Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΘΩΝΑ



Ο Καποδίστριας κυβέρνησε από 8/1/1828 μέχρι 27/9/1831μετά την δολοφονία του κυβερνήτη μέχρι να έρθει ο Όθωνας στον ελεύθερο κράτος της Ελλάδος έγιναν απίστευτα πράγματα, οι πολιτικοί που οδήγησαν τα πράγματα στο δράμα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831 λειτούργησαν με τέτοιο εγκληματικό τρόπο που έφτασαν τον τόπο στο χείλος της αβύσσου.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ιωάννης Κωλέττης


Η εγκληματικότητα των πολιτικών υπερέβη κάθε φαντασία, με πρόσχημα το σύνταγμα και της ελευθερίας έφεραν τον τόπο στο απόλυτο χάος. Η αναξιοπιστία τους ήταν τέτοια που στο τέλος κανείς δεν υπολόγιζε και έφτασαν να ζητούν από Γάλλους στρατιώτες να χτυπήσουν Έλληνες προκειμένου να διοικήσουν.

Περιττό να πει κανείς ότι χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα, ο απερίγραπτος Κωλέττης είχε φτάσει σε κάποια στιγμή στα άτακτα στρατεύματα που είχε μαζέψει γύρω του για εισβάλει στην Πελοπόννησο να μοιράσει 12.000 διπλώματα προβιβασμών (δηλαδή όλους με κάποιο τρόπο τους προβίβασε σε κάποιο αξίωμα), όχι δηλαδή ότι οι άλλοι ήταν καλύτεροι. Τα άτακτα στρατεύματα που κουβαλούσαν μαζί τους προκειμένου να επιβάλουν την εξουσία τους, περιφερόντουσαν πεινασμένα και λήστευαν τους κατεστραμμένους  Έλληνες. Οι κάτοικοι των πόλεων εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και έτρεχαν στα βουνά σε σπηλιές να κρυφτούν από τα άτακτα στίφη  των πολιτικών. Τέλος πάντων είδαν και αποείδαν οι ξένοι προστάτες και επίσπευσαν ένα δάνειο που θα ακολουθούσε τον Όθωνα, 7/5/1832 ο Όθων αναγορεύτηκε βασιλιάς της Ελλάδος, ώσπου όμως να φτάσει στο Ναύπλιο 18/1/1933 ο τόπος είδε πράγματα που το κάθε ένα είναι μια ξεχωριστή ιστορία.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μετά από πρόσκληση του Κωλέττη, 800 Γάλλοι στρατιώτες με διοικητή τον συνταγματάρχη, τον Στοφέλ, έφτασαν στο Άργος. Το βράδυ της 4ης Ιανουαρίου 1833 Γάλλοι εξοδούχοι και Έλληνες στρατιώτες είχαν βγει να γλεντήσουν, στα καπηλιά που πήγαν οι Γάλλοι ήρθαν σε σύγκρουση με Έλληνες θαμώνες. Ο Συνταγματάρχης Στοφέλ δίνει διαταγή στο τάγμα να ξεχυθεί στην πόλη του Άργους  και να τα κάνει όλα γυαλιά καρφιά. Με μπαγιονέτες 40 εκατοστών λόγχιζαν αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους.  Επί τέσσερις ώρες το Άργος ζούσε στιγμές πολέμου που ούτε οι Τούρκοι λίγα χρόνια πριν δεν προκάλεσαν. Ο δεσπότης Άνθιμος παίρνει μαζί του έναν διάκο και με μια άσπρη σημαία δεμένη σε μια ανάποδη πατερίτσα πηγαίνει γρήγορα στον στρατώνα να εκλιπαρήσει τον  Γάλλο διοικητή. Τελικά αυτός πείστηκε και διέταξε τις σάλπιγγες να παύσουν τη μάχη αφήνοντας πίσω τους, 300 περίπου σφαγμένους Αργείους.



Σε τέτοιο σημείο έφτασε η κατάσταση ώστε ο Θ Κολοκοτρώνης έβγαλε σε δημοπρασία την ελαιοπαραγωγή του έτους 1832 των εθνικών γαιών και κατακύρωσε σε πλειστηριασμό την είσπραξη της δεκάτης, την στιγμή που η κυβέρνηση είχε εκμισθώσει τις δημόσιες γαίες σε άλλους και το σημαντικότερο δεν μπορούσε να προστατεύσει τους μισθωτές.

Η άφιξη του Όθωνα έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό, ο οποίος ήλπιζε ότι θα έβλεπε ένα τέλος από τα δεινά των κομματαρχών που στην πραγματικότητα δημιούργησαν το πλαίσιο της δολοφονίας του Καποδίστρια, αυτό φαίνεται καθαρά από την ανακούφιση που απεικονίζουν τα λόγια του Μακρυγιάννη στα Απομνημονεύματα :

«Σήμερα ξαναγεννιέται η πατρίδα κι αναστένεται, όπου ήταν τόσον καιρό χαμένη και σβυσμένη. Σήμερα αναστένονται οι αγωνισταί, πολιτικοί, θρησκευτικοί και στρατιωτικοί, ότι ήρθε ο Βασιλέας μας, όπου αποχτήσαμεν με την δύναμη του Θεού. Δόξα να χη το πανάγαθο σου όνομά, Κύριε, παντοδύναμε, πολυέλεγε, πολυέσπλαχνε! Τα 1833 Γεναριού 18 άραξε εις τα Ανάπλι».

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η άφιξη του Όθωνα (με ευρωπαίους μισθοφόρους) την είδαν οι Έλληνες σαν λύτρωση μετά από όσα πέρασαν στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την δολοφονία του Καποδίστρια.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

1821 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ – ΚΡΑΤΟΥΣ εκδόσεις ΣΚΑΙ βιβλίο

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...