Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΕΛ-ΑΛ



            Ο ψυχρός πόλεμος έχει διακόψει στην πραγματικότητα τις επαφές Ανατολής  - Δύσης, οι σχέσεις των δύο μεγάλων συνασπισμών πραγματοποιούνται στα πεδία των τοπικών πολέμων, στις 19/7/1955 επιτέλους μαζεύονται στην Γενεύη οι ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων Αϊζενχάουερ, Ντάλες από τις ΗΠΑ, Χρουστσόφ, Μολότοφ από την ΕΣΣΔ, Ήντεν, Μακ Μίλαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και Έντγκαρ Φωρ,  Πιναί από την Γαλλία συνομιλίες για αφοπλισμό, ευρωπαϊκή ασφάλεια κλπ  ζητήματα, η διάσκεψη δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, έδειξε όμως την  διάθεση για συνεννόηση, έτσι δίκαια ονομάστηκε «διάσκεψη ελπίδων» και αυτό το πρώτο βήμα  έκανε την ανθρωπότητα να μιλά για το «πνεύμα της Γενεύης».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το αεροπλάνο της ΕΛ ΑΛ που καταρρίφτηκε από τους Βουλγάρους.


            Δεν πρόλαβαν να περάσουν δέκα μέρες από την διάσκεψη της Γενεύης και στις 27/7/1955 ένα τετρακινητήριο της ΕΛ – ΑΛ που εκτελούσε αεροπορική συγκοινωνία Λονδίνο-Βιέννη-Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Τελ Αβιβ πλήττεται από βολή αντιαεροπορικού πυροβόλου στην περιοχή Πετριτσίου της Βουλγαρίας.


            Το αεροπλάνο πέφτει φλεγόμενο σε βουλγαρικό έδαφος,  οι 58 επιβάτες του και τα μέλη του πληρώματος καίγονται.
 


            Το συμβάν δίνει τροφή στον τύπο της Δεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια προκαλεί συγκίνηση. Την άλλη μέρα η βουλγαρική κυβέρνηση εκφράζει την λύπη της και δηλώνει ότι συγκρότησε ανακριτική επιτροπή με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών για να εξακριβώσει τους λόγους της κατάρριψης.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  Μνημείο για την πτώση της 402 της ΕΛ ΑΛ.



            Τι συνέβη όμως, το αεροπλάνο της ΕΛ - ΑΛ έχασε τον προσανατολισμό του και αντί να ακολουθήσει την ροή του Αξιού ακολούθησε τον Στρυμόνα, οι βούλγαροι ισχυρίστηκαν ότι τα αντιαεροπορικά τους έριξαν προειδοποιητικές βολές στο αεροπλάνο που είχε χάσει την πορεία του, και μετά πραγματοποίησαν την κατάρριψη.

Και έτσι όμως να είναι δεν πραγματοποιείς κατάρριψη επιβατικού αεροπλάνου, η καχυποψία φεύγει τελευταία και το «πνεύμα της Γενεύης»  έρχεται αργοπορημένο στα Βαλκάνια. Τέλος πάντων «όλοι» αναγνώρισαν ότι το συμβάν ήταν έγκλημα.





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



- ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου εκδόσεις ΒΗΜΑ-βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...