Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΑΡΚΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




            Στην περιήγησή του ο Gaston Deschamps το 1890μχ βρέθηκε στο λιμάνι της Χίου, τον συνόδευε ο Χαράλαμπος ο οποίος ξέμπλεκε τις άλυτες υποθέσεις νοοτροπίας, που αντιμετώπιζε ο Ευρωπαίος περιηγητής με τους ανατολίτες κατοίκους, από το πλοίο μέχρι το λιμάνι της Χίου η μεταφορά αποσκευών και επιβατών γινόταν με βάρκες διότι το πλοίο δεν έπιανε λιμάνι αλλά βρισκόταν ανοικτά μέσα στην θάλασσα (τα λιμάνια αυτά δεν διέθεταν απαιτούμενο βάθος για να τα προσεγγίσει το πλοίο και να αποβιβαστούν οι επιβάτες από σκάλα).




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το κάστρο της Χίου το 1886.


«….έστριβε μανιωδώς το απεριποίητο μουστάκι του,  δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί μ αυτούς τους κερατάδες τους βαρκάρηδες… το κερατάς είναι μια θανάσιμη βρισιά, που προσέβαλε χωρίς λόγο έτσι για αστείο, την συζυγική τιμή εκείνου στον οποίο απευθύνεται και που σχεδόν δεν έχει ανάλογη στα γαλλικά . Η λέξη που χρησιμοποιεί ο Μολιέρος για να χαρακτηρίσει την ίδια ατιμία είναι κάπως αστικές κοινές, και δεν μπορούν να αποδώσουν την γλαφυρότητα του πρωτότυπου. Οι αλλόκοτοι βαρκάρηδες συζητούσαν ζωηρά με τον εξαίρετο υπηρέτη μου και τον ανταγωνίζονταν σ ευγλωττία, ενώ εγώ άκουγα αν και, από αξιοπρέπεια, έκανα πως δεν πρόσεχα τον ακόλουθο διάλογο:
- Πόσα θες εσύ;
- Ποιος εγώ τίποτα… Ένα μετζίτι* για σένα σένα τα μπαγάζια και τον κύριο…
- Που να πάρει ο διάβολος , εσένα και τον πατέρα σου, τη μάνα σου, και τα παιδιά σου και την πίστη σου! Και εσύ αδελφέ που δεν μιλάς καθόλου, θες να κάνεις μια καλύτερη συμφωνία;
- Εγώ αδελφέ, είμαι τίμιος άνθρωπος, θα σου πάρω ¾ του μετζιτιού.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το λιμάνι της Χίου (1782) με το Κάστρο.


            Τελικά γίναμε δεκτοί, για μισό μετζίτι, ο Χαράλαμπος, οι αποσκευές κι, όπως λένε εκεί η «ευγένειά μου» σε μια παλιά βάρκα, που τα ξεδοντίαρικα κουπιά της είχαν να διηγηθούν πολλές ιστορίες για φορτία και ταξιδιώτες. Μοναχά που, ενώ πιστεύαμε πως οι ευγένειές μας θα ήταν οι μόνες πάνω στην βάρκα, να που απ την σκάλα του ατμόπλοιου  ένας Έλληνας πήδησε πλάι μας , μετά ένας άλλος Έλληνας κι ένα μεγάλο κασόνι και γυναίκες παιδιά κλινοσκεπάσματα και κλουβιά γεμάτα παιδιά…



            Απ αυτό ο Χαράλαμπος νευρίασε και στράφηκε στον βαρκάρη:
- Δεν είσαι χριστιανός εσύ. Σου δώσαμε μισό μετζίτι για να μας μεταφέρεις , κι εσύ παίρνεις όλους αυτούς μαζί. Πως σε λένε;
-Κωστάκη.
- Λοιπόν Κωστάκη, σ ορκίζομαι στην Παναγιά πως δεν θα ξαναταξιδέψουμε με την βάρκα σου. Κι εσείς οι άλλοι, ούτε και εσείς δεν είστε χριστιανοί . Αυτό που κάνετε θα το έκαναν μόνο βάρβαροι.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το κάστρο (1880) απ'τη θάλασσα.

            Φιλοσοφημένος και φλεγματικός, με το τσιγάρο στο στόμα ο Κωστάκης κωπηλατούσε ανέμελα. Οι υπόλοιποι ταξιδιώτες κοίταζαν τον Χαράλαμπο σχεδόν τρυφερά και του επαναλάμβαναν υπομονετικά χωρίς να θυμώνουν: «Βρε αδελφέ, μη κάνεις τον άγριο!» Μέχρι να αποβιβαστούμε είχαμε γίνει όλοι καλοί φίλοι….».


*Ασημένιο νόμισμα που, αναλογεί με 23-33 πιάστρα, περίπου 4 φράγκα.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Bρύση στη Χίο (1782).



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


-          -  ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ Εκδόσεις ΒΗΜΑ περιηγήσεις  του Gaston Deschamps.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...