Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΕΝΕΔΡΑ ΣΤΟΝ ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ



Το Μάρτιο του 1948 ο Σ Βενιζέλος μαζί με βουλευτές και φίλους έκανε περιήγηση στην Κρήτη, με σύντομες ομιλίες του στα διάφορα χωριά  είχε προβάλει την αναγκαιότητα της συγκρότησης ειδικής Μεραρχίας Κρητών εθελοντών, οι οποίοι «θα συνέβαλλαν αποφασιστικώς εις την εκκαθάρισιν της χώρας εκ του συμμοριτισμού από Θράκης μέχρι Ταινάρου».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Σοφοκλής Βενιζέλος την εποχή που έγινε πρωθυπουργός.



Γράφει ο Γρ Δαφνής: «Η δράσις των συμμοριτών εις την Κρήτην είχε σημειώσει έξαρσιν κατά το πρώτο τρίμηνον του 1948 και ο Βενιζέλος θα προσεπάθη να τονώση το ηθικόν των συμπατριωτών του και να μελετήση επί τόπου την κατάστασιν ώστε να εισηγηθή μέτρα που έπρεπε να ληφθούν προς εξουδετέρωσιν των συμμοριτών» (Σ.Ε. Βενιζέλος σελ 431) .

Το απόγευμα της 19ης Μαρτίου 1948 έφυγε από το Ρέθυμνο προς τα Χανιά ο Σ Βενιζέλος με μια φάλαγγα 40 αυτοκινήτων, που επέβαιναν 27 βουλευτές του κόμματος των Φιλελευθέρων και διπλωματικοί εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας και τοπικοί φίλοι του,  προκειμένου να πραγματοποιήσει μνημόσυνο από την συμπλήρωση 12 χρόνων του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μεταξύ Μπάπμαλι Χάνι και Νιό Χωριό, Αγίων Πάντων, της επαρχίας Αποκορώνου έπεσαν σε ενέδρα ισχυρής ομάδας του Δημοκρατικού Στρατού και τμήματος της ομάδας της Δημοκρατικής Νεολαίας, η φάλαγγα διαλύθηκε, ο Σοφοκλής Βενιζέλος πρηνηδόν στην άσφαλτο και μέσα στον πανικό ο μόνος όρθιος και αδιάφορος προς τις σφαίρες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του οποίου η απάθεια στον κίνδυνο ήταν παροιμιώδης, παρέμεινε αδιάφορος μέχρι τέλους, μια σφαίρα των ανταρτών τρύπησε την περισκελίδα του.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Καπετάν Γιάννης Ποδιάς, Ένας από τους καπετάνιους του ΔΣΕ στην Κρήτη.

Οι αντάρτες αποκρούστηκαν χωρίς να πραγματοποιηθεί ο στόχος τους, που ήταν ο φόνος του Βενιζέλου, και όλα αυτά την παραμονή του μνημόσυνου του Ε Βενιζέλου (21/3/1948)  που οι Κρήτες έτρεφαν προσωπολατρικό σεβασμό προς την οικογένεια αυτή.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Σοφοκλής Βενιζέλος στο Καστέλι της Κρήτης.



Αποτέλεσμα της ένοπλης προσβολής της εν λόγω πομπής - που συνέπεσε με οργανωμένη επίθεση άλλης αντάρτικης ομάδας στις αγροτικές φυλακές της Αγιάς, 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά - υπήρξε ο τραυματισμός ενός βουλευτή, η πρόκληση ζημιών σε μερικά αυτοκίνητα και κυρίως ο πανικός των βουλευτών, των ξένων διπλωματών και της αστυνομικής συνοδείας τους. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλος ο πανικός τους, ώστε το επίσημο γεύμα ζήτησαν και δόθηκε όχι στο χώρο που είχε προγραμματιστεί, αλλά στο πολεμικό πλοίο, που είχε μεταφέρει στην Κρήτη, ειδικά για το μνημόσυνο, τον Σοφοκλή Βενιζέλο.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :Ο Αλ. Διομήδης (στην πρώτη σειρά με το λευκό κουστούμι) περιστοιχιζόμενος από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Διακρίνονται οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης 




Το Αρχηγείο των ανταρτών του νομού Χανίων απένειμε έπαινο στους μαχητές, που συμμετείχαν στην προσβολή της πομπής και ο ραδιοσταθμός της «Ελεύθερης Ελλάδας» αναφέρθηκε επανειλημμένα στο περιστατικό. Επρόκειτο, άλλωστε, για πολύ εντυπωσιακό και ταπεινωτικό για τους κυβερνητικούς γεγονός, εξαιτίας του οποίου απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο γενικός διοικητής της Κρήτης, ο διοικητής της εκεί χωροφυλακής και ο φρούραρχος Χανίων.









ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



-          ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1941-1974 του Σ. Ν ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τόμος 5

-          Σ Ε ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ του Γρ Δαφνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...