Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΣΙΤΣΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ




Γεννήθηκε στα Μοσχονήσια Μικράς Ασίας αποφοίτησε από το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της Σμύρνης, αναφέρετε σαν δασκάλα στην Αναξαγόρειο  σχολή των Βούρλων ,  μετά την καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη. Μετά το Γυμνάσιο γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σίτσα Καραισκάκη υπήρξε σύμβουλος του Χίτλερ στο υπουργείο προπαγάνδας.



Το 1925 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της με τίτλο «Το ταίρι μου αμάρτησε» από τις εκδόσεις Γράμματα το οποίο απέσπασε ευμενείς κριτικές, ενώ για χρόνια δημοσίευε άρθρα και ποιήματά της στην εφημερία «Ο Νουμάς»,  έγραφε στο πρώιμο μαρξιστικό περιοδικό τέχνης "Νέοι Βωμοί", αργότερα συνεργάστηκε με το περιοδικό της ΟΚΝΕ (Κομμουνιστικής Νεολαίας) "Νέοι Πρωτοπόροι".

Λίγο αργότερα αναχώρησε για τη Γερμανία, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου απ’ όπου απέκτησε τον τίτλο της Διδάκτορος και το δίπλωμα της Φιλοσοφίας. Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινολογίας, Ψυχολογίας και Γερμανικής Φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Ζυρίχης, Βιέννης και Πράγας ενώ συνέχισε να γράφει βιβλία, μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά της εποχής.



Παρακολούθησε από κοντά τον αγώνα του Χίτλερ να ανέλθει στην εξουσία κι ενστερνίστηκε τις εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες. Το 1933, όταν ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία, η Σίτσα Καραϊσκάκη υπήρξε σύμβουλος στο υπουργείο Προπαγάνδας.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Αδόλφος Χίτλερ τιμά τον Σπύρο Λούη, στους Ολυμπιακούς αυτούς η Σίτσα Καραισκάκη έδωσε έντονα φιλελληνικό κλίμα και πρόβαλε τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα.


Την εποχή εκείνη κυκλοφόρησε στα γερμανικά το βιβλίο της «Το Τρίτο Ράιχ μέσα από τα γυαλιά μου» στο οποίο ανέφερε γεγονότα της εποχής και επιτεύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής διακυβέρνησης.

Ίδρυσε μαζί με  τον  Ευάγγελο Κυριάκη το 1933 στην Αθήνα,  τον εκδοτικό οίκο «Νέα Γενεά», φασιστικής προπαγάνδας το έμβλημα αυτού του εκδοτικού οίκου ήταν ο διπλός μινωικός πέλεκυς, το σύμβολο που υιοθέτησε αργότερα η ΕΟΝ του Μεταξά.

Το 1934 προσπάθησε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τους Μητροπολίτες Λήμνου και Λέσβου, να υλοποιήσει μια μορφή πανευρωπαϊκής αντικομουνιστικής χριστιανικής συνεργασίας.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο είχε τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής από πλευράς τύπου και προπαγάνδας.

Το 1939 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο της «Ο γιός της Καλογριάς» που εκδόθηκε από την «Εστία» στο οποίο παρουσίαζε τη ζωή και τη δράση του προγόνου της και ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη. Με το βιβλίο αυτό, το οποίο έγινε αμέσως λογοτεχνική επιτυχία, έγινε γνωστή η Καραϊσκάκη στα ελληνικά γράμματα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ιταλικές δυνάμεις πριν την επίθεση στην Ελλάδα, οι Σ Καραισκάκη από την Χιτλερική Γερμανία αρθρογραφούσε κατά της Ιταλικής ενέργειας και βοήθησε την εθνική προσπάθεια.




Μετά την ίδρυση της ΕΟΝ από τον Μεταξά έκανε τακτικότατη  αρθογράφος του περιοδικού «ΝΕΟΛΑΙΑ» στην «σελίδα των κοριτσιών» που έδινε συμβουλές ήθους και τις παρακινούσε να κρατούν τις εθνικές παραδόσεις και να ετοιμάζονται για μια υγιή οικογένεια . Συνεργάστηκε και με ένα ακόμη περιοδικό της εποχής τη «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» που έκδιδε ο καθηγητής της Ανωτάτης Εμπορικής Ιωάννης Τουρνάκης και συγκέντρωνε έναν ευρύ κύκλο εθνικιστών διανοουμένων. Στο περιοδικό αυτό η Καραϊσκάκη δημοσίευε διάφορα λογοτεχνικά κείμενα ξένων εθνικιστών συγγραφέων, μελέτες για τον Γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό, την ισπανική Φάλαγγα, το εθνικοσοσιαλιστικό θέατρο και κινηματογράφο, ενώ τον Αύγουστο του 1937 δημοσίευσε ένα άρθρο για το βελγικό κίνημα των Ρεξιστών του Λεόν Ντεγκρέλ.

Το 1940 με την κήρυξη του ελληνοιταλικού πολέμου αρθρογραφεί κατά των Ιταλών, μετά την γερμανική εισβολή ανέλαβε τη θέση της συμβούλου Τύπου και Διαφώτισης στη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα και πραγματοποίησε πολλές πολιτικές ομιλίες μέσω του ραδιοφώνου.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : "Ανάμεσα σε δύο μυλόπετρες".  Μυθιστόρημα από πολλές αλήθειες και λίγους μύθους




Πριν από την απελευθέρωση η Σίτσα Καραϊσκάκη έφυγε στη Γερμανία όπου συνέχισε τη δράση της στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την κατοχική εξόριστη κυβέρνηση Τσιρονίκου που έδρευε στη Βιέννη.

Η αριστερά  έγραψε στα περιοδικά της κακεντρεχείς κριτικές όπως αυτή του Ασημάκη Πανσέληνου στο άρθρο του «Μια γυναίκα» στο αριστερό περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα» τεύχος 16 σ 1:

 «…Αλλά η κυρία Σίτσα ανήκει στην οικογένεια των ανθρώπων που καμιάν άλλη φιλοδοξία δεν έχουν παρά μοναχά πώς θα πετύχουν με κάθε τρόπο. Ξεκίνησε για να γίνει μεγάλη και ξέπεσε γιατί ήταν μικρή. Ζήτησε την επιτυχία με όλα τα μέσα. Στην ποίηση, στην πολιτική, και στην επιστήμη. Κι απέτυχε σε όλα με τη σειρά, γιατί δεν είχε μέσα της κανένα ιδεώδες, Απέτυχε επειδή ζήτησε να πετύχει. Κι αλήθεια η αποτυχία και η επιτυχία είναι οι δυο μεγάλες εστίες της σύγχρονης ηθικής κόλασης μας. Ο φόβος της μιας και η γοητεία της άλλης…»
 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το περιοδικό της νεολαίας του Μεταξά που αρθρογραφούσε.


Από τα Ειδικά Δικαστήρια Δοσίλογων, με βάση τη Συντακτική Πράξη 1/1944, "Περί επιβολής κυρώσεων κατά των συνεργασθέντων μετά του εχθρού" (Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος. Τεύχος Πρώτον, Α.Φ. 12, 6 Νοεμβρίου 1944) και την τροπολογία της με τη Συντακτική Πράξη 6, του 1945 (κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Κολυβάς), καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο για την προπαγανδιστική της δράση, η απόφαση λέει: «εν ἐπιγνώσει της προσπαθείας του εχθρού, όπως δί' ωρισμένων διαδόσεων καταπείση τον λαόν περί του δήθεν ηθικού της επιθέσεως του και επωφελώς δί' όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη του διεξαγομένου παρ' αυτού αγώνος του ασφαλούς της τελικής νίκης του και του δήθεν αντιλαϊκού του αγώνος των Συμμάχων Κρατών, διαδίδων κάθ΄ οποιονδήποτε τρόπον τας αυτάς εξυπηρετούσας την εχθρικήν προπαγάνδαν αντιλήψεις», ο στρατηγός Τσολάκογλου καταδικάστηκε σε ισόβια έτσι ήταν τα πράγματα στην εκδικητική απονομή δικαιοσύνης μετά το τέλος του πολέμου, αργότερα όμως αμνηστεύτηκε.



Κατά την παραμονή της στη Γερμανία βρέθηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας το οποίο καταλήφθηκε από τα Σοβιετικά στρατεύματα, κατόρθωσε όμως η Καραϊσκάκη να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της. Γνώρισε και παντρεύτηκε τον Γερμανό βιομήχανο Μπάχμαν κι έζησε στην αφάνεια για αρκετά χρόνια. Το 1963, μετά τον θάνατο του συζύγου της επέστρεψε στην Ελλάδα όπου αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το βιβλίο "Ο ΓΥΙΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ" εκδόθηκε από την ΕΣΤΙΑ.

Η Σίτσα Καραϊσκάκη - Μπάχμαν πέθανε στις 30 Απριλίου 1987. Δεν αποποιήθηκε ποτέ τις ιδέες της και τη σχέση της με τον εθνικοσοσιαλισμό.



ΕΡΓΑ ΤΗΣ





- Το ταίρι μου αμάρτησε, 1925

- Ο πόλεμος εναντίον Θρησκείας και Εκκλησίας 1935

- Τα βάσανα της Ρωμιοσύνης, Αθήνα 1977

- Εβραίοι και κομμουνισμός.

- Ο γιός της Καλογριάς.

- Νικόδημος Μεταξάς 1973





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : "ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ" της Σίτσα Καραϊσκάκη  και του Χέρμαν Φέστ η Α’ έκδοση έγινε το 1934






ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ



http://xantho.lis.upatras.gr/test2.php?art=19286 - Άρθρο στον «Νουμά»

http://xantho.lis.upatras.gr/test2.php?art=22709 - Ποίημα ΑΛΗΘΕΙΑ στον «Νουμά»

http://xantho.lis.upatras.gr/test2.php?art=20337 - Διήγημα Η ΑΝΝΕΛΟΡΑ στο «Νουμά»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...