Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΜΕ ΕΝΕΧΥΡΟ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ






 

 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Άνθιμος Γαζής (Μηλιές Πηλίου 1764 - Σύρος  1828)  .

Στην Ανατολική  Στερεά Ελλάδα ο Θ Νέγρης (ο πιο κατηρτισμένος πολιτικός και νομικός που διέθετε τότε η Επανάσταση)  συγκρότησε τον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ (μετά από συνέλευση στα Σάλωνα τον Νοέμβριο του 1821), με έδρα τα Σάλωνα, στον Άρειο Πάγο συμμετείχαν αξιόλογα άτομα όπως  ο Θεσσαλός αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γαζής, οι λόγιοι Γρηγόριος Κωνσταντάς και Ιωάννης Ειρηναίος και άλλοι.

 Τώρα λόγω των στρατιωτικών εξελίξεων την άνοιξη του 1822 η έδρα του Άρειου Πάγου μεταφέρθηκε στο Λιβάδι της Εύβοιας.



ΦΩΤΟΓΤΑΦΙΑ : Δείγμα της υπογραφής του Θεοδώρου Νέγρη.


Ο Άρειος Πάγος σαν έργο του Θεοδώρου Νέγρη  ήταν το πιο άρτιο επαναστατικό δημιούργημα, ο δε «οργανισμός» του βασιζόταν σε κοινοβουλευτικές αρχές και διάκριση εξουσιών, πρόεδρος του πολιτικού κλάδου ήταν ο Θ Νέγρης και του δικαστικού ο Νεόφυτος Ταλαντίος, σαν όργανο το αναγνώριζαν οι κάτοικοι Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας γενικά η Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Για τις ανάγκες της Επανάστασης ο Άρειος Πάγος έφτιαξε ίσως το πρώτο δάνειο σε είδος, αγόρασε μεγάλη ποσότητα αραβόσιτου από τον  Κανέλλο, έναν Έλληνα με αυστριακή υπηκοότητα. Ο Άρειος Πάγος λεφτά δεν είχε να πληρώσει το καλαμπόκι και δεσμεύτηκε να εξοφλήσει τον Κανέλλο με φόρο των μαλλιών στην περιοχή Σαλώνων.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η σημαία του Αρείου Πάγου της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.

Οι Επαναστάτες όμως δεν μπόρεσαν να εισπράξουν τον φόρο από τα μαλλιά των προβάτων της περιοχής Σαλώνων, είναι η χρονιά που Δράμαλης κατεβαίνει να πνίξει την Επανάσταση.

Ο λαμπρός αυτός έμπορος προκειμένου να εκβιάσει τους συμπατριώτες του που πολεμούσαν για λευτεριά, απήγαγε στην Σμύρνη τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Γαζή, τον οποίο μάλιστα δεν παρέδωσε στις τουρκικές αρχές αλλά στον Αυστριακό πρόξενο της Σμύρνης. Ο πρόξενος μη μπορώντας να εκβιάσει τον Άρειο Πάγο ζήτησε από τον Κανέλλο να ελευθερωθεί ο  γλωσσομαθέστατος αρχιμανδρίτης, διότι το Αυστριακό προξενείο επιβαρυνόταν τα έξοδα διατροφής του ομήρου ιεράρχη…

Προκειμένου να μη πληρώνει τα έξοδα διατροφής λοιπόν Κανέλλος και το Αυστριακό  Προξενείο, ελευθέρωσαν τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Γαζή, ο οποίος με πλοίο έφτασε στην Σκιάθο και από εκεί στην Πελοπόννησο προκειμένου να ενισχύσει την Επανάσταση.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ξυλογραφία του Θεοδώρου Νέγρη από το περιοδιοκό Ποικίλη Στοά του 1888.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 του Σ.Ι. Καργάκου τόμος ΙΙΙ εκδόσεις Realnews

 

1821 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ – ΚΡΑΤΟΥΣ τόμος ΙΙ Εκδόσεις ΣΚΑΙ βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...