Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ


 





            Όπως είναι γνωστό οι Φωκαείς είχαν αποικίσει την Μασσαλία, ένας βασιλιάς των Γαλατών ο Νάνος (Naan, Νανν), που συνόρευε με την αποικία των Φωκαέων την Μασσαλία, είχε παραθέσει γαμήλιο συμπόσιο για τους μνηστήρες της κόρης του Πέττα (κατά τους Γάλλους Gyptis, Γύπτιδα).  


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η επιλογή της Πέττα προς τον Εύξενο (η σκηνή αυτή έχει απεικονιστεί με πλήθος πινάκων).

            Το γαλατικό έθιμο προέβλεπε ότι η νύφη όταν θα έμπαινε μετά το δείπνο στην αίθουσα του συμποσίου, θα έπρεπε να προσφέρει μια φιάλη κρασί σ ένα από τους επιφανείς μνηστήρες, αυτός ήταν ο τρόπος για να δείξει ποιος είναι ο εκλεκτός της καρδιάς της και αυτός θα γινόταν ο γαμπρός του βασιλιά.

            Στο γαμήλιο τραπέζι είχε κληθεί από τον Νάνο και ο Φωκαεύς Εύξενος, ο οποίος κατά τύχη βρέθηκε τις ημέρες εκείνες εκεί.

 
            Η βασιλοπούλα κατά το έθιμο μπήκε στην αίθουσα και παρά πάσα προσδοκία την φιάλη την έδωσε στον φιλοξενούμενο του πατέρα της Εύξενο, ο οποίος είχε παρουσιαστεί με κομψή ελληνική περιβολή και οι λεπτοί του τρόποι της είχαν κάνει εντύπωση.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ασημένιο νόμισμο με την ένδειξη Μασσα(λία).


            Επειδή η εκλογή της νύφης πίστεψαν ότι έγινε κατά θεϊκή υπόδειξη, ο Εύξενος νυμφεύτηκε την Πέττα και την μετονόμασε σε Αριστοξένη. Από τον γάμο αυτό απέκτησε ένα γιο που το ονόμασαν Πρώτος και από τον Πρώτο κατάγετε το γένος των Πρωτιαδών της Μασσαλίας που υπήρχε ακόμα και στους χρόνους του Αριστοτέλη προς τιμή του γιού τους την νησίδα έναντι της Μασσαλίας.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Μασσαλία σήμερα, το νησάκι που ονομάστηκε Πρώτη από τους Φωκαείς αποίκους.



            Από αυτόν τον γάμο εκτός της προίκας που πήρε  ο Εύξενος που ήταν ένα  κόλπο (που σήμερα καλείται «του Λέοντος») είναι φανερό ότι η συνένωση Ελλήνων Γαλατών θα έφερε στους αποίκους Έλληνες πολλές εμπορικές διευκολύνσεις, οι οποίες βοήθησαν στο να γίνει η Μασσαλία πόλις δυνατή και ευημερούσα.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ του Δημ Ν Γούδη εκδόσεις ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...