Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΟΠΛΟΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ





            Από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε αντάρτικο κίνημα στην κατεχόμενη Ελλάδα, οι αντάρτικες ομάδες είχαν τεράστια έλλειψη οπλισμού, τις ελλείψεις στην αρχή προσπάθησαν να τις καλύψουν με τον εγκαταλελειμμένο οπλισμό του Ελληνικού και Αγγλικού στρατού που είχαν μαζέψει οι αγροτικοί πληθυσμοί και οι κατά τόπους μονάδες της Χωροφυλακής, μια άλλη πηγή ήταν η Αγγλική βοήθεια από αέρος, η λεία πολέμου από τους κατακτητές. Το ζήτημα του οπλισμού τουλάχιστον ο ΕΛΑΣ το έλυσε με την παράδοση της Ιταλίας, μεγάλο μέρος των ιταλικών όπλων πέρασε στα χέρια του ΕΑΜ. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα παραδοσιακά σιδηρουργεία, τα "γύφτικα" ήταν τα οπλοποιία των ανταρτών.


            Μια λύση για την εκ των ενόντων επίλυση των οπλικών αναγκών ήταν οι υπάρχοντες τεχνίτες και δεν ήταν άλλοι από τους σιδεράδες της επαρχίας για κάποιους έχουν περισωθεί μαρτυρίες.


            Ο σιδεράς Θύμιος Μύσταρας στην Καστανιά Καλαμπάκας έκοβε κάνες όπλων και μετέτρεπε κινητά ουραία, «έσκαβε» θαλάμες και μηχανευόταν άπειρα τεχνάσματα, στο γύφτικο καμίνι του έφτιαξε ελατήρια δικής του έμπνευσης για πάνω από 100 όπλα, αυτός ο σιδεράς επισκεύασε πάνω από 1.500 ιταλικά όπλα. Όλα τα όπλα που βγήκαν από τα χέρια του δούλευαν.




            Ο Κώστας Αλεξάνδρου από την Κερασιά Πηλίου χτύπησε χιλιάδες σφαίρες από μπροστά και πίεζε την βολίδα τους στον κάλυκα για να είναι μικρότερες και να χωρούν έτσι στην θαλάμη του πολυβόλου «Χότσκις».


            Ο υπολοχαγός Κώστας Μπάρμπας αρχιτεχνίτης του στρατού επίβλεπε αυτά τα «γύφτικα» συνεργεία  και τα καθοδηγεί πώς να τα φτιάξουν, κάποια στιγμή οι Άγγλοι ρίχνουν ένα μεγάλο όλμο χωρίς βάση (μια από τις συνηθισμένες ρίψεις των Άγγλων που έριχναν εφόδια τα οποία όμως ήταν άχρηστα). Ο Μπάρμπας πάει στην Καρδίτσα σε κάποιο καρροτσέρικο και εκεί φτιάχνει μια δική του βάση (πατέντα) και φυσικά ο όλμος προ των έκπληκτων οφθαλμών των  Άγγλων συνδέσμων ….. δούλεψε.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: O Άγγλος ταγματάρχης Κρις Γουντχάουζ.

            Αυτού του είδους οι «δουλειές» γίνονται σε όλη την Ελλάδα, ειδικοί τεχνίτες εφοδιάζουν τους αντάρτες με πολεμικές μηχανές από τα πιο απίθανα υλικά.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-          ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σόλωνα Ν Γρηγοριαδη εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
-          Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...