Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χάρτης του Πόντου.

Στις 7 Ιουνίου 1921 μοίρα πολεμικών  που αποτελείτο από τα

ΑΒΕΡΩΦ θωρηκτό

ΠΑΝΘΗΡ Αντιτορπιλικό

ΙΕΡΑΞ Αντιτορπιλικό

ΝΑΞΟΣ Εύδρομο

ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ Εύδρομο


 



Υπό την διοίκηση του ναυάρχου Ηπίτη, φτάνει έξω από την Αμισό (Σαψούντα) και ζητά από τον τούρκο διοικητή την καταστροφή των παρακτίων πυροβολείων.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας που έβαλαν οι ναυτικές μας δυνάμεις, το ναυτικό μας αρχίζει να βομβαρδίζει την περιοχή.

Το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ κτυπά το διοικητήριο , τις αποθήκες, τον στρατώνα και τα καθαρτήρια.

Οι Έλληνες του πόντου επιτέλους βλέπουν μετά τις σφαγές που υπέστησαν τον άνανδρο τούρκο να χλομιάζει.

Το ΝΑΞΟΣ πλησιάζει στα 200 μέτρα από την ακτή και γκρεμίζει με τα πυροβόλα του κτίρια στο λιμάνι. Στην θέα του ΝΑΞΟΣ οι τούρκοι νομίζουν ότι πραγματοποιείται αποβίβαση και ετοιμάζονται να παραδώσουν την πόλη.

Οι Πόντιοι αντάρτες από την γύρω περιοχή φωνάζουν με τρελή χαρά "Αχά τηράτε ήρθαν!".




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πόντιοι αντάρτες.


Ο ανταποκριτής της Αγγλικής εφημερίδας “Μόρνινγκ Πόστ” που επέβαινε του αντιτορπιλλικού “Πάνθηρ”, τηλεγράφησε στην εφημερίδα του ότι οι καπνοί και οι φλόγες της καιγόμενης πόλεως της Σαμψούντος “εφαίνοντο εξ αποστάσεως 14 ωρών” !

Κατά τον πλουν της επιστροφής, τρία τουρκικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το παρακείμενο αεροδρόμιο της Αμασείας επιχείρησαν να προσβάλουν τα πλοία μας, όμως τα εύστοχα αντιαεροπορικά πυρά του “Ιέρακος” κατέρριψαν ένα από τα τρία τουρκικά αεροσκάφη, των ετέρων δύο τραπέντων , μετά ταύτα, εις φυγήν .




..................................

Η πλευροκόπηση του Κεμάλ από τον Πόντο που θα ήταν η λύση στην Μικρασιατική επιχείρηση μόνο το στρατιωτικός νους του "στρατηλάτη " Κωνσταντίνου δεν την έβλεπε.

 

Στα ανάκτορα εις μάτην οι διάφοροι παράγοντες την πρότειναν όπως ο Στεργιάδης, ο Τριανταφυλλάκος ακόμα και ο Χατζηανέστης, ο άτολμος Βασιλιάς συνεπικουρούμενος και από τον Στράτο παρά την αντίθετη γνώμη Γούναρη - Μπαλτατζή ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΣΕ............

Η επιχείρηση της Αμισού έδειξε ότι η παρουσία του ναυτικού μας στον πόντο θα μπορούσε να δημιουργήσει με την βοήθεια του σκληροτράχηλου και πεισματάρη Ποντίου την  δημιουργία του ανεξάρτητου Πόντου και την πλευροκόπηση του Κεμάλ στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...