Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΜΕ ΦΑΛΑΙΝΕΣ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  O Νέαρχος (360 - 300 π.Χ.) ήταν Ναύαρχος στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το διάσημο ταξίδι του από την Ινδία στα Σούσα μετά την εκστρατεία του Αλεξάνδρου στην Ινδία έχει σώσει ο Αρριανός στην ‘Ινδική’ του.


Στα μέσα Σεπτεμβρίου του  325πχ αναχωρεί ο στόλος του Νεάρχου που αποτελείτο από 100 με 150 σκάφη και 12 με 18 χιλιάδες άνδρες εκ των οποίων 2.000 ήταν μάχιμοι, από  τα Πάταλα και προορισμό τα Σούσα. Πρόκειται για ένα εξερευνητικό ταξίδι μεγάλης αξίας, ανάλογο αυτό των μεγάλων εξερευνητών, το ταξίδι του Νεάρχου ήταν επική ιστορία και τα αποτελέσματά της ήταν αργότερα οδηγός του Βάσκο ντε Γκάμα για να φτάσει στις Ινδίες.

Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από αυτό το ταξίδι του Κρητικού ναυάρχου Νεάρχου, αλλά ας σταθούμε σε μια περίεργη ναυμαχία.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το ταξίδι του Νέαρχου.



Θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι Έλληνες μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξη φαλαινών και για πρώτη φορά αναφέρονται από την διήγηση του Νέαρχου, τον Δεκέμβριο του 325 πχ  οι ναύτες του στόλου είδαν πανύψηλους στήλες νερού να ανεβαίνουν στην θάλασσα και νησιά που εμφανιζόντουσαν και χανόντουσαν. «Οι δε καταπεπλευκότες απήγγελον αμπώτεις τε και πλήρας παραδόξους γίνεσθαι κατά τον Ωκεανόν και κατά μεν τας αμπώτεις νήσους παραδόξους νήσους τε οράσθαι πολλάς και μεγάλας επ άκρας της παραθαλαττίου χώρας, κατά δε τας πλήμας άπαντας τους προειρημένους τόπους κατακλύζεσθαι, πολλού και βιαίου ρεύματος φερομένου προς την χέρσον, της δε επιφανείας αφρώ πολλώ λευκαινομένης. Το δε παραδοξότατον, κήτεσι πολλοίς και το μέγεθος απίστοις συγκεκυρηκέναι,».

 Έκπληκτοι  και φοβούμενοι για την ζωή τους, ρώτησαν τους ιθαγενείς πλοηγούς περί τίνος πρόκειται και αυτοί τους πληροφόρησαν ότι είναι τεράστια ψάρια μεγαλύτερα και από πλοία, μόλις το άκουσαν οι έκπληκτοι ναύτες  τους έφυγαν τα κουπιά από τα χέρια. «ταύτα δε φοβηθέντας αυτούς το μεν πρώτον απελπίσαι το ζην ως αυτίκα μάλα μετά των σκαφών διαφθαρησομένους».

Τότε επενέβη ο Νέαρχος και έδωσε διαταγή να στρέψουν τα έμβολα των πλοίων εναντίον των φαλαινών, σαν να επρόκειτο να κάνουν ναυμαχία, τα πληρώματα έβγαλαν πολεμική ιαχή για να πάρουν θάρρος και ενώ έπλεαν κατά των φαλαινών για να συγκρουστούν, τα κήτη βυθίστηκαν στην θάλασσα και εξαφανίστηκαν. «μετά δε ταύτα εξ απάντων μιας φωνής γινομένης και δια των όπλων πολλού συντελουμένου ψόφου, προς δε τούτους των σαλπίγγων ενιεμένων τω παραδόξω πτοηθήναι τα θηρία και δύναι προς βυθόν».

 


Μετά τον ναυτικό αυτό «θρίαμβο» τα πληρώματα επαίνεσαν τον Νέαρχο «της τε τόλμης και σοφίας του».




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ τόμος

 ΙΙΙ του Σ. Ι. Καργάκου εκδόσεις Realnews

ΙΝΔΙΚΗ του Νεάρχου

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Διοδώρου του Σικελιώτη εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ τόμος ΙΕ

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Ν Καζαντζάκη εκδόσεις Ε Ν Καζαντζάκη Αθήνα 1986

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τόμος 4  εκδόσεις ΔΟΜΗ

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Θεοχάρη Μιχ Προβατάκη εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...