Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



            Η Ελλάδα ήδη είναι απελευθερωμένη από άκρον εις άκρον, τα Δεκεμβριανά και η Βάρκιζα έχουν συντελεστεί εδώ και μήνες, η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιφέρει την γαλήνευση στον τόπο και κυρίως να τιμωρήσει  τους δωσίλογους της κατοχής, οι κυβερνήσεις της κατοχής (ασχέτως των κινήτρων) αντιμετωπίστηκαν με εξοργιστική επιείκεια.
 

            Αντίθετα τα όποια εγκλήματα της κατοχής και  των Δεκεμβριανών από την πλευρά της Αριστεράς αντιμετωπίζονται με αποφάσεις σκληρές, σε δεκάδες ανέρχονται οι καταδικασθέντες σε θάνατο.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στην Κρήτη 1945. «Όσοι μαύροι σταυροί στις πόρτες, τόσοι άντρες σκοτωμένοι. Κάποτε τέσσερεις και πέντε στην ίδια πόρτα.»



            Στις 31/10/1945 στο Ηράκλειο της Κρήτης πραγματοποιείται ένα ειδικό δικαστήριο δωσίλογων, στις 12 πμ το δικαστήριο αυτό έβγαλε απόφαση και καταδίκασε επί συνεργεία με τον εχθρό, από την συνέργεια αυτή έκρινε ότι είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 37 ομοχωριτών τους, τους Χαρίκλεια Σαμαράκη με ποινή 41/2 χρόνια φυλάκιση, τον Σταύρο Σαμαράκη σε 3 χρόνια φυλάκιση και απάλλαξε τον Κωνσταντίνο Σαμαράκη. Οι κάτοικοι του χωριού Σαρχά της επαρχίας Μαλεβιζίου μόλις έμαθαν την επιεική απόφαση αλλά και πλήθος Ηρακλειωτών που παρακολουθούσε την δίκη αντέδρασε, στις κινήσεις τους προσήλθαν και πολλοί ακόμα κάτοικοι, έτσι μαζευτήκαν 2.000  περίπου άτομα που επιτέθηκαν στην αστυνομική φρουρά, έσπασαν την πόρτα όπου ήταν οι κατάδικοι, και τους κατάσφαξαν με μαχαίρια.


            Οι χωροφύλακες αφοπλισμένοι αδυνατούσαν να προσφέρουν την όποια βοήθεια και έμειναν απλοί θεατές του λυντσαρίσματος, και δεν ήταν λίγοι οι χωροφύλακες 30 χωροφύλακες, το μαινόμενο πλήθος των κρητικών σκότωσε 7 χωροφύλακες και οι υπόλοιποι από τους χωροφύλακες κακοποιήθηκαν, συνταρακτικές λεπτομέρειες έφταναν στο αρχηγείο της χωροφυλακής για το λιντσάρισμα των δωσίλογων αλλά και την κακοποίηση των χωροφυλάκων.


 

            Το πλήθος έσφαξε τους δωσίλογους και τα πτώματά τους τα πέταξε από τα παράθυρα του δικαστηρίου  στο δόμο, όπου και ποδοπατήθηκαν μέχρι πολτοποιήσεως, την τύχη αυτή είχε και ο Κωνσταντίνος Σαμαράκης που ήταν παιδί και είχε αθωωθεί πανηγυρικά.

            Στην άλωση του δικαστηρίου κινδύνευσαν να λιντσαριστούν και οι περίτρομοι δικαστές, το πλήθος τους εντόπισε και κινήθηκα απειλητικά εναντίον τους «Τι τους φυλάμε αυτούς ! Θάνατος!» αλλά βρέθηκαν μερικοί ψύχραιμοι και τους έσωσαν, από του χάρου τα δόντια γλύτωσαν και οι δωσίλογοι που ήταν στις φυλακές τους οποίους ήθελαν και σε αυτούς να αποδώσουν το δίκαιο που εφάρμοσαν στου Σαμαράληδες.


 
 

            Τρόμος επεκράτησε σε όλη την Ελλάδα, οι δικαστές η χωροφυλακή αντιλαμβανόντουσαν ότι η σκανδαλώδη επιείκεια που έδειχναν στους δωσίλογους, γινόταν όπλα στα χέρια της Αριστεράς εναντίον της οποίας ήδη υπήρχαν 80.000 δικογραφίες για κατοχικά εγκλήματα και φυσικά οι αποφάσεις των δικαστών δεν ήταν καθόλου χλιαρές, έτσι με βάση τις αντιδράσεις του Ηράκλειου Κρήτης η Αριστερή προπαγάνδα μιλούσε για «Το κράτος που εξοντώνει την αντίσταση και εναγκαλίζεται τον δωσιλογισμό» και θα πρέπει να πούμε ότι η κατηγορία  δεν ήταν  εντελώς αστήρικτη.

 



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



-          ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1941-1974) του Σόλωνα Ν Γρηγοριάδη εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...