Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΥΨΗΛΑΝΤΕΣ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ





ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ( 1792-1828)





            Ήταν γόνος της μεγάλης φαναριώτικης οικογένειας της οποίας οι ρίζες ξεκινούν από το χωριό Ύψηλ της Τραπεζούντας του Πόντου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ανετράφη σε οικογενειακό περιβάλλον έντονα  πατριωτικό και υψηλά καλλιεργημένο, περιβάλλον που πρωταγωνίστησε στα πολιτικά πράγματα της εποχής του. (Ο παππούς του Αλέξανδρος διετέλεσε διερμηνέας του Σουλτάνου στην Μολδαβία και την Βλαχία (1726-1807) τις οποίες οργάνωσε σαν Ελληνικό κρατίδιο με Ελληνικό στρατό που προόριζε για την απελευθέρωση του γένους, τον σκότωσε σαν ύποπτο συνεννόησης με τους Ρώσους ο Σουλτάνος,  αλλά και ο πατέρας του Κων/νος  ήταν και αυτός Μέγας διερμηνέας και ηγεμόνας της Μολδαβίας και της Βλαχίας, ο οποίος οργάνωσε κίνημα κατά των Τούρκων στη Σερβία, επειδή κινδύνευε να πιαστεί πήγε στη Ρωσία) .


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πρίγκιψ Αλέξανδρος Υψηλάντης, διέρχεται τον Προύθο.

 Έγινε λοιπόν δεκτός στο σώμα των Βασιλικών ακολούθων του Τσάρου και διακρίθηκε τόσο στην Ρωσική κοινωνία όσο και στους Ναπολεόντιους πολέμους, γράφει ο ιστορικός Φιλήμων  « έκτοτε διέκρινον τούτον χαρακτήρ σοβαρός, βλέμμα  ηρωικόν  και πειστική ευγλωτία». Στη μάχη της Δρέσδης (1813) έχασε το δεξί του χέρι, ο Τσάρος Αλέξανδρος το 1817 σε ηλικία 25 ετών τον έκανε υποστράτηγο και έγινε υπασπιστής του Αυτοκράτορα.

            Όταν το Μάρτιο του 1820 του προσέφεραν την αρχηγία της Φιλικής εταιρείας  συμβουλεύτηκε πρώτα τον Καποδίστρια που ήταν υπουργός των εξωτερικών του Τσάρου ( και αντίπαλος του Μέτερνιχ), και μετά από την ενθάρρυνση του αποδέχθηκε την θέση, ζήτησε όμως ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ . Τα πιο πάνω δείχνουν πολιτική σκέψη, ηγετικά προσόντα, πατριωτισμό, σύνεση και υπευθυνότητα, όλα αυτά δημιούργησαν εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό των φιλικών  για επιτυχία του τελικού σκοπού. Ο Υψηλάντης επεξεργάστηκε το αποκαλούμενο «ΣΧΕΔΙΟΝ ΓΕΝΙΚΟΝ» της επανάστασης που προέβλεπε εκτός των άλλων: Να αρχίσει η επανάσταση στην κυρίως Ελλάδα από την Πελοπόννησο. Επειδή όμως υπήρχαν πληροφορίες ότι οι κινήσεις των Ελλήνων είχαν προδοθεί, ξεκίνησε ο ίδιος την επανάσταση από την Μολδαβία και την Βλαχία, περιοχές που από καιρό ήταν αυτόνομες και οι ηγεμόνες τους ήταν πολλές φορές Φαναριώτες και είχαν δικαίωμα να διατηρούν μικρές στρατιωτικές φρουρές. Το Ευρωπαικό και κυρίως Οθωμανικό μπέρδεμα από την παρουσία Ρώσου υποστράτηγου και μάλιστα υπασπιστή του Τσάρου ήταν μέγα και η καχυποψία αλλήλων  για το τόλμημα βοηθούσε την Ελληνική επανάσταση.


 
 

            Οι επιχειρήσεις του Υψηλάντη κράτησαν στις παραδουνάβιες περιοχές μέχρι το Σεπτέμβριο του 1821 και εκεί φάνηκε η στρατιωτική του ικανότητα. Προέλασε από το Ιάσιο μέχρι το Βουκουρέστι και στρατολόγησε εθελοντές, όταν οι Τούρκοι πέρασαν τον Δούναβη έκανε τακτική υποχώρηση και οργάνωσε άμυνα σε ημιορεινή περιοχή με την πλάτη στην Αυστρία, παρά την ήττα και τη συντριβή αυτού του σκέλους της επανάστασης, οι Τούρκοι υποψιαζόμενοι τους Ρώσους διατήρησαν τον κύριο όγκο του στρατού τους εκεί και έτσι γίνηκε ευκολότερη η κατάσταση στον νότο όπου και γίνηκε το κύριο εγχείρημα. ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ και αυτή ήταν η κύρια υπηρεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο έθνος. Αλλά υπήρχε και άλλη μεγάλη υπηρεσία που προσέφερε: Κατάφερε να εξασφαλίσει την ουδετερότητα της πενταπλούς συμμαχίας με την βοήθεια του Καποδίστρια φυσικά, έτσι μόνο φραστική καταδίκη και όχι ουσιαστική επέμβαση έκαναν οι Ευρωπαικές χώρες, για να καταλάβει κανείς πως λειτουργούσε η Ευρώπη δεν έχει παρά να δει πως αντιμετώπισε την επανάσταση των «Καρβουνιάρηδων» στην Ιταλία.

            Ο Αλέξανδρος έμεινε επτά χρόνια φυλακή στο Μούγκατς της Ουγγαρίας και στο Τερεζίνστατ της Βοημίας, το 1827 ελευθερώθηκε με ενέργειες του Τσάρου , πέθανε το 1828 στη Βιέννη από καρδιακό νόσημα, δες πως μας διασώθηκε ο θάνατος του «…κείται σε κάποιο κρεβάτι του ξενοδοχείου <Χρυσό αχλάδι> …καταλαβαίνει ότι πεθαίνει και δίνει την στερνή του παραγγελία στον υπασπιστή του Λασάνη που του παραστέκει <Να στείλετε, τουλάχιστον, την καρδιά μου στην Ελλάδα. Άνηκε πάντα στην πατρίδα μου κι επιθυμώ ν αποδοθεί στο ελεύθερο χώμα της> .  19 Γενάρη ο Αλέξανδρος με κόπο μιλάει σε κάποια στιγμή μπαίνει στο δωμάτιο ο Λασάνης κρατόντας την εφημερίδα <Αυστριακός παρατηρητής > και διαβάζει την είδηση πως ο Καποδίστριας έφτασε στην Μάλτα και μ Εγγλέζικη φρεγάτα έφυγε για την Ελλάδα. <Δόξα σοι ο Θεός>  και μετά με σιγανή φωνή < Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς…..> δεν τελειώνει την προσευχή του και γέρνει το κεφάλι του νεκρός».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ




ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (1793-1832)



                       

            Αδελφός του Αλεξάνδρου, Αξιωματικός του Ρωσικού στρατού, στάλθηκε από τον αδελφό του τον Μάρτιο του 1821 στην Πελοπόννησο σαν «ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ».

            Διεύθυνε την πολιορκία της Τρίπολης, κυρίευσε την Ακροκόρινθο, πολέμησε στα Δερβενάκια νίκησε τον Ιμπραήμ στους Μύλους.

            Ήταν πρόεδρος του Βουλευτικού, αντιτάχθηκε στις ενέργειες να τεθεί η Ελλάδα υπό Αγγλική προστασία τέλος διορίστηκε στρατάρχης της Ανατολικής Ελλάδος από τον Καποδίστρια την οποία και καθάρισε από τους Τούρκους.
            Το 1828 νίκησε στην μάχη της Πέτρας η οποία ήταν και η τελευταία του αγώνα, έτσι ο Αλέξανδρος ξεκίνησε την επανάσταση και ο Δημήτριος την τελείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...