Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΤΣΑΝ ΤΣΙΑΝ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΕΞΕΥΝΗΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ


Τον 2ο πχ αιώνα νομαδικές φυλές Ούννων έχουν εγκατασταθεί στα Δυτικά σύνορα της Κίνας, ενώ νομαδικές φυλές των Γιουέτζι που είναι λαός εχθρικός προς τους Ούννους και έχουν ηττηθεί δύο φορές, έχουν εγκατασταθεί κάπου δυτικότερα πέρα από τα Ουράνια  βουνά.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Zhang Qian Οι απεσταλμένοι των Κινέζων αυτοκρατόρων βάδιζαν όχι μόνο μέσα σε εχθρικό έδαφος αλλά και σε άγνωστο, μια τέτοια πορεία έκανε και ο Τσάνγκ Τσιάν.

            Ο αυτοκράτορας Ου Ντι (Han Wudi) αποφάσισε να στείλει στους Γιουέτζι μια διπλωματική αποστολή για να κλείσει μαζί τους συμμαχία και μαζί να δώσουν ένα συντριπτικό χτύπημα στους Ούννους από Ανατολή και Δύση.
            Η διπλωματική αυτή αποστολή ξεκίνησε το 138πχ και θα βάδιζε σε περιοχές αδιερεύνητες από τους κινέζους και μάλιστα μέσα από τους Ούννους. Επικεφαλής ήταν ο Τσάνγκ Τσιάν (Zhang Qian)
  που καταγόταν από την περιοχή Χαν Τζουν (την σημερινή επαρχία Σανσί). Ο Τσαν Τσιάν συνοδευόταν από 100 ανθρώπους και τον Τάνι που ήταν δεινός κυνηγός και καταγόταν από τους Ούννους. 






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η πορεία των επιδρομών των Ούνων, ταλαιπώρησαν τόσο την Ευρώπη όσο και την Κίνα.

Ξεκίνησαν από την πόλη Λουνσί, δεν πρόφτασαν όμως να απομακρυνθούν και αιχμαλωτίστηκαν από τους Ούννους.  Η πρωτεύουσα των Ούννων μετακινείται και μαζί μετακινούσαν και τους αιχμαλώτους τους οι Ούννοι.  Έτσι πέρασαν τα χρόνια και ο Τσαν Τσιάν παραμόνευε την ευκαιρία να δραπετεύσει, σαν κόρη οφθαλμού φύλαγε το πρεσβευτικό του έμβλημα ( μια βακτηρία με δεμένη στην άκρη αλογοουρά), στον ενδέκατο χρόνο της αιχμαλωσίας του κατάφερε να δραπετεύσει. Επί πολλές μέρες βάδιζε δυτικά στις ράχες του παγωμένου βουνού Τιάν Σαν,   και κάποια στιγμή αντίκρισε πεδιάδες, μπροστά του βρισκόταν η χώρα Νταβάν και η γη της Φεργκάνα απ όπου δεκάδες δρόμοι οδηγούσαν στις άγνωστες για τους κινέζους χώρες της Δύσης, στην Σογδιανή, την Βακτριανή, το Χορέσμ ( οι κινέζοι το έλεγαν Κουντζιούι). Ο Τσαν Τσιάν ζήτησε από τον άρχοντα της Νταβάν να τον οδηγήσουν στο Χορέσμ και από εκεί πήγε στην Σογδιανή και την Βακτριανή που κυβερνιόταν από τους επιγόνους του Μ Αλεξάνδρου, εκεί είχαν εγκατασταθεί οι Γιουέτζι που πια ανακατεύτηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό, δεν κατάφερε να πείσει τους αρχηγούς τους να συμμαχήσουν με τους Κινέζους. Στην Βακτριανή ο Τσαν   Τσιάν έμεινε για ένα χρόνο και μετά πήρε τον δρόμο της επιστροφής.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Κινέζικη αυτοκρατορία και η πορεία του Zhang Qian.




            Και πάλι διερχόμενος από τα εδάφη που ελέγχουν οι Ούννοι αιχμαλωτίστηκε και πάλι κατάφερε να δραπετεύσει και αυτή την φορά κινήθηκε με κατεύθυνση την Ανατολή, στον 30ο χρόνο των περιπλανήσεών του έφτασε στα σύνορα της Κίνας, από τους 100 άνδρες που είχε όταν ξεκίνησε γύρισαν μόνο δύο.


            Ο Τσαν Τσιάν ανακοίνωσε στους κινέζους τον νέο κόσμο που ανακάλυψε, τους διηγήθηκε τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές τους, τις γλώσσες τους την φύση και τον πολιτισμό τους. Μια περιγραφή του  έχει την πιο κάτω εικόνα « ….η χώρα Νταβάν …. Βλέπουμε μια ανθισμένη περιοχή , που έχει 70 μεγάλες και μικρές πόλεις , όπου σπέρνουν ρύζι και στάρι, καλλιεργούν αμπέλια και εκτρέφουν καταπληκτικά ουράνια άλογα ….». Αναφέρει για χώρες που βρίσκονται δυτικά των Πάρθων και για χώρες που είναι βόρεια του Χορέσμ. Στη Βακτριανή συνάντησε εμπόρους από την Σεντού (Ινδία) και εξέτασε τα εμπορεύματά τους και με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψε ότι οι Ινδοί εμπορευόντουσαν μπαμπού της Νότιας Κίνας, τότε συνειδητοποίησε ότι εμπορεύματα της Κίνας μεταφέρονταν στην Ινδία από δρόμο που βρισκόταν στα νότια και τον αγνοούσαν οι Κινέζοι (πέρασαν πολλοί αιώνες και πράγματι έγιναν γνωστός ο σπουδαίος δρόμος από την Βιρμανία και το Ασσάμ από την θάλασσα της Νοτιοανατολικής Ασίας).

            Στην πατρίδα του έφερε σπόρους αμπελιού που ήταν άγνωστη μέχρι τότε  η καλλιέργειά της αλλά και άλλων κεντροασιατικών κτηνοτροφικών φυτών.


            Το 123-119πχ πήρε μέρος σε επιτυχημένη εκστρατεία κατά των Ούννων, τα κινέζικα στρατεύματα τσάκισαν σκληρά τους Ούννους και τους έδιωξαν στα βουνά Χανγκάι στην Βόρεια Μογγολία και έκτοτε έπαψαν να είναι απειλή για την Κίνα. Αφού ξεκαθάρισε ο δρόμος τη Δύσης ο Τσαν Τσιάν ξεκίνησε πάλι για την γη Ουσούν (Επταποταμία). Από εκεί έστειλε απεσταλμένους προς όλες τις χώρες που βρισκόταν δυτικότερα. Το 114πχ επέστρεψαν οι απεσταλμένοι του από τις μακρινές χώρες και ο Τσαν Τσιάν ξεκίνησε για την πατρίδα του. Ο εξερευνητής αυτός πέθανε το 112 πχ αλλά  το έργο του αξιοποιήθηκε από τους κινέζους δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του η Κίνα επεκτάθηκε ως τις χώρες Ουσούν και Νταβάν και θεμελιώθηκαν 14 νέες επαρχίες, έτσι δημιουργήθηκαν οι δρόμοι που ένωναν την Κίνα με την Μεσόγειο, και ο μεγάλος «δρόμος του μεταξιού».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τοιχογραφία σε σπήλαια  που φαίνεται ο Zhang Qian με  άδεια από τον αυτοκράτορα Han Wudi, για την εξερεύνησή του   στην Κεντρική Ασία 138-126 π.Χ.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ τόμος Ι ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ εκδόσεις ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...