Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ... ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ



 

Μετά το δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου 1924 με το οποίο η Ελλάδα απέκτησε κοινοβουλευτική δημοκρατία με πρόεδρο τον Π Κουντουριώτη και ενώ η Συντακτική Συνέλευση εργαζόταν για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 25 Ιουνίου 1925 ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου με πραξικόπημα. Στο κίνημα αυτό συμμετείχε ο στόλος και στρατιωτικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος, ο Μιχαλακόπουλος για να μη προκληθεί και εμφύλιος πόλεμος, εν μέσω των ερειπίων της Μικρασιατικής καταστροφής, δεν διέταξε τις πιστές στρατιωτικές δυνάμεις να κτυπήσουν το κίνημα.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στη Θεσσαλονίκη η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ η πληροφορεί τους αναγνώστες της με δύο αλλεπάλληλες εκδόσεις την Πέμπτη 25/6/1925. Γράφοντας μεταξύ των άλλων "Η επι τα χείρωτροπή των εσωτερικών πραγμάτωντης Χώρας ηνάγκασε το Σώματων Αξιωματικών, όπως επέμβη ενεργώς άπαξ έτι εν τω πόθω αυτού, προς ανύψωσιν του τόπου... ούτω ανασυνεστήθησαν οι ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ, οίτινες είχον διαλυθή μετά την εγκαθίδρυσιν του δημοκρατικού Πολιτεύματος."


Το ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ  της εποχής γράφει: «..Άμα τη εκδηλώσει του κινήματος, όσα μεγάλα αυτοκίνητα της οδού Πατησίων προ της διευθύνσεως της αστυνομίας επιτάσοντο και εχρησιμοποιούντο δια την μεταφοράν στρατού και αστυνομικών δυνάμεων εις διάφορα σημεία της πόλεως.

Η κυκλοφορία προ της βουλής, τόσο εις το μεταξύ των οδών Βουκουρεστίου και Εδουάρδου Λω τμήμα της οδού Σταδίου, όσον και εις τας παρόδους αυτής είχε απαγορευτεί απολύτως. Άνδρες του τάγματος των κυνηγών με εφόπλου λόγχην ημπόδιζαν την δίοδον όχι μόνον εις τα τροχοφόρα αλλά και εις τους πεζούς.
 

Ειε την παλτείαν των παλαιών ανακτόρων ευρίσκετο εν επιφυλακή τμήμα στρατού μετά τεθωρακισμένου αυτοκινήτου….»



 
 

Ο Πάγκαλος πέτυχε μάλιστα να πάρει  και ψήφο εμπιστοσύνης από την Συνέλευση, δηλαδή της Βουλής και ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε ακόμα και ο «πατέρας» της αβασίλευτης δημοκρατίας Αλέξανδρος Παπαναστασίου, την Συνέλευση  μάλιστα ο Θ Πάγκαλος με διάγγελμα την 4η Ιουλίου 1926 την διέλυσε και ανέλαβε ο ίδιος την συντακτική και νομοθετική εξουσία.

Έτσι πριν περάσουν λίγοι μήνες από την στιγμή που Ε Βενιζέλος είχε εκφράσει τους φόβους του για την επικράτηση των άκρων και μάλιστα είχε πει την περίφημη – πάντα επίκαιρη – φράση περί των δημοκρατών που βλέπουν την δημοκρατία σαν «ιδιοκτησιακή», επιβεβαιώθηκε. Ο Βενιζελικός Θ Πάγκαλος μάλιστα έδωσε εντολή στις διπλωματικές αρχές της χώρας να μη έχουν καμιά επαφή με τον Ε Βενιζέλο ξεπληρώνοντας παλιούς λογαριασμούς από το 1923 που δεν του επέτρεψε να εισβάλει στην Ανατολική Θράκη και ο δικτάτωρ συμπέρανε: «Ο μεν Βενιζέλος απέθανεν πολιτικώς, ο δε Κωνσταντίνος φυσιολογικώς» και κατέληξε «Είμεθα κατάστασις».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Θ Πάγκαλος στην εποχή της παντοδυναμίας του.



Μετά την επιτυχία του κινήματος, ο ναύαρχος Κουντουριώτης παραιτήθηκε και ο Θ Παγκάλος προκήρυξε εκλογές για την άμεση εκλογή προέδρου από τον λαό, στις εκλογές αυτές νίκησε ο Θ Παγκάλος μιας και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος (τώρα τι ψήφισε ο λαός… η απόλυτη σύγχυση, μέχρι βαθμού παράνοιας).

Τέλος πάντων στις 22 Αυγούστου 1926 ξέσπασε νέο κίνημα από τον στρατηγό Γ Κονδύλη και ανέτρεψε τον Θ Παγκάλο.

Το έργο που παρήγαγε το κίνημα της 25ης Ιουνίου του 1925 είναι ένα άλλο ζήτημα.

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Ο Θ Πάγκαλος σε τελετή στο Παναθηναικό στάδιο.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ του Β ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ εκδόσεις ΓΙΟΒΑΝΗ

90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...