Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ






Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 οι γερμανοί προφυλακές κατηφορίζουν τη Λ. Κηφισίας με σκοπό να εισέλθουν στην ανοχύρωτη πρωτεύουσα. 

Απέναντι από του Θων, στη γωνία της Φειδιππίδου με την Κηφισίας, υπήρχε το καφενείο ΛΟΥΞ (κατά κάποιους ονομαζόταν ΠΑΡΘΕΝΩΝ) του κτηματία Ανδρέα Γλεντζάκη (από την Ασή Γωνιά Χανίων, βετεράνου του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών και των χαρακωμάτων , στον «Μεγάλο Πόλεμο» δηλαδή τον Α  ΠΠ.). Εκεί βρίσκονταν τετραμελής επιτροπή κρατώντας λευκή σημαία. Ο σκοπός της επιτροπή ήταν απλός: η παράδοση της πόλης των Αθηνών στα γερμανικά στρατεύματα μετά τη συνθηκολόγηση που είχε υπογραφεί.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο στρατηγός Καβράκος με το νομάρχη και τους δημάρχους παραδίδουν την Αθήνα στον γερμανό αντισυνταγματάρχη Οτο φον Σέϊμπεν.

Σε λίγα λεπτά καταφθάνει με τεθωρακισμένο όχημα και ο γερμανός αντισυνταγματάρχης Φον Σέϊμπεν και κατευθύνονται όλοι μέσα στο καφενείο.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Αθήνα ήταν μια ανοχύρωτη πόλη που δεν είχε την πρόθεση να προβάλει αντίσταση.

Σε μια βουβή ατμόσφαιρά συγκεντρώνονται όλοι γύρω από ένα μαρμάρινο τραπέζι όπου βρίσκονταν απλωμένο το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Στο τέλος του τέθηκαν οι υπογραφές των αντιπροσωπειών.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το καφενείο  ΠΑΡΘΕΝΩΝ Κηφησίας 6 στους Αμπελόκηπους . Εδώ έγινε η παράδοση των Αθηνών.

Η πρωτεύουσα, και κατ’ επέκταση η χώρα, είχαν και τυπικά παραδοθεί. Ο Γερμανός αντισυνταγματάρχης Φον Σέϊμπεν όρισε ουσιαστικά πολιτικούς διοικητές των Αθηνών και του Πειραιώς τους δύο δημάρχους, ενώ κατέστησε αιχμάλωτο πολέμου και υπεύθυνο για τυχόν εχθρικές πράξεις τον υποστράτηγο Καβράκο. 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρεσβευτής της Γερμανίας πρίγκιπας Έρμπαχ και ο γραφικός Γερμανός στρατιωτικός ακόλουθος στην Αθήνα Κλεμ φον Χόχενμπεργκ, ο οποίος μέχρι τότε βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αμέσως οι γερμανοί βάζουν σε κίνηση όλες τις μηχανές και κατευθύνονται μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας στην Ακρόπολη για την έπαρση της γερμανικής σημαίας.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Γερμανοί υψώνουν τη σβάστικα στον Ιερό χώρο της Ακροπόλεως.

Όπως λέγεται μόλις το καφενείο ΛΟΥΞ (ΠΑΡΘΕΝΩΝ) άδειασε ο κρητικός ιδιοκτήτης του θεώρησε προσβλητικό το γεγονός ότι μέσα στο μαγαζί του υπογράφηκε η παράδοση. Άρχισε να βρίζει και να αναθεματίζει. Κάποια στιγμή, αγανακτισμένος, χτυπάει το χέρι του επάνω στο τραπέζι που λίγο πριν είχε υπογραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης. Ήταν τόση η έντασή του που όπως λέγεται το μάρμαρο του τραπεζιού έσπασε στα δυο και αχρηστεύθηκε.

Ας δούμε μια μαρτυρία από τον γιό του Ανδρέα Γλεντζάκη για το θέμα της παράδοσης:

«Από τα χαράματα ο πατέρας μου τριγύριζε σαν το λιοντάρι στο κλουβί μέσα στο σπίτι, ως τη στιγμή που χτύπησε το τηλέφωνο. Την προηγούμενη ημέραείχε εκδοθεί διαταγή από το Φρουραρχείο να μείνουν καταστήματα και σπίτια κλειστά. Σήκωσε το ακουστικό, του είπαν να κατέβει στο καφενείο, να το ανοίξει, ήταν προσωπική διαταγή του Καβράκου, θα συνέβαινε κάτι σημαντικό».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Έτσι είναι σήμερα το σημείο παράδοσης.

Ο Ανδρέας Γλεντζάκης κατέβηκε. Τον είχαν όμως ζώσει τα φίδια. «Ούτε πρόσεξε που τον ακολούθησα ούτε τον ένοιαξε. Ανοιξε το καφενείο, έβαλε φωτιά για τη χόβολη, τακτοποίησε τα μαρμάρινα τραπεζάκια. Περίμενε». Οπως περίμενε, με κρατημένη την ανάσα της, όλη η Αθήνα. Στις 8 το πρωί οι πρώτοι μοτοσικλετιστές με επικεφαλής τον ανθυπολοχαγό της Βέρμαχτ Φριτς Ντίρφλιγκ σταματούσαν μπροστά από το καφενείο. Οι Καβράκος και Πλυτάς συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Πειραιά Μιχάλη Μανούσκο, τον νομάρχη Αττικοβοιωτίας Κωνσταντίνο Πετζόπουλο και τον γερμανομαθή συνταγματάρχη Κώστα Κανελλόπουλο, που ανέλαβε χρέη μεταφραστή, τον υποδέχθηκαν και του υπέβαλαν το αίτημα παράδοσης. Ο Ντίρφλιγκ δήλωσε αναρμοδιότητα και έστειλε αγγελιαφόρο να ειδοποιήσει τον διοικητή του, συνταγματάρχη Χέρμαν φον Σέφεν, που βρισκόταν ακόμη στο Μπογιάτι, τον σημερινό Αγιο Στέφανο.

 Την ώρα που η μακρά φάλαγγα οχημάτων, υποζυγίων και ανθρώπων έφθανε σε μπουλούκια στους Αμπελοκήπους, ο οκτάχρονος τότε Νίκος Παραδείσης το είχε σκάσει από το σπίτι του και παρατηρούσε, με δέος, φόβο και έκπληξη, από το πεζοδρόμιο της Θων, τους εκπροσώπους της ναζιστικής τάξης πραγμάτων. «Τα παράθυρα ήταν σφαλιστά, οι πόρτες κλειστές, τα παντζούρια μανταλωμένα. Ελάχιστοι ήμασταν στους δρόμους. Οι στολές των Γερμανών είχαν γίνει άσπρες από τη σκόνη, κατέβαιναν από τις μοτοσικλέτες και τα φορτηγά, τινάζονταν, χτυπούσαν τις μπότες τους στο κράσπεδο. Οι οδηγοί έβγαζαν τα αεροπορικά γυαλιά. Μόνο τα ζυγωματικά τους ήταν στο χρώμα του δέρματος. Κατέβαιναν από τα πλαϊνά κουβούκλια των μηχανών, έστριβαν τσιγάρα, λεηλατούσαν τις νεραντζιές και έτρωγαν τους στυφούς καρπούς».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η είσοδος των Ναζί στην Αθήνα.

 Στο βλέμμα του κ. Γλεντζάκη αστράφτει ακόμη η σπίθα της έκπληξης. «Περιεργαζόμουν τα τεθωρακισμένα οχήματα, τριγυρνούσα ανάμεσα στους στρατιώτες, 10 χρονών παιδί, με αγνοούσαν. Κάποιοι ήταν πολύ αδύνατοι, άλλοι φαίνονταν καταπονημένοι. Αναρωτιόμουν αν αυτά ήταν τα θηρία του πολέμου, αυτοί οι άνθρωποι που πνίγονταν από τη σκόνη και έτρωγαν λαίμαργα φρούτα και κουταλιές ζάχαρης». Οι Γερμανοί αρνήθηκαν τους καφέδες που παρήγγειλε ο Καβράκος και ετοίμασε ο πατέρας Γλεντζάκης. Ο υποστράτηγος κάπνιζε το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο, γεγονός που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες των γερμανικών αρχείων. Οταν έφθασε ο Φον Σέφεν, η διαδικασία επιταχύνθηκε. Το πρωτόκολλο παράδοσης υπεγράφη πάνω σε ένα από τα μαρμάρινα τραπεζάκια του καφενείου, δίπλα στο μεγάλο μπιλιάρδο. Η αντιπροσωπεία των ελλήνων αξιωματούχων, συνοδευόμενη από γερμανούς μοτοσικλετιστές και τον Φον Σέφεν, επιβιβάστηκε στα τεθωρακισμένα οχήματά της και πήρε τον δρόμο για το Σύνταγμα.


ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΡΑΚΟΣ

Ο Χρήστος Καβράκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα την 1η Ιανουαρίου 1882. Κατετάγη εθελοντής στο Στράτευμα και εξήλθε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία ως διοικητής του 1ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος και ως Επιτελάρχης της Ιης Μεραρχίας.


Κατόπιν διετέλεσε διοικητής του 4ου Συντάγματος Πεζικού Λάρισας (1924), του 5ου Συντάγματος Τρικάλων (1924-1933), διευθυντής του 1ου γραφείου του Γ.Ε.Σ., υπαρχηγός του Γ.Ε.Σ.(1935-1936), Φρούραρχος Αθηνών (1936), διοικητής ΧΙ Μεραρχίας (1938-1940) και Στρατιωτικός διοικητής Αθηνών το 1941. Το 1942 αποστρατεύθηκε λόγω ορίου ηλικίας , προαχθείς σε Αντιστράτηγο.

Για τη πολεμική του δράση ο Χ. Καβράκος τιμήθηκε με:

1. Μετάλλιο Ελληνοτουρκικοί πολέμου (1914)
2. Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος (1915)
3. Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως (1919)
4. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας (1919)
5. Αγγλικός Πολεμικός Σταυρός (1921)
6. Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄ (1922)
7. Αριστείο Ανδρείας με αργυρό αστέρα (1922)
8.Διασυμμαχικό Μετάλλιο Νίκης (1922)
9. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ τάξεως (1935)
10.Παράσημο του Β΄ Τάγματος Γεωργίου Α΄ (1936)


Ο Καβράκος εθεωρείτο πολύ αυστηρός, αλλά και πολύ δίκαιος. Τιμωρούσε ακόμα και Αξιωματικούς, αν διαπίστωνε ότι κακομεταχειρίζονταν στρατιώτες. Διοίκησε επί 9 χρόνια το 5ο Σύνταγμα Πεζικού στα Τρίκαλα που είχε μετατραπεί σε πειθαρχική (σωφρονιστική) μονάδα, στην οποία υπηρετούσαν τη θητεία τους κληρωτοί με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, καθώς και απείθαρχοι στρατιώτες άλλων μονάδων.

Στο Στρατόπεδο που στεγαζόταν το 5ο Σ. Π. έγινε εκτεταμένη δενδροφύτευση, μεγάλος κήπος με πολλές καλλιέργειες και χτίστηκε πρότυπο γυμναστήριο Β΄ τάξης, το μοναδικό σε στρατιωτική μονάδα.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γερμανική εφημερίδα ανακοινώνει την κατάληψη των Αθηνών.

Στις 27 Απριλίου 1941 ως Στρατιωτικός Διοικητής Αθηνών, παρέδωσε στους Γερμανούς τη κατακτηθείσα πόλη, αφού δεν υπήρχε κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, διότι όλοι είχαν μεταβεί στη Κρήτη. Κατά τη περίοδο των «Δεκεμβριανών» συνελήφθη από την Ο.Π.Λ.Α. και μετά από πολλά βασανιστήρια, εκτελέστηκε στον Υμηττό στις 8 Δεκεμβρίου 1944.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

 tovima.gr

http://lefobserver.blogspot.gr/2009/04/blog-post_9939.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...