Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΑ






ΟΞΕΙΑ : Ο τόνος της φωνής κατεβαίνει βαίνει γίνεται βαρύς, έχει διεύθυνση από δεξιά προς τα αριστερά και από πάνω προς τα κάτω (/).

ΒΑΡΕΙΑ : Ο τόνος της φωνής ανεβαίνει γίνεται οξύς, έχει διεύθυνση από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω (\).

ΠΕΡΙΣΩΜΕΝΗ ή ΟΞΥΒΑΡΕΙΑ : Είναι δύο τόνοι μαζί γι αυτό μόνο τα μακρά φωνήεντα μπορούν να την «σηκώσουν» , έχει την μορφή δύο τόνων (^) ή συνηθέστερα αυτή την μορφή (~).


ΔΑΣΕΙΑ ( ‘) και ΨΙΛΗ (’) : Μπαίνουν μπροστά και δείχνουν τον δρόμο στο φωνήεν που σέρνει την λέξη.

Υπάρχει φωνήεν που παίρνουν ΠΑΝΤΑ δασεία και αυτό είναι το υ αλλά δασεία παίρνει και το ρ, το ρ δεν είναι βέβαια φωνήεν αλλά δεν είναι και σύμφωνο είναι ΗΜΙΦΩΝΟ.

Υπάρχουν και φωνήεντα που παίρνουν πάντα ψιλή και αυτά είναι το ε και το ο (τα οποία δεν παίρνουν ποτέ περισπωμένη.

Τα φωνήεντα α, ι, ω, και η παίρνουν και ψιλή και δασεία. 

2 σχόλια:

  1. Είναι λάθος το άρθρο σας. Αρχικά να επισημάνουμε πως στην οξεία ο τόνος της φωνής όχι απλά δεν κατεβαίνει αλλά, αντιθέτως, ανεβαίνει. Στην βαρεία είναι που ο τόνος της φωνής κατεβαίνει. Η περισπωμένη δείχνει πως η φωνή, στο μακρόχρονο φωνήεν που παίρνει , ήταν στην αρχή ψηλή και έπειτα χαμηλότερη π.χ δωρον - δοορον (οπου το πρώτο ο έπαιρνε οξεία και το δεύτερο βαρεία ) εξού και το όνομα εξυβαρεία. Και επίσης τραγικό λάθος στο άρθρο σας αποτελεί ο ισχυρισμός σας πως το ε και το ο παίρνουν πάντοτε ψιλή. Είναι λάθος καθώς υπάρχουν πολλές λέξεις με δασεία όπως : Ερμης, Ελενη, ελκος, εσπερος, ελιξ, εορτη, οδος , ορος, ορμη, οριζω, ορω καθώς και πολλές άλλες. Πραγματικά είναι κρίμα να δημοσιεύεται άρθρα χωρίς να έχετε πρωτίστως μελετήσει τα όσα γράφετε και να διδάσκετε με αυτόν τον τρόπο λάθος την αρχαία ελληνική γραμματική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά λυπάμαι αν έκανα τέτοια τραγικά λάθη, θα το ελέγξω μόλις βρεθώ στο σπίτι μου και αν είναι έτσι όπως τα γράφετε, θα διαγράψω την παρουσίαση. Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα βρήκα σε σχετικό βιβλίο (αυτόν τον έλεγχο θα μπορέσω να τον κάνω σε ένα μήνα περίπου).
    Όπως και αν έχει το πράγμα σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να μου υποδείξετε το λάθος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...