Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΙΩΝ




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Ελληνική κινηματογραφική ατάκα "πολλά τα λεφτά Άρη" ήταν όλη η υπόθεση της διάλυσης της Ανατολικής Γερμανίας. Οι καλύτερες φιλίες δοκιμάζονται όταν μπουν στην μέση τα χρήματα.



Οι Δυτικές δυνάμεις υπό την πίεση των ΗΠΑ συμφώνησαν να καθίσουν με εκπροσώπους της ΕΣΣΔ και των δύο Γερμανιών να συζητήσουν τους όρους της νέας ενωμένης Γερμανίας, αυτές οι συνομιλίες ονομάστηκαν «4+2»  και έγιναν από τον Φεβρουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 1990 και κατέληξαν στην συμφωνία της Μόσχας της 12ης Σεπτεμβρίου 1990.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο François Mitterrand συνεργάστηκε στενά με το Γερμανό Καγκελάριο Helmut Kohl και συνέβαλε στη σύσφιγξη σχέσεων της Γαλλίας με τη Γερμανία.  
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Φρανσουά Μιτεράν ανησυχούσε για την επερχόμενη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ήταν αντίθετος στην επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας.



Εδώ αναγνωρίστηκε ότι τα σύνορα της νέας Γερμανίας είναι τα σύνορα των δύο Γερμανιών, καταργήθηκε το καθεστώς των τεσσάρων δυνάμεων στο Βερολίνο που τελείωσε την 2α Οκτωβρίου 1990, η ΕΣΣΔ συμφώνησε να παραμείνει η ενωμένη Γερμανία στο ΝΑΤΟ και καθορίστηκαν οι όροι αποχώρησης του Κόκκινου Στρατού και των λοιπών ξένων  στρατευμάτων από το Βερολίνο. Η οριστική αποχώρηση θα γινόταν σε τέσσερα χρόνια μόνο μια μικρή δύναμη του ΝΑΤΟ θα παρέμενε σε γερμανικό έδαφος.

Το 1990 ο Γκορμπατσόφ δεν είχε σχέδιο για την περίπτωση της διάλυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όμως οι σοβιετικοί δεν είχαν περιθώρια  επιλογών, τον Μάιο του 1990 ο Γκορμπατσόφ είχε αποδεχτεί την πρόταση του Μπους το δικαίωμα της Γερμανίας να «επιλέξει τις συμμαχίες της», επέμενε όμως ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ να κινούνται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα στην ανατολή. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέκερ το αποδέχτηκε από τον Φεβρουάριο του 1990 (όταν αργότερα παραβιάστηκε αυτός ο όρος ο Γκορμπατσόφ ήταν ανίκανος να παρέμβει).


Το μόνο που έμενε στην ΕΣΣΔ ήταν να έχει οικονομικά οφέλη από αυτή την υπόθεση. Έβαλε στο τραπέζι λοιπόν σαν όρο λύτρα 20 δις δολάρια, αλλά τελικά έγιναν αποδεκτή αποζημίωση 8 δις δολάρια και 2 δις πίστωση χωρίς τόκους.

Συνολικά όμως η Βόννη έδωσε στην ΕΣΣΔ από το 1990 έως το 1994 ποσό που ισοδυναμούσε με 71 δις δολάρια και 36 δις δολάρια στα πρώην κομμουνιστικά  κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Χ Κολ μετρίασε τους φόβους των σοβιετικών και των πολωνών σχετικά με τα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας με μια συνθήκη με την Πολωνία τον επόμενο χρόνο.

Έτσι η ΕΣΣΔ που πολύ σύντομα έγινε Ρωσία πούλησε τους συντρόφους της Ανατολικής Γερμανίας, κυριάρχησε δηλαδή η κινηματογραφική ατάκα "Είναι πολλά τα χρήματα Άρη".






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Χέλμουτ Κολ συναντά τον Χανς Μόντροφ, 22 Δεκεμβρίου 1989.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ  του  TONY JUDT τόμος Δ  εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...