Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ο ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η αναρχία του μπακούνιν δεν είναι αντιπατριωτική :
Η πατρίδα αντιπροσωπεύει το αδιαφιλονίκητο και ιερό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ομάδας ανθρώπων, ενώσεων, κοινοτήτων, περιοχών,να ζουν, να σκέφτονται, να θέλουν και να δρουν κατά τον τρόπο τους, που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης ιστορικής εξέλιξης.

Υποκλίνομαι λοιπόν μπρος στην παράδοση και την ιστορία των λαών, γιατί είναι το αίμα και η σάρκα, η σκέψη και η θέληση καθ λαού.

Γι αυτό, ειλικρινά, είμαι ο πατριώτης όλων των καταπιεσμένων πατρίδων.
Είμαι πατριώτης και διεθνιστης ταυτοχρονα''


            Μετά την αποτυχία της Παρισινής Κομμούνας , η Διεθνής Ένωση Εργατών (Πρώτη Διεθνής1864)   ή Διεθνής Εταιρία Εργαζομένων ASSOCIATION INTERNATIONALE DES TRAVAILLEURS (εταιρεία = σύμπραξης προσώπων και εργαζομένων= εργατών)  συγκάλεσε συνδιάσκεψη στο Λονδίνο από 17 μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 1871 για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του αναρχικού Μπακούνιν, ο Μπακούνιν έκανε μια Διεθνής μέσα στην Διεθνή .

            Η Πρώτη Διεθνής συνήλθε σε Συνέδριο στην Χάγη από τις 2-7/9/1872 και  κυρίως αποφάσισε να  διώξει τον Μπακούνιν  με ψήφους υπέρ 27, κατά 7 και αποχές 7. Ο Μπακούνιν αποσύρθηκε από την Λίγκα και ίδρυσε τη Συμμαχία της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : "Υποκλίνομαι λοιπoν μπρος στην παράδοση και την ιστορία των λαών, γιατί είναι το αίμα και η σάρκα, η σκέψη και η θέληση κάθε λαού"

Μιχαήλ Μπάκουνιν, 1814-1876




ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ


            Το κρυφό καταστατικό πρόβλεπε την πιο κάτω οργάνωση:

ΒΑΘΜΟΙ

Ι Διεθνείς Αδελφοί
Α. Γενική Επιτροπή ή Συντακτική
Β Κεντρική Επιτροπή
Γ Εθνικές Επιτροπές.

ΙΙ Εθνικοί Αδελφοί (μυστική οργάνωση)

ΙΙΙ Ο μισο-μυστικός, μισο- φανερός οργανισμός της Διεθνούς Συμμαχίας της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αποτελείται από τα μόνιμα μέλη των Εθνικών Επιτροπών και της ΚΕ της Γενεύης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Είναι η μόνιμη αντιπροσωπεία της μόνιμης ΚΕ και αποτελείται από τα μέλη του Κεντρικού Γραφείου, τα μέλη της Επαγρύπνησης (που είναι και μέλη της Μόνιμης ΚΕ).

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Που είναι η εκτελεστική εξουσία έχει 5-7 μέλη (που είναι και μέλη της Μόνιμης ΚΕ).

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ
Ελέγχει τις πράξεις του Κεντρικού Γραφείου.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Συγκροτούνται από τα μέλη της μόνιμης ΚΕ που ανήκουν στο ίδιο έθνος.

Παρ  όλη αυτή την οργάνωση το πρόγραμμα της οργάνωσης των διεθνών Μπακουνικών αδελφών είναι εναντίον κάθε μορφής κράτους!





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Mιχαήλ Αλεξάνδροβιτς Μπακούνιν, γεννήθηκε από αριστοκρατική οικογένεια το 1814 σε ένα χωριό κοντά στη Μόσχα. Ακολούθησε στρατιωτική εκπαίδευση μετά από παραίνεση του πατέρα του. Διορίστηκε στην αυτοκρατορική φρουρά της Ρωσίας, αλλά εγκατέλειψε το στρατό γρήγορα για να σπουδάσει φιλοσοφία στην πρωτεύουσα. Πόσο καθημερινές είναι  κάποιες ιδέες του πχ «Εάν πάρεις τον πιο ένθερμο επαναστάτη και του δώσεις απόλυτη εξουσία, μέσα σε έναν χρόνο θα είναι χειρότερος και από τον ίδιο τον Τσάρο».


Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΠΑΚΟΥΝΙΚΩΝ


            Η κεντρική έδρα των Μπακουνικών ήταν στην Γενεύη ανέπτυξε δράση στις πιο κάτω χώρες:

ΙΣΠΑΝΙΑ

            Στο συνέδριο της Βασιλείας η Ισπανική Διεθνής αντιπροσωπευόταν από δύο συμμάχους τον Φάργκα-Πέλλιθερ και τον Σεντίνον. Μετά το συνέδριο της Ισπανικής Διεθνούς στην Βαρκελώνη (Ιούλης 1870) δημιουργήθηκαν οργανώσεις στην Πάλμα, τη Βαλένθια, τη Μαλάγκα, στη Σεβίλλη, την Κορδούη και το Κάδιξ. Αργότερα δημιουργούνται οργανώσεις στη Μαδρίτη.

ΙΤΑΛΙΑ

            Ο Μπακούνιν έμεινε για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία στο Λοκάρνο, έτσι ένας από τους ιδρυτές της Συμμαχίας ο δικηγόρος Γκαμπούτζι σχημάτισε το Νοέμβρη του 1871 στο Μιλάνο τμήμα και έχουμε πλήθος αντεγκλήσεων των Μπακουνικών σε διάφορες πόλεις με το Γενικό Συμβούλιο, ιδιαίτερα στην συνδιάσκεψη του Ρίμινι 6/8/1872.

ΓΑΛΛΙΑ

            Η όλη δουλειά εδώ διευθυνόταν από τους Αλμπερ Ρισσάρ και Γκασπάρ Μπλαν  στην Λυόν και από τον Μπαστελικά στην Μασσαλία.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Mikhail (Michail) Bakunin και η γυναίκα του  Antonia Kwiatkowska. «Η ελευθερία του ανθρώπου συνίσταται στο ότι υπακούει μόνο στους νόμους της φύσης, επειδή τους αναγνωρίζει και όχι επειδή του επιβλήθηκαν από μια εξωτερική πηγή, ανθρώπινη ή θεϊκή, συλλογική ή μεμονωμένη».




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ του JACQUES DUCLOS εκδόσεις ΜΝΗΜΗ  1979 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...