Κυριακή 25 Μαΐου 2014

ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΗΣ Ε ΚΑΙ ΣΤ ΤΑΞΗΣ



 

Το αναγνωστικό ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ  γράφτηκε σε ένα μήνα από 20 Αυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου του 1944, η συγγραφή του αποφασίστηκε από την Επιτροπή Παιδείας της ΠΕΕΑ.


cf81cf8cceb6ceb1-ceb9cebcceb2cf81ceb9cf8ecf84ceb7


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Ρόζα Ιμβριώτη υπήρξε η πρώτη γυναίκα γυμνασιάρχης (1934).Το 1936 ίδρυσε το "Πρότυπον Σχολείον Ανωμάλων Παίδων". Ανέλαβε τη διεύθυνση του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Τύρνας (1944) στην Ελεύθερη Ελλάδα και συνέβαλε στη συγγραφή του αναγνωστικού "Τα Αετόπουλα".

 

Το αναγνωστικό μόλις κυκλοφόρησε (τυπώθηκε σε 100.000 αντίτυπα)  διδάχτηκε στα σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση, έκαναν ώστε το αναγνωστικό να χαθεί, αλλού το έκαψαν, αλλού θάφτηκε και όταν το ανέσυραν ήταν απλά μια χαρτομάζα, από όλα αυτά τα αντίγραφα που τυπώθηκαν βρέθηκαν δύο αντίτυπα. Το ένα στο χωριό Λαδικού της Φθιώτιδας που ήταν στην κατοχή του συνταξιούχου δασκάλου Χρ Παπαυγέρη, που το είχε διδάξει, και το περιέσωσε κρύβοντάς το κάτω από τα κεραμίδια, στα «χατίλια» του σπιτιού του και το άλλο ήταν στην κατοχή του δασκάλου Γ Μωραίτη.

 



Ο Μιχάλης Παπαμαύρος γεννήθηκε στη Βολισσό στις 20 Απριλίου 1891. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό του και το Γυμνάσιο στην πόλη της Χίου. Σπούδασε τη Γερμανική γλώσσα στην Αθήνα και στη συνέχεια εργάστηκε στη Βολισσό ως δάσκαλος. Πήρε μέρος ως εθελοντής στον αγώνα για την απελευθέρωση της Xίου, το 1912.
        Το 1913 πήγε για σπουδές στη Γερμανία όπου απέκτησε  διδακτορικό δίπλωμα της Παιδαγωγικής απ το Πανεπιστήμιο της Ιένας (υπήρξε μαθητής του Βίλχελμ Ράιν), διδακτορικό της Φιλολογίας απ το Πανεπιστήμιο της Λειψίας και της Αρχαίας Φιλολογίας απ το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
        Επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως καθηγητής της Παιδαγωγικής στο «Διδασκαλείο Αρρένων» Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του «Αρσακείου» Λάρισας, Ανώτερος Επόπτης της Δημοτικής Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θράκης, υποδιευθυντής στο «Μαράσλειο Διδασκαλείο», με Διευθυντή τον Αλεξ. Δελμούζο, καθηγητής στην «Παιδαγωγική Ακαδημία» του Δημ. Γληνού  και Διευθυντής στο «Διδασκαλείο Λαμίας».
           Ήταν ο εισηγητής στη χώρα μας του «Σχολείου Εργασίας», της «Ενιαίας Συγκεντρωτικής Διδασκαλίας» και του θεσμού της «Σχολικής Κοινότητας».
          Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού. Ήταν μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Επανειλημμένα διώχτηκε, απολύθηκε, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε για τις ιδέες του.


Από το βιβλίο αντιγράφω ένα ποίημα που αναφερόταν στον κατοχικό πρωθυπουργό Γιάννη Ράλλη, δείχνει το πνεύμα που ήταν γραμμένο το βιβλίο.

 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

 Γιαννάκη* το ποτάμι πλημμυρίζει!

Άκου, βρυχιέται, σπάζει τις βραγιες!

 

Φίλοι μικρό κακό μη σας φοβίζει.

Οι Γερμανοί θα στείλουν τα Ες Ες!

 

Γιαννάκη, ξύπνα, το νερό φουσκώνει

Τα πλήθη- ακούς- το δίκιο τους ζητά!

 

Κούφιες φωνές τα αυτί μου δεν ιδρώνει,

Θα φτιάξω τους τσολιάδες να τους φαν!

 

Γιάννη, σε μύριους ξέσπασε χειμάρρους,

Νεροποντή μας έπνιξε ο λαός!

 

Έ! Τότε θ αμολήσω τους Βουλγάρους

Κι ας γίνουν όλα στάχτη, κουρνιαχτός.

 

Του κάκου! Το ποτάμι όλο φουσκώνει

Κι όσο του χύνουμε αίμα πλυμμυρά.

Απ το χαμό κανείς δεν τους γλιτώνει,

Θα τους ρουφήξουν τ άγρια του νερά.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σε τέτοιου είδους σχολεία διδάχτηκε το βιβλίο "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ".

*Προφανώς εννοεί τον Ιωάννη Ράλλη τον κατοχικό πρωθυπουργό.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΑΔΑ του Μ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΥ έκδοση ΠΕΕΑ επανέκδοση ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...