Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΠΩΣ ΕΒΛΕΠΕ Η ΕΣΣΔ ΤΟΝ ΑΝΤΙΑΠΟΙΚΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Υψώνοντας τη Βρετανική σημαία στη Λευκωσία, στην Πύλη της Πάφου, στις 12 Ιουλίου 1878, από την εφημερίδα Illustrated London News.

Μου έχει κάνει πραγματικά εντύπωση η προσπάθεια απαξίωσης του αντιαποικιακού αγώνα που διεξήγαγε η ΕΟΚΑ κυρίως από τους οπαδούς της Αριστεράς στην Κύπρο. Έψαξα λοιπόν να δω οι άλλοι κομμουνιστές πως είδαν αυτή την προσπάθεια των Κυπρίων να αποτινάξουν τον Αγγλικό ζυγό, τι καλύτερο λοιπόν παρά ένα παιδαγωγικό σοβιετικό βιβλίο. 

Στο κείμενο των σοβιετικών λαμβάνεται   υπόψη ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν ήταν  μια κίνηση από φιλικά προς την ΕΣΣΔ στοιχεία, αλλά κυρίως έγινε από θερμούς αντικομουνιστές, κυρίως όμως απουσιάζει η οργάνωση που πραγματοποίησε τον  αντιαποικιακό αγώνα, αποφεύγεται επιμελώς να αναφερθεί ποιοί διεξήγαγαν τον αντιαποικιακό αγώνα στην Κύπρο και φυσικά ποιοί ήταν οι ηγέτες αυτού του αγώνα.

Το γεγονός της απελευθέρωσης της Κύπρου παρουσιάζεται έτσι ξεκρέμαστα σαν κάτι που έγινε από μόνο του από κάποιες αόρατες δυνάμεις... δείτε πως παρουσιάζει το γεγονός η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Διαμαρτυρία ΑΚΕΛιτών κατά της ΕΟΚΑ κατά την διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα, οι Άγγλοι κατακτητές δεν φαίνονται πουθενά. Το ΑΚΕΛ δεν έχανε ευκαιρία να πλήξει τον αντιαποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ, φυσικά οι Άγγλοι αποικιοκράτες δεν τους στέρησαν την δυνατότητα και φυσικά δεν τους ενόχλησαν στην προσπάθειά τους,  να στραφούν κατά της πατρίδας τους.


«…. Το 1571 κατελήφθη από τους τούρκους. Το 1878 η Τουρκία υποχρεώθηκε να παραδώσει την Κύπρο στην Αγγλία και το νησί έγινε αποικία της Αγγλίας.

Οι Κύπριοι δεν δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τον ξένο ζυγό και έκαναν συνεχώς επίμονο αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο ο αγώνας αυτός πήρε ξεχωριστή σκληρότητα.

Η ΕΣΣΔ παρέσχε στους Κύπριους ηθική υποστήριξη και επέμεινε να παραχωρηθεί στον πληθυσμό της Κύπρου το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Πανκύπριο αίτημα της Ένωσης κατά την διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ.



Το 1959 η αγγλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις. Πάνω από ένα χρόνο κράτησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσώπων του κυπριακού λαού και της Αγγλίας (με συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας) για τους όρους με τους οποίους η Κύπρος θα αποκτούσε την ανεξαρτησία της.

Στις 16 Αυγούστου 1960  ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια μέρα το νέο κράτος αναγνωρίστηκε από την ΕΣΣΔ …. Κατά τον τελευταίο καιρό «μεγάλο ενδιαφέρον»   για την Κύπρο δείχνουν οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία…. Οι κάτοικοι της Κύπρου επιζητούν φιλικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Όταν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας  - την Λευκωσία – έφτασε τον Δεκέμβριο του 1960 ο πρέσβης της ΕΣΣΔ, τον υποδέχτηκαν χιλιάδες Κύπριο, που γέμισαν το αυτοκίνητό του με λουλούδια. Τον Μάρτιο του 1961 ιδρύθηκε ο σύνδεσμος «Κύπρος ΕΣΣΔ»….»






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ακόμα και σήμερα βανδαλίζουν τον αρχηγό και τα σύμβολα του αντιαποικικού αγώνα, ποιοί άραγε; Τα χρώματα του βανδαλισμού μιλούν για την  ροζέ ιδιολογία τους.

Αναφορά (ολιγόλογη) υπάρχει στο ίδιο βιβλίο για τον αντιαποικιακό αγώνα και σε άλλο σημείο, όχι βέβαια με την θέρμη που μιλά για κινήματα που καθοδηγούντο από τα τοπικά Κομμουνιστικά Κόμματα όπως της Κούβας, των Φιλιππίνων, της Κορέας, του Βιετνάμ, της Βιρμανίας, της Αλγερίας της Γκάνα  κλπ 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ τόμος 9 της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΡΣΟΣΔ Μόσχα 1961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...