Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΜΟΥΛΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ 1940-1950




            Στην δεκαετία 1940-1950 στο ανύπαρκτο οδικό δίκτυο της Ελλάδος, ειδικά στις ορεινές περιοχές όπου διεξήχθησαν μάχες και μετακινήσεις στρατευμάτων, ο εφοδιασμός διεξάγετε από τα μουλάρια, οι μουλαράδες εφοδίασαν το μέτωπο της Πίνδου αλλά και μετά την απελευθέρωση οι μεταφορές του εμφύλιου στηρίχτηκαν στους μουλαράδες.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μονάδα ορεινών μεταφορών στον πόλεμο του 1940-1941.

            Η μονάδες που ο φαντάρος τις  ονόμαζε «οι μουλαράδες» στην στρατιωτική ονομασία λεγόντουσαν ΛΟΜ (Λόχοι Ορεινών Μεταφορών).

            Συνήθως το κάθε μουλάρι συνοδευόταν από ένα φαντάρο, ο οποίος περπατούσε δίπλα του πεζός, φρόντιζε για την διατροφή του ζώου, τον καθαρισμό του, την φόρτωσή του, το ξεφόρτωμά του και ανάφερε για  την ανάγκη πεταλώματος ή κτηνιατρικού ελέγχου.


 

 

            Οι αξιωματικοί που συνόδευαν τον ΛΟΜ ήταν καβάλα σε άλογα, στις δε παρελάσεις ο ΛΟΜ παρήλαυνε με τα μουλάρια του, στρατιώτης οπλισμένος  μουλάρι σε τριάδες ή τετράδες, ενώ στην  πορεία το ένα μουλάρι πίσω από το άλλο με τον συνοδό αριστερά κατά μήκος αυτής της σειρά, τα όπλα των μουλαράδων δεν ήταν σε καμιά περίπτωση φορτωμένα στο ζώο, από την μεριά των συνοδών ανά διαστήματα παρακολουθούσαν οι έφιπποι αξιωματικοί.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μεταφορά εφοδίων του ΕΣ με μουλάρια σε ορεινή τοποθεσία κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στον Εμφύλιο.

            Για να μεταφέρω πραγματικό περιστατικό από την εμπειρία μουλαρά, κατά την επιθεώρηση Λόχου Ορεινών Μεταφορών, ο αξιωματικός διερχόταν από τον μουλαρά και με λευκό μαντήλι δοκίμαζε να δει πόσο καθαρό είναι το ζώο, τρίβοντάς το  στο σώμα  του ζώου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...