Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ





            Αμέσως μετά την κατάληψη της Πολωνίας, στις 5 Οκτωβρίου 1939, άρχισε να οργανώνεται το πρώτο αντάρτικο στην κατεχόμενη Ευρώπη.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ταυτόχρονη επίθεση Χίτλερ και Στάλιν τον Σεπτέμβριου του 1939 στην Πολωνία.



            Οι μόνοι που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην Πολωνική Εθνική αντίσταση ήταν οι Πολωνοί κομμουνιστές, που θεωρούσαν ότι ο Στάλιν και ο Χίτλερ ήταν σύμμαχοι (εξ άλλου στην Πολωνία ταυτόχρονα είχε εισβάλει και η ΕΣΣΔ), μετά την επίθεση του Ράιχ στην ΕΣΣΔ οι Πολωνοί κομμουνιστές δημιούργησαν παρτιζάνικες ομάδες που πολέμησαν του Γερμανούς.


            Οι Πολωνοί σχημάτισαν αμέσως αντάρτικες ομάδες λόγω της πατροπαράδοτης έχθρας, αλλά κυρίως διότι οι Γερμανοί έδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα σαν κατακτητές, τέτοια που ανάλογη δεν είχαν επιδείξει σε άλλη χώρα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι παρά το πισώπλατο κτύπημα της ΕΣΣΔ στην Πολωνία την στιγμή που μαχόντουσαν τους Γερμανούς, κανένας Πολωνός δεν πολέμησε εθελοντικά στο Ανατολικό Μέτωπο μαζί με την Βέρμαχτ. Εν αντιθέσει με τους άλλους λαούς που πύκνωσαν τις τάξεις των Waffen SS, μοναδικό δε για κατακτημένη χώρα είναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργατών μετά την κατάληψη της Πολωνίας.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σοβιετικοί στρατιώτες  και η  πολωνική Armia Krajowa περιπολούσαν στο Βίλνιους, τον Ιούλιο 1944.

            Μέχρι το 1943 όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις αριθμούσαν 300.000 μέλη και 40.000 μαχητές υπό την ηγεσία κυρίως του «στρατού του εσωτερικού» ή «Εθνικού Στρατού» γνωστού ως Armia Krajowa (ΑΚ), ο στρατός αυτό διευθυνόταν από την εξόριστη κυβέρνηση του Λονδίνου το 1943 είχε δύναμη 15.000 – 18.000 μέλη που πολεμούσαν κατά Γερμανών, Σοβιετικών, Πολωνών κομμουνιστών και παρτιζάνων Εβραίων.


            Υπήρξαν και μικρότερες Πολωνικές αντιστασιακές ομάδες όπως :

-  Ο αριστερός «Λαϊκός Κομμουνιστικός Στρατός» Armia Ludowa η δύναμή του ποτέ δεν υπερέβει τις 7.000 με 9.000 άνδρες και τα 2/3 ήταν Εβραίοι.
- Η «Λαϊκή Φρουρά του Εργατικού Κόμματος» Gwardia Ludowa
- Τα «Τάγματα των Χωρικών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος» Bataliony Chlopskie η οργάνωση αυτή από το 1942 απορροφήθηκε από την ΑΚ .
- O «Πολωνικός Λαϊκός Στρατός» Polska Armia Ludowa
- Η ακροδεξιά  οργάνωση των Εθνικών ενόπλων Δυνάμεων «Narodowe Sily Zbrojine».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πολωνοί παρτιζάνοι σε πορεία στα δάση του Lublin.



            Η πολωνική αντίσταση έκανε παρτιζάνικο πόλεμο και από την 1/9/1939  μέχρι 1/8/1944 είχε 62.000 θύματα, έκανε 25.000 χτυπήματα και προκάλεσε τις πιο κάτω ζημιές στους Γερμανούς:

- Ζημιές σε 6.930 τρένα.
-  κατέστρεψε 5.000 οχήματα.
- ανατίναξε 38 γέφυρες.
- ζημιές σε 28 αεροσκάφη.
- ανατίναξε 1.167 αποθήκες καυσίμων.
- έκαψε 122 στρατιωτικές αποθήκες.

            Η αξία της αντιστασιακής δράσης των Πολωνών έγκειται στο γεγονός ότι η Πολωνία είναι μια καθαρά πεδινή χώρα, χωρίς ορεινό ανάγλυφο, ένας ανοικτός ανταρτοπόλεμος με αντάρτικες κατεχόμενες  περιοχές θα ήταν καταστροφικός για τους αντάρτες, έτσι η αντίσταση οργανώθηκε σε ατελείωτα μικρά κτυπήματα, μέχρι να καταβληθεί η Γερμανική πολεμική μηχανή. Από την αντίσταση η ημέρα του ανοικτού αντάρτικου θεωρήθηκε ΑΤΥΧΩΣ η 1 Αυγούστου 1944.


 
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 90 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...