Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ


Το 1826 Ο Ιμπραήμ πασάς βρισκόταν ήδη στην Πελοπόννησο και την ερήμωνε, μια σημαντική μονάδα του στρατού του, που αποτελείτο από 8.000 υπό την ηγεσία του Γάλλου  αρνησίθρησκου στρατηγού, τον Σουλεϊμάν  Πασά επιχειρούσε στην ανατολική Πελοπόννησο, στην πορεία του είχε καταστρέψει τα ορεινά χωρία του Πραστού (τα οποία τα έκαψε), του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ιωάννη και βρισκόταν μπροστά στο κάστρο του παραλίου Άστρους.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Το κάστρο του Παραλίου Άστους.  Στην νότια κορυφή του λόφου (νησί) που δεσπόζει του λιμανιού, υπάρχει κάστρο από τα χρόνια της φραγκοκρατίας. Συχνά αναφέρεται και σαν Κάστρο (ή Πύργος) των Ζαφειρόπουλων.
Το έχτισε το 1256 μ.Χ. ο πρίγκιπας Γουλιέλμος Βιλεαρδουινός (Castello della estella όπως το ονόμαζε) και διέμενε σ' αυτό ο Ενετός Διοικητής.
Στα μεταγενέστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας το κάστρο διαμορφώθηκε σε ισχυρό αμυντικό συγκρότημα.



Το κάστρο αυτό δεν είναι κάποια ιδιαίτερα ισχυρή τοποθεσία, είχε δύο προβόλους περιμετρικά από τα βράχια της τοποθεσίας που οι ντόπιοι ονομάζουν «νησί», σ αυτή την οχυρωμένη τοποθεσία είχαν καταφύγει 5.000 άμαχοι από τις διάφορες περιοχές της Κυνουρίας, της Σπάρτης, της Καρύταινας, της Τρίπολης, του Άργους και του Ναυπλίου για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο που εμαίνετο στην περιοχή.

Το κάστρο του παραλίου Άστρους υπερασπιζόντουσαν 2.000 μαχητές όλων των ηλικιών με επικεφαλής τον στρατηγό Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο ή Άκουρο, μαζί του ο Άκουρος είχε τα αδέλφια του, τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, τον Πλαπούτα,  τον Στάικο Σταϊκόπουλο, τον Τσόκρη, τον Κουτσονίκα, τον Σπηλιάδη τον πρεσβύτερο, τον Ρήγα Παλαμήδη (γερουσιαστής), τον Θεοχαρόπουλο, τον Ανδρέα Μεταξά και τον Γιάννη Πέτα, τέσσερα κανόνια, αλλά και δύο Σπετσιώτικα πλοία.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πάνος Ζαφειρόπουλος ο Άκουρος. Το 1824-25 πάνω σε παλαιότερες οχυρώσεις οι Αγιαννίτες αδερφοί Ζαφειρόπουλοι οχύρωσαν την μικρή χερσόνησο ξοδεύοντας το τεράστιο για την εποχή πόσο των 200.000 γροσίων.

Ο Σουλεϊμάν Πασάς με το ιππικό του στις 5 Αυγούστου 1826 ρίχτηκε στην πεδιάδα του Άστρους και εκεί σκότωσε δύο αμάχους τον Γεροχαρμανή και τον Α. Καζάκο, που έτρεχαν να μπουν στο κάστρο, αλλά όταν αυτό το ιππικό πλησίασε στο κάστρο αποκρούστηκε, στην συνέχεια αποκρούστηκε και η εμπροσθοφυλακή του Σουλεϊμάν Πασά, αλλά και η οργανωμένη επίθεση του κυρίου σώματος των αραπάδων. Κατά τις επιθέσεις αυτές «έσκασε» ένα από τα πυροβόλα των αμυνομένων και σκοτώθηκε ένας από τους χειριστές του ο Ζαχαριάς, το τέλος της ημέρας βρήκε τους αμυνόμενους να διατηρούν τις θέσεις τους με ελάχιστες απώλειες και του Αιγύπτιους να θρηνούν πλήθος νεκρών και να αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πολλές ελπίδες για μια νίκη σ αυτή την περιοχή.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Άστρος είναι παράλια κωμόπολη και βρίσκεται στο νοτιανατολικό τμήμα του νομού Αρκαδίας, σε μια πεδινή περιοχή στην ακτή του Αργολικού κόλπου, 44 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πόλης της Τρίπολης. Αποτελεί έδρα του δήμου Βόρειας Κυνουρίας ο οποίος έχει πληθυσμό 10.380 άτομα. Στις 29 Μαρτίου του 1823 συγκροτήθηκε εκεί η Β’ Εθνική Συνέλευση, με την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Στις 6 Αυγούστου 1826 οι μαχητές του κάστρου έκαναν αντεπίθεση και οι Αιγύπτιοι υποχώρησαν στους αμπελώνες της Ληνούς, μετά από την εξέλιξη αυτή της μάχης ο Ιμπραήμ «λυσσών» κατά τον ιστορικό Σπηλιάδη έδωσε εντολή να εκτελεστούν οι όμηροι που κουβαλούσε μαζί του, προς τιμή τους οι κάτοικοι της Κυνουρίας έφτιαξαν την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου στο κοιμητήριο, και να εγκαταλήψουν τα στρατεύματά του την περιοχή .

Στην μάχη του Άστρους οι Έλληνες κατάφεραν την πρώτη νίκη κατά του Ιμπραήμ Πασά και διατήρησαν την εξουσία τους στην Ανατολική Πελοπόννησο.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ιμπραήμ πασάς ο καβαλιώτης, γιος Ελληνίδας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



Απομνημονεύματα Γενναίου Κολοκοτρώνη
Υπόμνημα Λογοθέτη (πρώτος πρόεδρος του Δήμου Θυρέας το 1835)
Κυνουριακά (1930 σελ 64)

Απομνημονεύματα Θ Κολοκοτρώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...