Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ARDITI DEL POPOLO

 (ΛΑΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΗΣ)

            Η άνοδος του Μουσολίνι στην εξουσία δεν έγινε χωρίς αντίσταση στην Ιταλία του μεσοπολέμου, κατά την περίοδο 1919  - 1920 παρουσιάστηκε έντονη δράση με μαζικές καταλήψεις εργοστασίων κυρίως στο Τουρίνο και ονομάστηκε «Κόκκινη Διετία», ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιοβάνι Τζιολίτι μάλιστα έφτασε στο σημείο να προτείνει στον ιδιοκτήτη της Φίατ Τζοβάνι Ανιέλι να βομβαρδίσει τα εργοστάσια.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σημαία των ARDITI DEL POPOLO, τμήμα Civitavecchia.


            Αλλά και ο Μουσολίνι (που είχε ιδρύσει τον Μάρτιο του 1919 το Φασιστικό κίνημα) στις εκλογές του 1919 πήρε μόλις 4.000 ψήφους έναντι των 180.000 που απέσπασε ο σοσιαλιστής ηγέτης Φίλιππο Τουράτι.

            Το φασιστικό κίνημα στην συνέχεια έτυχε γενναιόδωρης χρηματοδότησης από τον βιομηχανικό κόσμο της Ιταλίας με στόχο να επαναφέρει «τον νόμο και την τάξη». Σε 3 χρόνια κατάφερε ο Μπ. Μουσολίνι να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας και στην συνέχεια δικτάτορας. Η διαδρομή αυτή του Μουσολίνι το 1920 προσέκρουσε στην πρώτη αντιφασιστική οργάνωση την Arditi del Popolo ADP, (Λαϊκές Ομάδες Κρούσης ΛΟΚ), αυτές ξεπήδησαν από τα χαρακώματα του Α ΠΠ σαν  μια οργάνωση «αυτοοργάνωσης της άμυνας» και με κεντρικό σύνθημα «Να ηττηθεί ο φασισμός», ιδρύθηκε τον επίσημα τον Ιούνιο του 1921 βασικά στελέχη της ήταν οι Mingrino, Argo Secondari, Gino Lucetti, Guido Picelli και άλλοι, οι συγκρούσεις των φασιστών με την επαναστατημένη ιταλική κοινωνία έδωσαν 6.000 θύματα και χιλιάδες τραυματίες.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κατά τη διάρκεια του 1919-1920  "Biennio rosso " ή " κόκκινη διετία"  δημιουργήθηκαν  ομάδες πρωτοβουλίας και αυτοάμυνας.

            Η    Arditi del Popolo στην κορύφωση της δύναμής της έφτασε 40.000 μέλη που φυσικά συμπεριελάμβαναν όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής της χώρας κομμουνιστές, αναρχικούς, Ρεμπουμπλικάνους, σοσιαλιστές, συνδικαλιστές, πρώην αξιωματικών του στρατού και καθολικούς. Στις συγκρούσεις με τους Μελανοχίτονες στα οδοφράγματα της Πάρμας, στο Λιβόρνο, στη Σαρτσάνα και στην Ρώμη τα μέλη της  Arditi del Popolo πέτυχαν αρκετές νίκες πρωτοπορία τους είχαν τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, ήταν τόσο ετερόκλητες οι δυνάμεις των Arditi del Popolo, ώστε μια από τις ηγετικές μορφές τους ο υπολοχαγός Αργκο Σεκοντάρι ήταν οπαδός του εθνικιστή ποιητή Γκαμπριέλε ντ Ανούντσιο (Gabriele d'Annunzio ) και είχε έρθει εθελοντικά στην διάρκεια του πολέμου να πολεμήσει από τις ΗΠΑ!

            Η Arditi del Popolo ήταν σε θέση να σταματήσει τον Μουσολίνι, αν δεν προσέκρουε στην λογική του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI) που καθοδηγούσε ο Αμαντέο Μπορντίγκαν που πίστευε στον ιταλικό κοινοβουλευτισμό. Η Arditi del Popolo επικρίθηκε  από τη σοσιαλιστική εφημερίδα Avanti στις 7 Ιουλίου 1921, παρά αυτά στις 10 Ιουλίου 1921, ο Λένιν έγραφε στο Pravda ένα άρθρο επαινώντας την Arditi del Popolo και κατάκρινε  την τάση του Bordigan του PCI που αντιτίθενται στον μαχητικό αντι-φασισμό.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στη Ρώμη τον Ιούνιο του 1921  μια ομάδα αναρχικών με πρωτοβουλία του Argo Secondari δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση της βίας  των φασιστών,  χρησιμοποιούν στρατιωτική εμπειρία τους , αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ένοπλη ομάδα , Arditi del Popolo . Δημιουργήθηκαν περίπου  144 ομάδες , 10.000 μέλη .  Είχαν  λάβει διεθνή υποστήριξη σ αυτή την προσπάθειά τους.


            Στις 3 Αυγούστου 1921, το PSI (σοσιαλιστικό κόμμα) υπέγραψε ένα «σύμφωνο ειρήνης» (Patto di pacificazione) με το Εθνικό φασιστικό κόμμα, ενώ η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) και το PSI αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν επίσημα την αντιφασιστική πολιτοφυλακή. Επιπλέον, η PCI έδωσε εντολή στα μέλη της να σταματήσουν την οργάνωση στην Arditi del Popolo λόγω της παρουσίας των μη κομμουνιστών στις τάξεις της.

            Η σημαντικότερη επιτυχία της Arditi del Popolo έγινε στην Πάρμα όταν απέκρουσαν την  φασιστική επίθεση με επικεφαλής τον Roberto Farinacci. Η Arditi del Popolo με την βοήθεια του ιταλικού κράτους αποσυντίθεται οριστικά το 1924 πολλά μέλη της οργάνωσης προσχώρησαν  αργότερα στις διεθνείς ταξιαρχίες κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939).




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Arditi del Popolo σήκωσε την κόκκινη σημαία στο κτίριο του Ιταλικού Κοινοβουλίου, σε μια περίοδο ανόδου του Φασισμού.


            Η ονομασία Arditi del Popolo εμφανίζεται ξανά αργότερα, η αναγέννηση έγινε από τους κομμουνιστές Antonello Trombadori και Luigi Longo που δημιούργησαν  μια οργάνωση που ονομάστηκε έτσι στις 25 Ιουλίου 1943.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το τάγμα Garibaldi, είχε πολλούς μαχητές από τα Arditi del Popolo.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ARDITI DEL POPOLO του TOM BEHAN εκδόσεις Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...