Κυριακή 18 Μαΐου 2014

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Διασκευασμένο καΐκι σε σκάφος μεταφοράς καταδρομικών τμημάτων στο Αιγαίο, κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, που ανήκε στον Στολίσκο της Ανατολής. 




Τα καΐκια ήταν σχεδιασμένα με την πιο κάτω διάταξη:  

Με πλώρα το θάλαμο του πληρώματος και έξι στενές κουκέτες, δύο δεξιά πάνω και κάτω, δύο αριστερά και δύο στο χώρισμα, κάτω από τις κουκέτες χώρος για όπλα και εργαλεία, σωσίβια. Δίπλα στον ασυρματιστή, ο ασύρματος. Ράφια για τα ρούχα σ όλα τα σημεία. Στη μέση τοποθετούσαν την μηχανή από τανκς πολυώροφη 90 ίππων, μεγάλα ντεπόζιτα  πετρελαίου για μακρινά ταξίδια, τα μπιτόνια του νερού και η φουσκωτή βάρκα στην κουπαστή, οι κάσες των πυρομαχικών στα πυροβόλα. Πρύμα  η καμπίνα του κυβερνήτη με δύο κουκέτες, τραπέζι ανασηκωτό και θήκη για τους χάρτες στο ταβάνι . Οι κουκέτες ανοίγουν σαν κασέλες για τα όπλα, τα ρούχα και τα ποτά, ράφια γύρω για τα ναυτικά όργανα και τα βιβλία.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Καΐκι που χρησιμοποιείτο από τον Ιερό λόχο για καταδρομικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.



Οπλισμός: Ένα βαρύ πολυβόλο Σόλοθερμ των 20 χιλ στην πλώρη, δύο πολυβόλα Μπράουνιγκ ½ της ίντσας στις δύο πλωριές μάσκες. Πρύμνη δύο ταχυβόλα Βίκερς με τροχιοδεικτικές.

 

Τα καΐκια αυτά συνήθως ήταν παλιά σκαριά που όμως με τις μεταβολές που γινόντουσαν  ( σ ένα όρμο δίπλα στην ναυτική βάση των Άγγλων στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας) μεταβαλλόντουσαν σε επικίνδυνες ναυτικές δυνάμεις. Τα καΐκια αυτά χρησιμοποιούντο από Έλληνες και Βρετανούς για επικίνδυνες αποστολές με πολλά θύματα διότι είχαν να αντιμετωπίσουν γερμανικά τορπιλοβόλα και άλλα σκάφη των ΝΑΖΙ, αλλά και περιπολικά της Λουφτβάφε.

Το τι κάνανε στον Β ΠΠ αυτά τα καΐκια είναι μια υπόθεση που θα χρειαζόντουσαν τόμοι για να καταγραφούν, υπό ποιες συνθήκες  πολεμούσαν φτάνει να δημοσιεύσουμε τις οδηγίες που έπαιρναν πριν την αποστολή:

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Έλληνες καταδρομείς με καταδρομικό καΐκι, κάπου στο Αιγαίο.




« Θα φτάσετε στα Δωδεκάνησα ταξιδεύοντας σε τουρκικά νερά με τουρκική σημαία. Τα πολυβόλα τραβηγμένα στο κατάστρωμα και σκεπασμένα με μουσαμάδες. Σκεπασμένα και τα διακριτικά των καϊκιών.
 

Στα τάδε και τάδε σημεία θα κρατάτε ανοιχτά. Οι Τούρκοι μας ξέρουν και μας χτυπούν.

Από δω ως εκεί οι στεριές είναι αφύλακτες και έχει κόλπους απάνεμους, αν χρειαστεί να ποδίσετε.

Στην Απλοθέκα θα βγαίνετε με σκεπασμένες στολές να πάρετε από τον πράκτορά μας πληροφορίες, θα τον βρείτε στο τάδε ναυτικό γραφείο.
 



Στη Γεντί Ατάλα βαθιά στον κόλπο απέναντι από την Κω είναι το ορμητήριο Νοτίου Αιγαίου, το μέρος είναι απόμερο και οι Τούρκοι δεν έρχονται ποτέ. Εκεί είναι ένα ψαροβόσφαρο με τα σήματα του εβδομαδιαίου κώδικα, θα βρείτε Άγγλο αρχηγό του τομέα να πάρετε οδηγίες.

Όταν βγαίνετε σε Ελληνικά νερά για επιχείρηση θα ταξιδεύεται όσο  μπορείτε νύχτα. Δεν θα ανάβετε ούτε τσιγάρο. Αν δεν προλάβετε να γυρίσετε πριν φέξει, θα λουφάζετε σ έρημες ακρογιαλιές κάτω από τα δίχτυα του καμουφλάζ. Να ασκήσετε καλά σε πληρώματα να κατεβάζουν μες στο σκοτάδι το άλμπουρο και να στερεώνουν κάτω από το δίχτυ τα καλάμια με τις ροδέλες.


 

Αν χρειαστείτε να ταξιδέψετε μέρα, θα ρίχνεται κάποιο ρούχο πάνω από την στολή και θα σηκώνετε σήμα γερμανικής κατοχής κάτω από την ελληνική σημαία. Πρέπει να περνάτε για ψαράδες ή για φορτογοκάικα. Έτσι αν τα φέρει ο διάολος κι έρθουν Γερμανοί για έλεγχο, θα τινάξετε τα πολυβόλα απάνω ν ανοίξετε πρώτοι φωτιά ή θα πλευρίσετε να σαλτάρετε μέσα.

Να έχετε υπόψιν σας και εσείς και τα πληρώματα πως οι Γερμανοί μας έχουν κηρύξει πειρατικά και ότι για εμάς δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο ούτε αιχμαλωσία. Αν πέσουμε στα χέρια τους, μας τουφεκίζουν επί τόπου».  

 

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΟΝ Β ΠΠ Έκδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ 29/10/2000

 

ΑΔΕΛΦΙΑ – ΑΔΕΛΦΙΑ του Ρήγα Ρηγόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...