Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ


Το καθεστώς της στρατιωτικής διοίκησης εγκαθιδρύθηκε από τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ τον διοικητή της νικηφόρας 12ης Στρατιάς που κατέλαβε τα Βαλκάνια και ορίστηκε Ανώτατος Διοικητής των Ενοπλων Δυνάμεων ΝΑ Ευρώπης, με διαδόχους τους Βάλτερ Κούντσε και Αλεξάντερ Λερ.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Βίλχελμ Ζίγκμουντ Βάλτερ Λιστ (Wilhelm Siegmund Walther List).

Ο Λιστ τοποθέτησε (εκτός από τον στρατιωτικό διοικητή της Σερβίας), ο διοικητής Νοτίου Ελλάδος με έδρα την Αθήνα και ο διοικητής Θεσσαλονίκης – Αιγαίου που μεταβίβασαν μέρος της εκτελεστικής εξουσίας στις τοπικές διοικήσεις.


Επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης τοποθετήθηκε ο διπλωμάτης δρ Αλτερμπουργκ που ανέλαβε σαν «πληρεξούσιος ου Ράιχ στην Ελλάδα».

Η Γερμανική πρεσβεία καταργήθηκε ύστερα από την άρνηση του πρίγκιπα Ερμπαχ φον Σένμπεργκ να παραμείνει στην κατεχόμενη χώρα.

Ο   Αλτερμπουργκ τυπικά είχε τον χειρισμό των πολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών υποθέσεων. Προσπάθησε να περισώσει την υπόσταση και το κύρος της δωσίλογης κυβερνήσεως Τσολάκογλου, καλλιέργησε επαφές με πολιτικές προσωπικότητες για να βρεθούν δρόμοι συνεργασίας. Η αδιαφορία του Βερολίνου για την αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος και η υποστήριξη που παρείχε στις εδαφικές βλέψεις των εταίρων της σε βάρος της Ελλάδος, του στέρησαν εξ αρχής την δυνατότητα να διαμορφώσει την πολιτική του Άξονα στην Ελλάδα, το Βερολίνο σε κάθε προσπάθειά του απαντούσε ότι σκοπός του δεν ήταν η «επίλυση των ελληνικών προβλημάτων που προέκυψαν εξαιτίας του χαμένου πολέμου».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Άλτενμπουργκ & Γκίτζι οι πληρεξούσιοι των Γερμανών και των Ιταλών.

Σταδιακά τα όρια μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης έγιναν ακόμα πιο δυσδιάκριτα, με αποτέλεσμα τα γερμανικά στρατεύματα να νέμονται άτυπα την εκτελεστική εξουσία. Η κατάσταση αυτή οδήγησαν τον Αλτερμπουργκ να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Μέρος από τις αρμοδιότητές του μεταβίβασε στον εντεταλμένο για οικονομικά και χρηματιστικά θέματα στην Ελλάδα τον τέως δήμαρχο της Βιέννης Νοιμπάχερ που τον διόρισε στα τέλη του 1942, ο ίδιος ο Χίτλερ. Στόχος του Νοιμπάχερ ήταν να αποσοβηθεί το πολιτικό και στρατιωτικό χάος που θα δυσχέραινε  τη θέση των δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος εντεταλμένος για τους Ιταλούς ήταν ο Ντ Αγκοστίνο, αυτοί οι δύο αποκατέστησαν στοιχειωδώς την λειτουργία της οικονομίας και περιόρισαν πρόσκαιρα τον υπερπληθωρισμό, συνεργάστηκαν με τον ΔΕΣ για να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες της χώρας.


Ο Νοιμπάχερ δεν δίστασε να προβεί στην πώληση 1.000.000 χρυσών λιρών μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος και του χρηματιστηρίου, το ποσό αυτό προήλθε από την καταλήστευση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα δαπανήθηκαν αποθέματα της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας, που υπήρξαν επίσης από λεηλασία των κατεχομένων χωρών.

Οι ναζιστικές υπηρεσίες ασφαλείας με την συνθηκολόγηση της Ιταλίας το Φθινόπωρο του 1943 αναβάθμισαν τις επίλεκτες παραστρατιωτικές μονάδες των Ες Ες και «Ανώτερος Αρχηγός των Ες Ες και της Αστυνομίας εν Ελλάδι» τοποθετήθηκε ο διαβόητος Στρόοπ (η τοποθέτηση του ήταν σαν βραβείο για την βάναυση καταστολή της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας), με την ευκαιρία αυτή φρόντισε για την καταστροφή  της ισραηλιτικής κοινότητας των Αθηνών.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χέρμαν Νοϋμπάχερ



Στα αστικά κέντρα δραστηριοποιήθηκε η υπηρεσία ασφαλείας «Ες Ντε» υπό την ηγεσία του δρα Μπλούμε, αυτός ήταν ο εμπνευστής της «τακτικής των μαζικών τυφλών εκτελέσεων», δηλαδή αντιποίνων όχι με κριτήριο προσωπικής ενοχής. Σχεδίαζε την καταστροφή όλων των υποδομών της χώρας καθώς και την εκτέλεση των αστών πολιτικών με αντικειμενικό στόχο να αναδείξει τις «υπηρεσίες» του Ράιχ στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση των γερμανών, προκειμένου η σύγκριση με την μετακατοχική πραγματικότητα να αποβεί ξεκάθαρα υπερ της Γερμανίας!


Στην πρόθεση αυτή του Μπλούμε αντέδρασαν οι μετριοπαθείς γερμανοί αξιωματούχοι που θεωρούσαν ότι μια τέτοια ενέργεια θα υποδαύλιζε ακόμα περισσότερο την εχθρότητα εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων και θα εμπόδιζε την ασφαλή αποχώρησή τους.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


 ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τόμος Β εκδόσεις ΣΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...