Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΝΕΣΤΩΡ



            Ο πιο γνωστός από τους Ρώσους χρονογράφους είναι ο καλόγερος Νέστωρ, ο οποίος έζησε το δεύτερο μισό του 11ου αιώνα και τις αρχές του 12ου αιώνα.


            Ο μοναχός Νέστωρ άρχισε να συντάσει χρονογραφία όταν πια ήταν γνωστός συγγραφέας, και έκανε περιγραφή των γεγονότων για κάθε έτος, έδινε γεωγραφικά στοιχεία για τις σλαβικές φυλές και για την εμφάνιση του ρωσικού κράτους καθώς φυσικά και για του πρίγκιπες, όλα τα συγγράμματα του μοναχού Νέστορα ονομάζονται «Αφήγηση χρονικών».

            Αυθεντικό κείμενο του μοναχού Νέστορα δεν έχει διασωθεί ολόκληρο, παρά μόνο αποσπάσματα, το έργο του αλλοιώθηκε με μεταγενέστερες προσθήκες και αφαιρέσεις, παρ όλα αυτά διατηρεί την φυσιογνωμία της αξιόλογης ιστορικής εργασίας.

            Ο μοναχός  Νέστορας συνδέει την ιστορία όλων των Σλάβων με την παγκόσμια ιστορία και με την επαφή του με το Βυζάντιο, την Δύση και την Ασία, στην συνέχεια εξιστορεί την μετανάστευση των σλαβικών φυλών από την «πρώτη πατρίδα» και περιγράφει την ζωή των πρώτων Σλάβων του Δνείπερου κατά τον 2ο και 5ο αιώνα υπογραμμίζοντας τη μεγάλη  ανάπτυξη των πολιανών και την καθυστέρηση των βορείων γειτόνων τους που ζούσαν στα δάση (τα στοιχεία του μοναχού Νέστορα έχουν επαληθευτεί από αρχαιολογικές ανασκαφές).






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νέστωρ o χρονογράφος, έργο του   Mark Antokolsky που βρίσκεται στο Ρωσικό Μουσείο της  Αγίας Πετρούπολης.

            Δίνει πολύ σημαντικά στοιχεία για τον πρίγκιπα Κιέ που έζησε τον 6ο αιώνα μχ για τα ταξίδια του στο Τσάριγκραντ και για την ζωή στον Δούναβη. Ο μοναχός Νέστορας  ακολουθεί τις τύχες των σλάβων στις όχθες του ποταμού Όκα μέχρι τον ποταμό Έλβα και από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Βαλτική. Κεντρική θέση κατέχουν τα φεουδαρχικά σλαβικά κράτη της Ρωσίας του Κίεβου,  της Βουλγαρίας και του μεγάλου Μοραβικού κράτους ( Τσέχικες φυλές του 9-10ου αιώνα ), και φυσικά το γεγονός του 9ου αιώνα ότι οι σλάβοι ασπάστηκαν τον χριστιανισμό και η εμφάνιση της σλαβικής γραφής.

            Τα έργα του μοναχού Νέστορα έτυχαν πολλών αντιγραφών από τον 10ο μέχρι τον 17ο αιώνα, την εποχή του ταταρικού ζυγού η «αφήγηση» ενέπνεε τους Ρώσους και τους υπενθύμιζε τις νίκες τους στους Πετσενέγους και τους Πολοφτσούς.

            Το 1956 στην Μόσχα εορτάστηκαν τα 900 χρόνια από την γέννηση του μοναχού Νέστορα.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το χρονικό του Νέστορα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ρωσικής ιστορίας από την αρχή μέχρι τα χρόνια  του. Είναι ότι γνωρίζουμε για  τα βασικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την αρχαία ιστορία των  Rus .

Επιπλέον, μιλάει  για  τη δημιουργία της σλαβικής αλφαβήτου και της γραφής από τους  Κύριλλο και Μεθόδιο, το Βάπτισμα της Πριγκίπισσας Όλγας στην Κωνσταντινούπολη, και το Βάπτισμα των Ρώσων από τον πρίγκιπα Βλαντιμίρ το 988μχ .


Ο Nestor χρησιμοποιείται από ένα ευρύ κύκλο από πηγές όπως την ρωσική παράδοση τα προηγούμενα αρχεία μοναστηριών, τα Βυζαντινά Χρονικά, διάφορες ιστορικές συλλογές, οι λογαριασμοί των στρατιωτών, εμπόρων και ταξιδιωτών κλπ στοιχεία



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ τόμος 7ος εκδόσεις ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΡΣΟΣΔ Μόσχα 1961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...