Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΕΞΑΓΟΡΑ ΚΩΠΑΙΔΑΣ




            Τον 19ο αιώνα είχε δοθεί εντολή αποξήρανσης της λίμνης της Κωπαίδας σε γαλλική εταιρεία, με το ΒΔ 15/9/1887 η αγγλική Ανώνυμος Εταιρεία Κωπαίδος να τελειώσει τα έργα αποξήρανσης, μετά την αποξήρανση σύμφωνα με τους αποικιακούς όρους της σύμβασης η αγγλική εταιρεία έγινε ιδιοκτήτρια της περιοχής και μετέβαλε τους Έλληνες αγρότες της περιοχής σε δουλοπάροικους, οι κάτοικοι ήταν συνολικά 50 χωριά.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μέχρι τον 16ον π.Χ ολόκληρη η έκταση της Κωπαΐδας – περίπου 250.000-280.000 στρέμματα, ήταν λίμνη. Μεταξύ 16ου και του 13ου π.Χ αιώνα, όπως αναφέραμε, οι Μινύες κατάφεραν με καταπληκτικά γι΄ αυτή την εποχή έργα, όχι μόνο να αποξηράνουν αλλά και να αρδεύσουν τον ομώνυμο κάμπο. Το έργο αυτό είτε εξ αιτίας σεισμών, είτε εξ αιτίας κοινωνικών και πολιτικών αναστατώσεων που έλαβαν χώρα γύρω στα 1300 π.Χ καταστράφηκε, με αποτέλεσμα η Κωπαΐδα να ξαναγίνει λίμνη και να παραμείνει έτσι πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια.

            Το θέμα ήρθε πολλές φορές στην Βουλή, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα βάλει με την εταιρεία, στην ουσία με την αγγλική κυβέρνηση.


            Το 1930 ξέσπασε με βάση το θέμα αυτό, μεγάλη αγροτική απεργία που κράτησε   εννιά μήνες, εν τω μεταξύ μεσολάβησε ο πόλεμος και ο εμφύλιος και το 1952 η κυβέρνηση του Κέντρου ψήφισε ΝΔ για την εξαγορά της Κωπαίδας και την διανομή της στους χωρικούς, η εταιρεία πρόσβαλε το νομοθέτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η κυβέρνηση του Συναγερμού προσπάθησε να έρθει σε συμβιβασμό με την αγγλική εταιρεία και τον Απρίλη του 1953 μονογράφτηκε συμφωνία  από τον Π Κανελλόπουλο και τον πρέσβη της Αγγλίας  Πηκ.


 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το 1880, υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γαλλικής εταιρείας με την επωνυμία: ‘Γαλλική Εταιρεία προς αποξήρανσιν και καλλιέργειαν της Κωπαΐδας λίμνης’ για την εκτέλεση του έργου με τους ίδιους όρους που προβλέπονταν στη σύμβαση Μονφερριέρ και με τις αναγκαίες τροποποιήσεις στα σχέδια Σωβάζ.


            Με το ΝΔ 2488/53 συστάθηκε Οργανισμός Κωπαίδας και με το ΝΔ 2489/53 αποφασίστηκε να μοιραστεί η έκταση σε ακτήμονες χωρικούς.



            Στις 31/7/1953 υπογράφτηκε σύμβαση με την εταιρεία για την εξαγορά από το Ελληνικό Δημόσιο του κτήματος της Κωπαίδας με τις εγκαταστάσεις του. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας παίρνει επιστολή προς την Χάμπρο Μπανκ του Λονδίνου για το ποσό των 1.800.000 στερλινών (τεράστιο ποσό), με αυτό το ποσό οι Έλληνες αγρότες παίρνουν 210.000 στρέμματα (συνολικά 241.000 στρέμματα) εύφορης  καλλιεργήσιμης γης.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Φράγμα στην Κωπαίδα.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


    ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου εκδόσεις ΒΗΜΑ-βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...