Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ



Οι επιχειρήσεις του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο μετά το πρώτο ξάφνιασμα βάλτωσαν, εμπόδιο αποτελούσε μεταξύ των άλλων και η Μάνη. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η μάχη της Βέργας απεικόνισή από Peter von Hess.



Σκέφτηκε λοιπόν την πονηριά να στείλει κατασκόπους προκειμένου να μάθει μυστικά που αφορούσαν την στρατιωτική άμυνα της περιοχής, αλλά και να υποσκάψει το ηθικό μέσα από δικούς του ανθρώπους.


Οι κατάσκοποι αυτοί μπήκαν στην Μάνη σαν έμποροι κάστανων, στην πρεμούρα τους να έρθουν πιο κοντά με τον πληθυσμό άρχισαν να πουλούν φτηνά τα κάστανα που εμπορευόντουσαν και σε πολλές περιπτώσεις να τα χαρίζουν, αυτό έβαλε σε σκέψεις τους Μανιάτες.


Τους έπιασαν τους «ανάκριναν» (τώρα η ανάκριση τι περιλάμβανε δεν αναφέρει η ιστορία, πάντως απ ότι φαίνεται δεν καλοπέρασαν οι καστανάδες) και διαπίστωσαν ότι δεν είχαν να κάνουν με καστανάδες, αλλά με κατασκόπους του Ιμπραήμ, οι «καστανάδες»   μετά την αποκάλυψη της πραγματικής τους ιδιότητας άρχισαν να ανησυχούν για την τύχη τους και ρώτησαν τους Μανιάτες τι θα γίνει με την ζωή τους, προς μεγάλη τους λύπη πήραν την λακωνική απάντηση «Εμείς δεν χαρίζουμε κάστανα».








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Έλληνας πολεμιστής στην περίοδο της Επανάστασης απεικόνιση από τον Richard Parkes Bonington (ελαιογραφία, 1825-1826, Μουσείο Μπενάκη).


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ της Αλεξίας Κιουρτσίδου εκδόσεις ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...