζήτησε ομοίωμα της βάσης του Κε Σαν στο γραφείο του για να παρακολουθεί την εξέλιξη της μάχης. Ο Τζόνσον ήταν καλύτερα ενημερωμένος για την μάχη του Κε Σαν απ ότι οι στρατιώτες που πολεμούσαν, ο διοικητής της φρουράς συνταγματάρχης Ντέηβιντ Λόουντς είπε σε συνέντευξη του : «Ο πρόεδρος και ο σύμβουλός του Ουόλτ Ρόστοου βρισκόταν πνευματικά  μέσα στο ίδιο χαράκωμα με τους πεζοναύτες μας!». Φυσικά το Κε Σαν του 1968 δεν είχε καμιά σχέση με το Ντιεν Μπιεν Φου του 1954. Ο στρατηγός Γκιαπ δεν είχε ποτέ την πρόθεση να καταλάβει το Κε Σαν, ο ΛΣΒ είχε στραμμένη την προσοχή του αλλού.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Πρόεδρος Τζόνσον ενημερώνεται για τις επιχειρήσεις στο Khe Sanh  

            Στην μάχη αυτή το πυροβολικό των ΗΠΑ έριξε 158.891 οβίδες κατά του ΛΣΒ και δέχτηκαν σαν απάντηση 10% από ότι έριξαν, τα ελικόπτερα των ΗΠΑ μετέφεραν στην βάση 465 τόνους εφόδια .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...