Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ (ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - ΑΔΕΙΑΣ)




Από το 1822 καταβάλλεται το δώρο Πάσχα. Το δώρο Πάσχα εμφανίστηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1822, όταν το ζήτησαν οι υπάλληλοι.... «της εν Κορίνθω Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδος», όπως αναφέρει ο ιστορικός Γ. Κορδάτος στην «Ιστορία του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος» (Αθήνα 1956, σελ. 29).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γ Παπανδρέου ανακοινώνει το 2010 την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ.

Στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1940 ορισμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εσωτερικοί κανονισμοί μεμονωμένων επιχειρήσεων προέβλεπαν τη χορήγηση του δώρου Πάσχα. Πρώτη φορά όμως με το νομοθετικό διάταγμα 310/1941 στην Κατοχή από την κυβέρνηση Τσολάκογλου ορίστηκε ότι «όπου από συνήθεια ή από έθιμο ή από διάταξη ΣΣΕ καταβάλλεται θα συνεχίσει να καταβάλλεται».

            Μετά τον πόλεμο και το τέλος του εμφυλίου ακολούθησε ο Ν. 1.901/51, που κύρωσε τον αναγκαστικό Ν. 1.777/51 (ο οποίος διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 15 του Ν. 2.053/52). Όρισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας «δύνανται διά κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος». Με κοινές νομοθετικές ρυθμίσεις καθιερώθηκε και το δώρο Χριστουγέννων, που αποτελούσε «χορήγηση στους μισθωτούς έκτακτης οικονομικής ενισχύσεως κατά τις εορτές των Χριστουγέννων - Νέου Έτους». Έκτοτε γενικεύθηκε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ο θεσμός του 13ου και 14ου μισθού.

Το επίδομα αδείας μετ' αποδοχών καθιερώθηκε με τον αναγκαστικό νόμο 539 του 1945, όπου, στο άρθρο 2 παράγραφος 1, προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις λήψης της πρώτης άδειας με αποδοχές, καθώς και η άδεια για όλα τα επόμενα χρόνια στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Α Σαμαράς στα "Ζάππεια" υποσχέθηκε βελτιώσεις, ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε ήταν η κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και του δώρου Αδείας.



Για τον ιδιωτικό τομέα

Στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1940 ορισμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εσωτερικοί κανονισμοί μεμονωμένων επιχειρήσεων προέβλεπαν τη χορήγηση του δώρου Πάσχα. Πρώτη φορά όμως με το νομοθετικό διάταγμα 310/1941 στην Κατοχή ορίστηκε ότι «όπου από συνήθεια ή από έθιμο ή από διάταξη ΣΣΕ καταβάλλεται, θα συνεχίσει να καταβάλλεται». 


TO ΞΗΛΩΜΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ


            Το ξήλωμα αυτών των κατακτήσεων άρχισε με  το άρθρο 1 του Ν. 1.082/80 το δώρο αυτό μετονομάστηκε σε επίδομα εορτών Χριστουγέννων και καθορίστηκε το πλαίσιο χορηγήσεώς του. Στην συνέχεια η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με την υπ' αριθ. 19.040/81 αποφάσεως των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που ρυθμίζει παγίως πλέον όλα τα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού και χορηγήσεως των επιδομάτων εορτών κατ' έτος.

 

Παρά όμως τις αποφάσεις του Ν  1.082/80 και της υπ' αριθ. 19.040/81 αποφάσεως των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας όπως λέει ο Α Μητρόπουλος (καθηγητής εργατικού δικαίου και πρόεδρος της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους):

«Από το 1951 για το δώρο Πάσχα κι από το 1945 για το επίδομα αδείας κανένας μέχρι σήμερα, ούτε κυβέρνηση, ούτε ιδιώτες, αμφισβήτησαν την αναγκαιότητα χορήγησης. Ο 14ος, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας, όπως και ο 13ος μισθός, το δώρο Χριστουγέννων, αποτέλεσαν την αναγκαιότητα για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Συντέλεσε στην αύξηση της εμπορικής κίνησης και στην εναλλακτική καταναλωτική συμπεριφορά μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Γι' αυτό η πιθανή κατάργησή τους θα οδηγήσει στη δραματική προλεταριοποίηση ευρύτερων στρωμάτων μισθωτών και συνταξιούχων και σε πραγματικό ολοκαύτωμα».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αυτή την Ελλάδα δημιούργησε η μεταπολίτευση.

Το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε ο γιος του σαράντα χρόνια μετά να το συμπληρώσει, μετά την εκλογής του Γεωργίου Παπανδρέου το 2009 με σύνθημα "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" και την είσοδο της χώρα στο ΔΝΤ το 2010 περικόπηκαν δραστικά (με την υπόσχεση ότι δεν θα καταργηθούν) τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας. Στις εκλογές του 2012 η κυβέρνηση της ΝΔ του Α Σαμαρά η οποία εκλέχτηκε με σύνθημα ότι θα ενισχυθούν οι ασθενείς κοινωνικά τάξεις της χώρας, αποφάσισε μετά την δημιουργία της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ την κατάργηση των πιό πάνω επιδομάτων, έτσι καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 το τελευταίο επίδομα Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...