Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΑΣΤΡΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ




            Οι αστέρες που έχουν την μεγαλύτερη λαμπρότητα στον ουρανό ονομάζονται αστέρες 1ου  αστρικού μεγέθους, αυτοί που έχουν 2,512 ασθενέστερη λαμπρότητα από τους 1ου μεγέθους ονομάζονται αστέρες 2ου αστρικού μεγέθους, του 3ου αστρικού μεγέθους αστέρες είναι αυτοί που έχουν 2,512 ασθενέστερη λαμπρότητα από τους 2ου μεγέθους.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το φωτογενές σμήνος, φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Τα ανοικτά σμήνη αστεριών είναι νεότερα, περιέχουν λίγα άστρα και ένα μεγάλο ποσοστό μπλε αστεριών από ό,τι τα σφαιρικά αστρικά σμήνη. Το NGC 290 βρίσκεται περίπου 200.000 έτη φωτός μακριά σε ένα γειτονικό γαλαξία που ονομάζεται Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (SMC).

            Αστρικό μέγεθος δεν υπονοεί τις διαστάσεις του αστέρα αλλά προσδιορίζει την ορατή  λάμψη του.


            Είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε πόσες φορές οι αστέρες 1ου αστρικού μεγέθους είναι λαμπρότεροι από τους πχ αστέρες του 6ου αστρικού μεγέθους, αρκεί να πολλαπλασιάσουμε  το 2,5 με τον εαυτό του 5 φορές, το γινόμενο θα δείξει ότι οι αστέρες του 1ου αστρικού μεγέθους   είναι λαμπρότεροι 100 φορές από τους αστέρες του 6ου  αστρικού μεγέθους.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το αστρικό σμήνος των Πλειάδων. 

            Στον 1ο αστρικό μέγεθος στον ουρανό παρατηρούνται 20 αστέρες, χωρίς να σημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια λαμπρότητα (και αυτή μετρείται), το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες κατηγορίες  αστρικού μεγέθους πχ ο λαμπρότερος αστήρ του Β ημισφαιρίου του ουρανού είναι ο Βέγας που έχει λαμπρότητα 0,1 του αστρικού μεγέθους και ο λαμπρότερος όλου του ουρανού είναι ο Σείριος με λαμπρότητα 1,3 του αστρικού μεγέθους.








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το νεφέλωμα της λιμνοθάλασσας αποτελεί μία τεράστια περιοχή δημιουργίας άστρων στον Γαλαξία  μας.


            Με συνηθισμένες διόπτρες μπορούμε να δούμε αστέρες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και φτάνουμε μέχρι 7ου αστρικού μεγέθους αστέρες, με τελειότερες διόπτρες φτάνουμε σε αστέρες 9ου αστρικού μεγέθους, με τηλεσκόπιο με αντικειμενικό φακό 80 χιλ/μέτρων βλέπουμε 12ου αστρικού μεγέθους αστέρες και με μεγαλύτερα τηλεσκόπια φτάνουμε σε 18ου αστρικού μεγέθους αστέρες. Στις φωτογραφίες που παίρνουν τα μεγάλα τηλεσκόπια μπορεί να δει κανείς 23ου  αστρικού μεγέθους αστέρες και οι αστέρες αυτοί είναι 6.000.000 ασθενέστεροι από τους αστέρες που βλέπουμε με γυμνό μάτι.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από μακριά, το όλο θέμα μοιάζει με έναν αετό. Μια πιο προσεκτική ματιά στο Νεφέλωμα του Αετού (Eagle Nebula), ωστόσο, δείχνει τη φωτεινή περιοχή να είναι στην πραγματικότητα ένα παράθυρο στο κέντρο ενός μεγαλύτερου σκοτεινού κελύφους σκόνης.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ τόμος 2 έκδοση της Ρωσικής Ακαδημίας Παιδαγωγικών Επιστημών Μόσχα 1959

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...