Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ (ΕΒΟΠ)





            Τον Μάιο του 1948 όταν άρχισε η αποστολή παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες, η ΚΕ του ΚΚΕ δημιούργησε την Επιτροπή Βοηθείας στο Παιδί (ΕΒΟΠ).





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η προετοιμασία της ελληνικής παιδείας των Ελληνόπουλων. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έπρεπε να λύσουν οι υπεύθυνοι της ΕΒΟΠ (Επιτροπή Βοήθεια στο Παιδί). Στην αρχή είχαν αρκετές δυσκολίες, διότι λίγοι ήταν αυτοί που είχαν τελειώσει εξατάξιο γυμνάσιο στην Ελλάδα, και ακόμα πιο λίγοι είχαν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια. Όσο για το εκπαιδευτικό υλικό αυτό ήταν σχεδόν ανεπαρκής.



            Η έδρα αυτής της επιτροπής ήταν στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και μετά το 1950 μεταφέρθηκε στο Βουκουρέστι. Πρόεδρος της ΕΒΟΠ ήταν ο Πέτρος Κόκαλης και μέλη της η παιδαγωγός Έλλη Αλεξίου, ο παιδαγωγός Γ Αθανασιάδης, ο Θανάσης Μητρόπουλος και άλλοι.

            Η ΕΒΟΠ είχε στόχο την παρακολούθηση την παρακολούθηση, ρύθμιση μεταφοράς και εγκατάστασης των παιδιών στις χώρες που τα δέχτηκαν, τα παιδιά που μεταφέρθηκαν ήταν ηλικίας 3-14 χρόνων, φυσικά τα όρια αυτά δεν εφαρμόστηκαν με ακρίβεια, οι χώρες που εγκαταστάθηκαν  ήταν η Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Αν Γερμανία δεν φιλοξενήθηκαν παιδιά στην ΕΣΣΔ. Στην συνέχεια    φρόντιζε για την μόρφωση των παιδιών, κατάρτιζε εκπαιδευτικά προγράμματα, εξεύρεση εκπαιδευτικού προσωπικού, διοργάνωσε φροντιστήρια για επιμόρφωση δασκάλων και παιδαγωγών. Η Επιτροπή αναφέρει ότι:


 

«Θα δίνονται οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές στα εκπαιδευτικά μας ζητήματα, καθώς και οι συγκεκριμένες λεπτομερειακές οδηγίες πάνω στα προβλήματα που θέτει η οργανωμένη ζωή και η εκπαίδευση των παιδιών μας στις Λαϊκές Δημοκρατίες.
«Θα εξεταστούν όσο μπορεί αναλυτικότερα τα ζητήματα μόρφωσης σχολικής εκπαίδευσης , τα προβλήματα επαγγελματικής κατάρτισης (των μεγαλυτέρων παιδιών), καθώς και τα ζητήματα οργάνωσης των Σταθμών, ανάπτυξης των έργων εκπολιτισμού και του πλουτισμού της ζωής των παιδιών.
«Θα είναι μέσο της παραπέρα επαγγελματικής κατάρτισης των δασκάλων….».

            Η ΕΒΟΠ αποφάσισε στις 9/9/1949 να  εκδίδει  το τριμηνιαίο «Εκπαιδευτικό Δελτίο» για να ενημερώνει σχετικά με τις αποφάσεις της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης  ή της ηγεσίας της ΕΒΟΠ αλλά και την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των παιδιών.

            Η επιμόρφωση και δημιουργία εκπαιδευτικών στελεχών γινόταν με τα «φροντιστήρια» των δασκάλων, οι εκπαιδευμένοι δάσκαλοι δεν επαρκούσαν και έτσι αποφασίστηκε η εκπαίδευση από τους υπάρχοντες ήδη πρόσφυγες δάσκαλοι, οι άνθρωποι βέβαια αυτοί υστερούσαν σε γνώσεις διότι οι περισσότεροι ήταν στοιχειώδους εκπαιδεύσεως διαβάζουμε από τον καθοδηγητή του εκπαιδευτικού τομέα Γ Αθανασιάδη :





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Fehervascurgo. Παιδιά από το Κεράσοβο. Ανάμεσά τους η Φώφη Βασιλείου (πέμπτη από αριστερά στη δεύτερη σειρά, με τα λευκά ρούχα), μητέρα του κύπριου προέδρου Γ. Βασιλείου, 1950.



« Από τα φροντιστήρια που λειτούργησαν το 1949  βγήκαν 450 νέοι δάσκαλοι και δασκάλες, που προορίζονταν να ενισχύσουν ποσοτικά και ποιοτικά το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων μας» και αλλού παραδέχεται «… Είναι βέβαιο πως από τα φροντιστήρια δεν τους βγάλαμε μορφωμένους τους δασκάλους μας, μα τους εβγάλαν μορφώσιμους…».


            Η ΕΒΟΠ φρόντισε να εκδώσει σχολικά και εξωσχολικά βιβλία για την εθνική διαπαιδαγώγηση και οι εκδόσεις αυτές έγιναν σε χιλιάδες αντίτυπα για τις έξη πρώτες τάξεις του δημοτικού, τα εξωσχολικά βοηθήματα εκδιδόντουσαν σε 3.000 αντίτυπα το κάθε ένα, ταυτόχρονα στην περίοδο 1949-1955 εκδόθηκε το περιοδικό «Παιδαγωγικά μαθήματα» σαν βοήθημα προς τους δασκάλους και από το 1948 το περιοδικό «Αετόπουλα»   για παιδιά 10-12 χρονών. Μια άλλη φροντίδα ήταν να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά την Ελλάδα δίνοντάς τους γνώσεις γεωγραφικές, φιλολογικές καλλιτεχνικές  από την ελληνική κουλτούρα, ανάπτυξε την άμιλλα στην μόρφωση και τον αθλητισμό.



 


Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι πρώτες εκδόσεις σχολικών βιβλίων έγιναν στο Μπούλκες  της Γιουγκοσλαβίας το 1945-1946, εκεί εκδόθηκαν τα προσφυγικά αναγνωστικά και η Γραμματική της ελληνικής γλώσσας και εκεί εκτυπώθηκε το πρώτο εγχειρίδιο Διδακτικής, στην συνέχεια οι περισσότερες εκδόσεις έγιναν στην Ρουμανία και την Πολωνία που υπήρχαν κεντρικά τυπογραφεία.

            Η ΕΒΟΠ διαλύθηκε το 1955-56 περίοδο που άρχισαν να διαλύονται οι Παιδικοί Σταθμοί, στην θέση της δημιουργήθηκε η Κεντρική Εκπαιδευτική Επιτροπή (ΚΕΕ)
             


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φωτογραφία είναι από το βιβλίο «Ο Ελληνισμός της Τσεχίας» στη συλλογή της συγγραφέας Τασούλα Ζησάκη-Healey.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ»  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ του Γιώργου Γκαγκούλια εκδόσεις ΒΗΜΑ μαρτυρίες

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1946-1949 εκδόσεις ΝΕΑ ιστορία του Πολυμέρη Βόγλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...