Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ




            Η νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα το 490πχ, έδωσε μεγάλο κύρος στην Αθήνα και οι δημιουργοί αυτής της νίκης τιμήθηκαν από τους Έλληνες αναγνωρίζοντας έτσι την διάσωση της Ελλάδος από την περσική εισβολή.





            Τον Ιούνιο του 480 πχ ο στρατός του Ξέρξη κατευθυνόταν μέσω Θράκης – Μακεδονίας προς την Νότιο Ελλάδα με στόχους την κατάληψη των Αθηνών και στην συνέχεια της Σπάρτης οι Έλληνες συνέρρεαν στην Ολυμπία για να πραγματοποιηθούν  οι 75οι  Ολυμπιακοί αγώνες. Όταν το έμαθε αυτό ο Ξέρξης δεν μπορούσε να το πιστέψει και τους χαρακτήρισε τρελούς, οι τρελοί αυτοί σε δύο μήνες, τον  Σεπτέμβριο του 480πχ συνέτριψαν τους Πέρσες στην Σαλαμίνα.


            Τον Ιούλιο του 476 πχ στους 76ους Ολυμπιακούς αγώνες αν και είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από την νίκη κατά των Περσών, ο Θεμιστοκλής ο δημιουργός του ελληνικού θριάμβου, έγινε δεκτός στο στάδιο της Ολυμπίας με πρωτοφανή ενθουσιασμό από τους Πανέλληνες.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Θεμιστοκλής, ο δημιουργός της νίκης στην Σαλαμίνα.


            Όταν εμφανίστηκε στο στάδιο ο Θεμιστοκλής, σταμάτησε η τέλεση των Αγώνων, κάτι που έγινε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό δεν έγινε με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής ή των Ελλανοδικών αλλά την διακοπή επέβαλε το πλήθος των Ελλήνων που είδε τον νικητή των Περσών στην Σαλαμίνα και έσπευσαν να τον υποδεχτούν με κλάδους ελαίας και να τον στεφανώσουν με τον κότινο. Ο Θεμιστοκλής την στιγμή εκείνη αναδεικνυόταν Ολυμπιονίκης με απόφαση του λαού όχι των Αθηνών αλλά του λαού από όλες τις πόλεις της Ελλάδος, Ολυμπιονίκης σε ποιο άθλημα; Στο άθλημα της σωτηρίας της ελευθερίας της Ελλάδος και ο θαλασσομάχος συγκινήθηκε. Σίγουρα ο Θεμιστοκλής θα συναντήθηκε με τους δύο τυράννους των πόλεων της Σικελίας, τον Θήρωνα τύραννο της Ακράγαντος και τον Ιέρωνα τύραννο των Συρακουσών που είχαν πάει στην Ολυμπία για να συμμετέχουν σαν αθλητές ο πρώτος στο τέθριππο και ο δεύτερος σαν αθλητής κέλης και οι δύο αναδείχτηκαν Ολυμπιονίκες και αυτό ήταν χαρακτηριστικό διότι την ημέρα της νίκης κατά των περσών οι Έλληνες νίκησαν στην δύση τους Καρχηδονίους.

            Αλλά αυτή η ενέργεια των Ελλήνων προς τον Θεμιστοκλή έστελνε μήνυμα  στους εχθρούς των Ελλήνων για την απόφαση για Ελευθερία και στους Έλληνες ότι ο κόσμος ήθελε τους Έλληνες ενιαίο σύνολο, ένα Έθνος, τέλος η αποθέωση του Θεμιστοκλή έστελνε μήνυμα σε όσους από τους Έλληνες υποτάχτηκαν στους Πέρσες.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι αθλητές σε όλα τα αγωνίσματα αγωνίζονται γυμνοί.

            Η ενότητα των Ελλήνων καλλιεργείτο και με αυτό τον τρόπο, και δεν έμενε να βρεθεί ο ηγέτης που θα τους ένωνε και αυτός βρέθηκε με την Μακεδονική παρουσία στο πρόσωπο του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ του ΤΙΤΟΥ Ι ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ εκδόσεις ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...