Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ



           

Κατά την παραμονή του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Λονδίνο από 12/12/1912 μέχρι 31/1/1913 που είχε πάει για τις ανάγκες της Πρεσβευτικής Διάσκεψης, πραγματοποίησε τρεις συναντήσεις με τον νεαρό Ουίνστον Τσόρτσιλ   που τότε ήταν ο πρώτος Λόρδος του Αγγλικού Ναυαρχείου.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου.


Αντικείμενο των συζητήσεων αυτών ήταν η πρόταση του Τσόρτσιλ προς τον πρόξενο της Ελλάδος στο Λονδίνο  σερ Τζων Σταυρίδη και αφορούσε την εγκατάσταση αγγλικής ναυτικής βάσης στο Αργοστόλι με αντάλλαγμα την παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα.

Η Αγγλία ήθελε την ναυτική βάση για να ελέγξει μια ενδεχόμενη έξοδο των στόλων της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας (την εποχή αυτή η Ιταλία είναι σύμμαχος των Κεντρικών δυνάμεων. Κατ αρχάς η πρόταση αφορούσε για βάση στην Κέρκυρα, αλλά γι αυτό το νησί η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση να μη οχυρώσει.

Η πρώτη συνάντηση έγινε την 17/12/1912  και η δεύτερη στις 7/1/1913 χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αγγλοελληνικής ναυτικής συνεργασίας, εξ άλλου θεωρήθηκε σκόπιμο η παραχώρηση της Κύπρου να μη ανακοινωθεί πριν υπογραφεί συνθήκη ειρήνης με την Τουρκία. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Συνδιάσκεψη Ειρήνης, που έγινε στο Λονδίνο, για τον τερματισμό του Α΄ Βαλκανικού πολέμου. Αυτή η Συνθήκη συνομολογήθηκε μεταξύ των Βαλκανικών Συμμάχων (Βουλγαρίας - Ελλάδας - Μαυροβουνίου και Σερβίας) αφενός, και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου. Έμεινε γνωστή και ως Βαλκανο-Τουρκική Συνθήκη.


Η Τρίτη και τελευταία συνάντηση έγινε στις 29/1/1913 λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο.   

Ο Τσόρτσιλ έδωσε στον Βενιζέλο αντίγραφο της απόρρητης έκθεσης που είχε συντάξει σχετικά με το ελληνικό ναυτικό, με στόχο την προσαρμογή του στους ναυτικούς σχεδιασμούς της Αντάντ και υπογράμμισε ότι η συμφωνία της παραχώρησης της Κύπρου στην Ελλάδα με αντάλλαγμα της χρήσης ναυτικής βάσης στο Αργοστόλι έπρεπε να αποτελέσει τμήμα γενικότερης συμφωνίας φανερής μας αλλά με μυστικά άρθρα. 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Δρόμος του Αργοστολίου το 1913, εδώ ήθελαν βάση οι Άγγλοι με ανταπόδωση την προσάρτηση της Κύπρου. Βέβαια ευρύτερος στόχος της Αγγλικής πολιτικής ήταν η είσοδος της Ελλάδας στον Α ΠΠ στο πλευρό της Άνταντ, πράγμα στο οποίο αντιτάχθηκε μέχρι τέλους ο Κωνσταντίνος Α.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε την άδεια να ενημερώσει τον βασιλιά Γεώργιο Α για τις εμπιστευτικές αυτές συζητήσεις, αλλά ο Τσόρτσιλ αρνήθηκε επίμονα να ενημερωθεί το παλάτι από τον φόβο μήπως το μάθαινε  ο Διάδοχος Κωνσταντίνος (γαμπρός του Κάιζερ). Ο Βενιζέλος με επίμονες διαβεβαιώσεις ότι ο Γεώργιος Α θα τηρούσε απόλυτη εχεμύθεια και δεν θα έκανε γνωστή την πρόθεση των Άγγλων στον Κωνσταντίνο, έπεισε τον Τσόρτσιλ να κάνει γνωστή την συζήτηση στον Γεώργιο, αλλά όχι όλο το σκεπτικό, απλά ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια συμφωνία που θα μπορούσε να συμπληρωθεί μετά την υπογραφή της ειρήνης με την Τουρκία.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ τόμος Ι επιμέλεια Θ Βερεμή εκδόσεις ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...