Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ







Η Εμφύλια διαμάχη μετά την απελευθέρωση είναι σε πλήρη εξέλιξη, φυσικά δεν θα έμενε έξω από αυτό το σκηνικό και το μαζικότερο άθλημα, το ποδόσφαιρο.

 
 

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού, μιας ομάδας που είχε καθαρά ελίτ διοίκηση όμως  μέχρι τότε είχε κατακτήσει ένα μόλις πρωτάθλημα (έναντι 6 του Ολυμπιακού) πλησιάζει τον Παύλο και τον ανακηρύσσει επίτιμο πρόεδρό της.

Ο Ολυμπιακός πάλι κρατούσε τον αντίποδα σαν πορεία, δραστηριοποιόταν στις φτωχογειτονιές του Πειραιά και φυσικά έγινε η αγαπημένη ομάδα του εργαζομένουκαι του απλού πολίτη.

Ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα της περιόδου 1945-1946 από τον Άρη, αλλά το 1947 διεκδικούσε τα πάντα.

 



ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε 41 βαθμούς και οι υπόλοιπες πειραιώτικες ομάδες συγκέντρωσαν
Ατρόμητος 35
Εθνικός 32
Προοδευτική 28
Άμυνα 26
Άρης Νικαίας 21
Α.Ο. Νεαπόλεως   21
Αργοναύτη 14

 Στις 8 Ιουνίου 1947 κατέκτησε για πρώτη φορά και το κύπελλο Ελλάδος νικώντας  τον Ηρακλή με 5-0.  Και διεκδικούσε με μεγάλες αξιώσεις και το πανελλήνιο πρωτάθλημα.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στο τεύχος Ιουνίου 1996 του επίσημου περιοδικού του Ολυμπιακού, δημοσιεύτηκαν το παραπάνω έγγραφο. Ευγένεια της ελιτ του ΠΑΟ προς τον Πρωταθλητή λούμπεν Ολυμπιακό.



ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

Την Κυριακή 6 Ιουλίου 1947  αντιμετώπιζε, στο πλαίσιο της 9ης και προτελευταίας αγωνιστικής, την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Με έναν παλαιό αμυντικό της Ένωσης, τον Θέμο Ασδέρη, να κάθεται στον πάγκο του
Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με τους
 Στέλιο Κουρουκλάτο  τερματοφύλακα,
Νίκο Ζάκκα,
Ανδρέα Μουράτη,
 Διονύση Μινάρδο,
 Γιάννη Χέλμη,
Γιώργο Βαγιακάκο,
Νίκο Βασιλείου,
Αλέκο Χατζησταυρίδη (μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν στην ΑΕΚ),
Γιάννη Βάζο,
Γιώργο Πήλιουρη
Δημήτρη Αποστολόπουλο.

 

Η ΑΕΚ εμφανίστηκε με τους:
Δελαβίνια τερματοφύλακα,
Γάσπαρη,
Παπαδόπουλο,
Νησιάδη,
Τζανετή,
Μάγειρα,
Αδαμίδη,
 Ξένο,
Χατζηβαρδέα,
Μαρόπουλο
Παπαντωνίου.

Ο Ολυμπιακός έβαλε ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, με 2-0 υπέρ των κόκκινων τελείωσε το ντέρμπι. Τα γκολ μπήκαν στο 41ο λεπτό όταν ο Πήλιουρης αξιοποίησε σέντρα του Βάζου και στο 67ο ο Πήλιουρης ολοκλήρωσε αφού είχε προηγηθεί ασθενής απόκρουση του Δελαβίνια σε σουτ του Αποστολόπουλου.





Στην συνέχεια (τελευταία αγωνιστική) ο Ολυμπιακός κέρδισε και τον Ατρόμητο Πειραιώς με 4-1 στο Καραϊσκάκη και έκατσε και πάλι στο θρόνο του.

Σε αυτό το πρώτο νταμπλ των Πειραιωτών, πέραν των προαναφερόμενων ποδοσφαιριστών τους, συμμετοχή είχαν και οι τερματοφύλακες Αριστείδης Λούβαρης και Βραχιώτης καθώς και οι Βάρναλης, Ακύλας Δρούγκας, Παναγιώτης Λυμπέρης και Λευτέρης Τριανταφύλλου.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ του 1947 με το πρωτοσέλιδο περιγράφει την κατάκτηση του κυπέλου από τον Ολυμπιακό το 1947.



Το νταμπλ αυτό - από μια λαική ποδοσφαιρική ομάδα - θεωρήθηκε εν μέσω Εμφυλίου - μια νίκη των κόκκινων και της Αριστεράς και ενώ στα γήπεδα έλυναν με τέρματα και φωνές τις διαφορές τους οι πολιτικές παρατάξεις, στα βουνά ακουγόντουσαν οι ήχοι των όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...