Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΙΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ



 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Από την άφιξη του Γκαίμπελς στο αεροδρόμιο Τατοΐου (31.3.39). Τον υποδέχεται ο Κ. Κοτζιάς (δικηγόρος, δημοσιογράφος, πολιτικός, αθλητής της ξιφασκίας και του στίβου, εκδότης και συγγραφέας. Χρημάτισε υπουργός και δήμαρχος Αθηναίων.).

Κηφισιά Δευτέρα 21 Απριλίου 1941

….

Ο Glucksburg παραπονέθηκε στον Χρύσανθο πως όλοι τον εγκατέλειψαν.

-          «Να» είπε «και ο Θεόδωρος Μανέτας αρνήθηκε να εργαστεί με τον Κοτζιά»

-          «και είχε δίκαιο» είπε ο Χρύσανθος «Πως θέλετε σοβαρός άνθρωπος να εργαστεί μαζί του; Ο Κοτζιάς είναι άνθρωπος των φαιδρών ημερών».

Στο Σοφούλη είπε ο Glucksburg, όταν τον δέχτηκε μετά την αυτοκτονία του Κορυζή, νύχτα Μεγάλης Παρασκευής προς Σαββάτο στις 3 το πρωί του είπε,

-«Ο Κοτζιάς έχει προσόντα. Μπορεί ν ανέβει και σ ένα τραπέζι και με τα αστεία του, και τις φωνές του, να παρασύρει τα πλήθη».

Του αποκρίθηκε ο Σοφούλης

-  «Μεγαλειότατε στο δράμα που παίζεται τώρα δεν εισχωρεί κωμωδία, και το έθνος δεν ανέχεται αυτήν την ώρα σαλτιμπάγκους».

….




Κηφισιά Τετάρτη 23 Απριλίου 1941

Μου είπε ο Δεσπότης (Χρύσανθος) πως είπε του Glucksburg το μεγάλο Σάββατο, πως κυβέρνηση Κοτζιά θα έχει την «δεινότερη απήχηση», πως ο Κοτζιάς ήταν υπουργός των «κωμικών» (ή των «φαιδρών») ημερών. Και του μίλησε έξω απ τα δόντια του είπε πως η θέση του ήταν στον στρατό μέσα. Αυτός αποκρίθηκε «Μα εγώ, ποτέ δεν είχα πολλή επαφή με το στρατό». Του είπε ο Δεσπότης «Η θέση σας θα ήταν στο μέτωπο, στις επάλξεις, σαν τον Παλαιολόγο…»

Βούρκωσαν τα μάτια του και κόπηκε η φωνή του. Και μες την σιωπή του είπα «Ο Παλαιολόγος ήταν Έλληνας. Ετούτος είναι ξένος, μέτοικος…»

Αργοκούνησε το κεφάλι του. Δεν μπορούσε να μιλήσει….

Χθες βράδυ έφυγε ο Glucksburg με όλο το σωρό το Glucksbuργικό.

Ο Glucksburg είπε του Δεσπότη «Δε στερείται προσόντων ο Κοτζιάς. Σε μιαν ώρα δύσκολη μπορεί με την φωνή του και τους χωρατάδες του να παρασύρει τον όχλο…» Του είπε ο Δεσπότης. «Το δράμα που διερχόμεθα δε σηκώνει χωρατάδες».

Μου είπε ο Σοφούλης πως την νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής προς Μεγάλο Σάββατο τον δέχτηκε ο Glucksburg στις 3 το πρωί και του είπε για τον Κοτζιά «Μπορεί σε ώρα δύσκολη, ν ανέβει και σε καρέγλα, και με φωνές και αστεία να παρασύρει τον λαό…»Του είπε ο Σοφούλης «Δεν υπάρχει παράδειγμα στην ιστορία να γύρισε το δράμα σε κωμωδία, και μάλιστα με σαλτιμπάγκους επικεφαλής. Ο λαός μας δεν έχει ανάγκη από σαλτιμπάγκους»

Ο Glucksburg αφού έγδαρε το κράτος και έβγαλε όσα εκατομμύρια πρόφτασε, στα 5 ½ χρόνια που μας κάθισε στο σβέρκο, έφυγε με την φάρα τουγια να σώσει το τομάρι του.

….



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Σοφούλης δίπλα στον Ε Βενιζέλο, ο Σοφούλης υπήρξε ο πρωθυπουργός που τελείωσε σε βαθύ γήρας τον Εμφύλιο πόλεμο.


Κηφισιά Κυριακή 27 Απριλίου 1941

Οι Γερμανοί μπαίνουν στας Αθήνας. Καημένη Ελλάδα!

Ώρα 10 μμ.

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο τάφος της Π Δέλτα στον κήπο της στην Κηφισιά, τον Μάιο του 1944, οι δύο από τις τρεις κόρες της και ο Στέφανος Δέλτα, στον τάφο της χαράχτηκε (κατ επιθυμία της) η λέξη ΣΙΩΠΗ.
Η Π Δέλτα αυτοκτόνησε με την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...