Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΣΥΛΛΗΨΗ ΙΤΑΛΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ





            Η πτώση του Μουσολίνι έγινε την 2α  Ιουλίου 1943, και  η επακολουθήσασα συνθηκολόγηση των ιταλικών δυνάμεων έδωσε την δυνατότητα στις αντάρτικες δυνάμεις να συλλάβουν τμήματα του ιταλικού στρατού κατοχής. Στον Βόλο οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ συνέλαβαν τον υποστράτηγο Ντελούντιζε.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ιταλική φρουρά στις Σπέτσες  κατά την διάρκεια της Γερμανο-ιταλικής κατοχής.

            Ο Ντελούντιζε ήταν επιτελάρχης της ιταλικής μεραρχίας και επιχείρησε να διαφύγει από τον Βόλο με ένα μαύρο πολυτελές αυτοκίνητο, το αυτοκίνητο αυτό έπεσε σε έφιππη περίπολο του ΕΛΑΣ , η οποία τον συνέλαβε και τον οδήγησε στην Καρδίτσα.

            Οι κάτοικοι της πόλης μόλις έμαθαν για την σύλληψη του ιταλού υποστρατήγου βρέθηκε σε συναγερμό, στην αρχή υπέθεσαν ότι πιάστηκε ο Ινφάντε ο διοικητής δηλαδή των κατοχικών δυνάμεων της Θεσσαλίας, όλοι οι κάτοικοι της Καρδίτσας πήγαν στην είσοδο της πόλης για να δουν τον υψηλό αιχμάλωτο.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ιταλοί στρατιώτες τον Ιούλιο του 1941, τα χαμόγελα ακόμα δεν έχουν σβύσει.

Στην Καρδίτσα ο υποστράτηγος  Ντελούντιζε παραδόθηκε στον φρούραρχο της πόλης λοχαγό Γερούκη, ο οποίος τον συνόδεψε μέσα στην μαύρη λιμουζίνα στην κεντρική πλατεία και από εκεί τον πήγαν στο ξενοδοχείο Κιέριο, μάλιστα οι Καρδιτσιώτες με κραυγές να βγει και να μιλήσει ο Ντελούντιζε, ο Γερούκης τον οδήγησε στον εξώστη και ο υποστράτηγος χαιρέτησε τον λαό, η μέρα εκείνη για την Καρδίτσα ήταν ημέρα λαϊκού συναγερμού που δεν κόπασε παρά μόνο αργά το βράδυ.

            Ο λοχαγός Γερούκης οδήγησε τον υποστράτηγο στην Πόρτα όπου βρισκόταν ο Στρατηγός Σαράφης, ο συνταγματάρχης Ραυτόπουλος του ΕΔΕΣ και ο Κρις Γουντχάουζ αλλά και ο ίδιος ο στρατηγός Ινφάντε, στην διαδρομή όλα τα χωριά που περνούσαν, ο πληθυσμός είχε βγει να τον αιχμάλωτο και υπήρχε διάχυτος ενθουσιασμός και εθνική ικανοποίηση.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Προπαγανδιστική αφίσσα που δείχνει την Ιταλική επιθετικότητα στην διεξαγωγή της μάχης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ. Ν. Γρηγοριάδη εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τόμος ΙΙ   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...