Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ






Ο κατ εξοχήν αντίπαλος του Μ Αλεξάνδρου κατά την εκστρατεία εναντίον της των Περσών δεν ήταν οι Πέρσες αλλά οι Έλληνες μισθοφόροι των Περσών και ιδιαίτερα ο στρατηγός Μέμνων ο Ρόδιος, ο οποίος από την αρχή της εκστρατείας των Ελλήνων υπέδειξε την ορθή πολεμική τακτική την οποία όφειλαν να ακολουθήσουν, οι απόψεις του ευτυχώς, δεν εισακούστηκαν, μάλιστα οι Πέρσες τον χλεύασαν, μετά την νίκη στον Γρανικό ποταμό ο Δαρείος του ανέθεσε τον αγώνα εναντίον των Ελλήνων του Μ Αλεξάνδρου «εν λευκώ».



 
Charles Nicolas Cochin ο Νεότερος (1715-1790). Οι γάμοι του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης. Χαλκογραφία με βάση σχέδιο του Ραφαήλ. Βοστώνη, Μουσείο Καλών Τεχνών


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : harles Nicolas Cochin ο Νεότερος (1715-1790). 
Οι γάμοι του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης. Χαλκογραφία με βάση σχέδιο του Ραφαήλ. Βοστώνη, Μουσείο Καλών Τεχνών.

Απ ότι φαίνεται τις πρώτες ερωτικές εμπειρίες του ο Αλέξανδρος της πήρε από την πολύπειρη Βαρσίνη.


Ο Μέμνων ο Ρόδιος ήταν γαμπρός του σατράπη Αρτάβαζου, όταν ο Αρτάβαζος επαναστάτησε κατά του Αρταξέρξη του Ώχου, ο Μέμνων στάθηκε στο πλευρό του, το κίνημα όμως απέτυχε και ο Μέμνων κατέφυγε στην Μακεδονία στην αυλή του Φιλίππου Β, εκεί γνώρισε από κοντά τις ικανότητες του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου και του μακεδονικού στρατού. Ο Μέμνων είναι ο πρώτος στρατιωτικός ο οποίος έκανε χρήση χαρτών, πιθανά στην χρήση τους να έγινε ο δάσκαλος και του Μ Αλεξάνδρου όσο καιρό ήταν στην αυτή του  Φιλίππου Β.

Ο Μέμνων μετά τον Γρανικό ανασύνταξε γρήγορα τον ηττημένο περσικό στρατό και ετοίμασε το περσικό ναυτικό. Ο Αλέξανδρος γνωρίζοντας ότι είχε να αντιμετωπίσει αξιόλογο στρατηγό  απέφυγε να κάνει τολμηρές επιχειρήσεις, φρόντισε να εδραιώσει την θέση του στην δυτική Μ Ασία και να εγκαταστήσει φιλομακεδονικές διοικήσεις στις Ελληνικές πόλεις.

 



Ο Μέμνων πίστευε ότι η ορθή τακτική ήταν αυτή που ακολουθήθηκε κατά του Αγησιλάου με παρενοχλήσεις των Μακεδόνων εκτός Μ Ασίας, και δράση του τώρα που είχε την εξουσία έτσι εξελισσόταν κατέλαβε την Χίο και την Λέσβο και άρχισε διαπραγματεύσεις με την Σπάρτη και άλλες Πελοποννησιακές πόλεις  (οι οποίες φυσικά συνοδευόντουσαν με παροχή χρημάτων).



Ο Μέμνων πέθανε μυστηριωδώς ενώ πολιορκούσε την πόλη της Μυτιλήνης, ο θάνατός του λύτρωσε τους Μακεδόνες, ο Μέμνων εν ζωή θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην όλη εκστρατεία του Αλεξάνδρου.










ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Βαρσίνη ( 363 -309 ? ) ήταν  Περσίδα  πριγκίπισσα. Μετά τον θάνατο του Μέντορα με τον οποίο είχε αποκτήσει μια κόρη, πανδρεύτηκε τον αδελφό του τον Μέμνονα ( ο οποίος ήδη είχε από άλλο γάμο αρκετούς γιούς).
Μετά τον θάνατο του Μέμνονα το 333πχ η Βαρσίνη ακολούθησε τον περσικό στρατό. Η χήρα του Μέμνονα μετά την ήττα στην Ισσό μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στη Δαμασκό, σαν έπαθλο για την ευχαρίστηση του Αλεξάνδρου.
Η Βαρσίνη ήταν μια όμορφη μορφωμένη γυναίκα που γνώριζε και Ελληνικά, ο δε Αλέξανδρος ήθελε να κάνει γάμους με πολιτικούς στόχους, ο πατέρας της Βαρσίνης ακολουθούσε τον Δαρείο.
Το 327 η Βαρσίνη γέννησε το πρώτο  παιδί του Αλεξάνδρου που το ονόμασε Ηρακλή, μετά τον γάμο του Αλεξάνδρου με την Ρωξάνη, η Βαρσίνη πήγε στην Πέργαμο.





Ο θάνατος του Μέμνωνα όμως βοήθησε και στην σεξουαλική άνδρωση του Αλεξάνδρου. Ο Μέμνων είχε νυμφευθεί μια ανεψιά του,  κόρη του Αρσίτη, μια πολύ όμορφη γυναίκα την Βαρσίνη, η Βαρσίνη είχε παντρευτεί τον Μέντορα αδελφό του Μέμνωνα και μετά τον θάνατό του πήρε τον Μέμνωνα, μετά τον θάνατο και του δεύτερου άντρα της ακολούθησε τον στρατό του Δαρείου και την συνέλαβαν μετά την μάχη της Ισσού, ο Παρμενίωνας την έστειλε σαν δώρο στον Αλέξανδρο, ο οποίος θαμπώθηκε από την ομορφιά, της, πιθανόν την νυμφεύτηκε ο Αλέξανδρος (αν δεν την νυμφεύτηκε σίγουρα είχε ερωτικές σχέσεις ), από αυτή την σχέση απέκτησε ένα αγοράκι, και Βαρσίνη και το παιδί της δολοφονήθηκαν μετά τον θάνατο του Μ Αλεξάνδρου.



Ο Πλούταρχος γράφει « Αλλ Αλέξανδρος ως έοικεν του νικάν τους πολέμιους το κρατείν εαυτού βασιλικώτερον ηγούμενος, ούτε τούτων έθιγεν, ουτ άλλην έγνω γυναίκα προ του γάμου πλην Βαρσίνης» , δηλαδή ( ο Αλέξανδρος θεωρούσε ότι είναι βασιλικό να νικά τον εαυτό του παρά τους εχθρούς, και δεν έθιγε καμιά γυναίκα πριν του γάμου του, με εξαίρεση την Βαρσίνη).

 

Έτσι απ ότι φαίνεται η πολύπειρη Βαρσίνη – η οποία ήταν σαραντάρα, όταν την γνώρισε ο Αλέξανδρος – έγινε η σεξουαλική δασκάλα του Μακεδόνα βασιλιά.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Σ. Ι. Καργάκου εκδόσεις REAL MEDIA AE

Πλούταρχος, Βίος Αλεξάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...