Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ





            Οι εβραίοι της Σμύρνης κυριάρχησαν στο Παζάρι της πόλης και στους οίκους ανοχής, στις διηγήσεις του Gaston Deschamps που επισκέφτηκε την Μ Ασία το 1890 διαβάζουμε:




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: " Η γέφυρα των καραβανιών στη Σμύρνη".


«….. Σταδιακά, έχουν επιβάλει τον έλεγχό τους σε δύο αγορές, από τις οποίες η μια λειτουργεί κυρίως την νύκτα, ενώ η άλλη αποφέρει πολλά κέρδη την ημέρα. Είναι δύσκολο να περιγράψεις επακριβώς την πρώτη αγορά. Βρίσκεται στην άκρη της φράγκικης συνοικίας, κοντά στην Γέφυρα των Καραβανιών, αλλά, παρά την απόσταση, οι Τούρκοι δεν διστάζουν να πάνε σ αυτήν όταν έχουν αρκετούς παράδες στο ζωνάρι τους. Είναι ένα τετράγωνο από άσπρα σπίτια, τόσο γεμάτο από αναμαλλιασμένες γυναίκες, ώστε οι ελληνιστές που τυχαίνει να περάσουν από εκεί θυμούνται άθελά τους το περίφημο κεφάλαιο του Ηροδότου, εκείνο όπου ο ιστορικός με τόσες λεπτομέρειες περιγράφει τη φιλοξενία που επέβαλε ο θρησκευτικός νόμος στη Βαβυλωνία, και τις ιεροτελεστίες του ναού της Μίλυττας.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εβραίος αχθοφόρος.

Κάτω από το πένθιμο φως  των φαναριών που τρεμοπαίζει, προσδίνοντας στα αδιέξοδα της συνοικίας άλλη όψη κακοποιών, οι γριές εβραίες ψιθυρίζουν στου ξένου τα αυτί λόγια θελκτικά κι ανησυχητικά, που δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό και κάποιο ρίγος. Οι εκκλήσεις βγαίνουν πιεστικές, ενοχλητικές και βάρβαρες από τα ξεδοντιασμένα στόματα : Zolie, zolie monssiou! Viens voir! pas ser!  Un talari! Zolie Armenienne! Zolie Grecque.

Μες στη ματιά και το άσκημο γέλιο τους, με την ανυπομονησία για κέρδος, διακρίνεις και τη χαρά να παραδώσουν οι καταραμένες σε μουσκεμένους ναύτες, σε πλαδαρούς λόρδους, σε σεμνότυφους και όλους που έχουν κέφια και πλανώνται εκεί αναζητώντας τον παράδεισο του Μωάμεθ, τις νεαρές χριστιανές οι οποίες είχαν την ατυχία να μη μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους.
 

Περιττό είναι να πούμε ότι αυτές οι άγρυπνες μητέρες, που δεν υστερούν σε φρονιμάδα από την μαντάμ Καρντινάλ, επιτρέπουν ευχαρίστως στις κόρες τους να κάνουν έναν έντιμο γάμο, συνεισφέροντας μάλιστα κατάλληλα στην προίκα τους…..».


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ Μ ΑΣΙΑΣ του Gaston Deschamps εκδόσεις ΒΗΜΑ περιηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...