Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΠΩΣ ΕΧΑΣΑΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το 1522 το πλοίο «Βικτωρία» το μόνο που απέμεινε από τα 5 του Μαγγελάνου, επέστρεψε στην Ισπανία αφού είχε κάνει τον γύρο της Γης. Οι ναυτικοί αυτοί έχασαν μια μέρα και αυτό το διαπίστωσαν στον κόλπο του νησιού Σαντιάγκο κοντά στο Πράσινο ακρωτήριο της Αφρικής, την ημέρα που έφτασαν νόμιζαν ότι ήταν Τετάρτη, οι κάτοικοι όμως τους διαβεβαίωναν ότι είναι Πέμπτη.
           



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η πορεία του Μαγγελανου.


 Ο καπετάνιος Σεβαστιανός Ελ Κάνο που αντικατέστησε τον Μαγγελάνο και ο Αντόνιο Πιγκαφέτε κρατούσαν λεπτομερές ημερολόγιο, το οποίο  και εξέταζαν προσεκτικά για να βρουν που γίνηκε το λάθος, παρ όλες τις προσπάθειές τους όμως δεν μπορούσαν να βρουν την «χαμένη ημέρα».
            Η «χαμένη αυτή ημέρα» ανακαλύφτηκε πολύ αργότερα από τους μελετητές, ας δούμε όμως πως «χάνεται» μια ολόκληρη ημέρα;
            Ας κάνουμε ένα πείραμα:  φανταστείτε πως βρίσκεστε πάνω   σε ένα τεράστιο επίπεδο που περιστρέφεται, μένοντας ακίνητοι, θα κάνετε τόσες περιστροφές γύρω από τον άξονα του, όσες θα κάνει το επίπεδο. Αν τώρα προχωρήσετε προς την κατεύθυνση που περιστρέφεται το επίπεδο και κάνετε τον γύρο του μια φορά , τότε εσείς θα έχετε κάνει τόσες περιστροφές γύρω από τον άξονα του επιπέδου, όσες το επίπεδο ΣΥΝ ΜΙΑ (την δική σας).



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Διακρίνεται δεξιά ατον Ειρηνικό με μαύρη διακεκομένη γραμμή το σημεία αλλαγής της ημέρας.


            Αν κινηθείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση που κινείται το επίπεδο θα κάνετε τόσες περιστροφές γύρω από τον άξονα του επιπέδου, όσες το επίπεδο ΜΕΙΟΝ ΜΙΑ (την δική σας).
            Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που ταξιδεύουν γύρω από την Γη, τα πλοία του Μαγγελάνου ξεκίνησαν από την Ευρώπη και ταξίδεψαν δυτικά (αντίθετα προς την κίνηση της Γης) και επέστρεψαν από την Ανατολή. Στο διάστημα αυτό η Γη έκανε ένα ορισμένο αριθμό περιστροφών, ενώ οι ταξιδιώτες μια περιστροφή λιγότερη.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο  καπετάνιος Σεβαστιανός Ελ Κάνο (Juan Sebastián Elcano).






            Για να αποφεύγονται τα μπερδέματα με τις ημέρες της εβδομάδας, με Διεθνή συμφωνία καθορίστηκε μια γραμμή αλλαγής της ημερομηνίας, αυτό το «όριο ημερομηνίας» περνά από τα κατοικημένα σημεία στον 180 μεσημβρινό του Γκρήνουιτς. Τα πλοία που ταξιδεύουν προς Βλαδιβοστόκ στον Άγιο Φραγκίσκο περνώντας τη γραμμή μετρούν την ίδια μέρα δύο φορές, δηλαδή αν περάσει Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τότε η επομένη θεωρείται η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Αν όμως ταξιδεύουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον Άγιο Φραγκίσκο στο Βλαδιβοστόκ τότε οι ναυτικοί πηδούν μια μέρα δηλαδή η επομένη θα είναι η Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αντίγραφο του πλοίου «Βικτωρία».


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-          ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΣΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ τόμος Ι ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ εκδόσεις ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...