Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΜΑΣΧΑΛΙΣΜΟΣ

Έθιμο της αρχαιότητας, σύμφωνα με το οποίο ο δολοφόνος έκοβε ένα δάκτυλο από κάθε χέρι του θύματός του ή κάποιο άλλο μέλος και το έβαζε κάτω από τη μασχάλη του, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα απόφευγε την εκδίκηση.




 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος (1349 – 1425).

Το έθιμο του μασχαλισμού αναφέρεται από τον Αισχύλο, από το Σοφοκλή και από τον Απολλώνιο το Ρόδιο. Ήταν δηλαδή κάτι που συνηθιζόταν σε κάποιες φυλές από την αρχαιότητα.


Το 1415 ήλθε στο Οίτυλο ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μανουήλ Β ο Παλαιολόγος για να εφαρμόσει προσωπικά σ’ ολόκληρη τη Μάνη δύο νόμους του:

«Η λύσις των φρουρίων».
«Η λύσις του έθιμου του μασχαλισμού».
Δηλαδή την συνήθεια να κόβουν τμήματα των άκρων από τα θύματά τους και να τα μεταφέρουν κρεμασμένα σε σχοινί στην μασχάλη, όταν μάλιστα έπιναν κρασί τα βουτούσαν σ’ αυτό κι είχαν την ικανοποίηση ότι έτσι έπαιρναν την δύναμη των αντιπάλων τους.

Τότε γκρέμισε όλα τα κάστρα και τα καστρία της Μάνης, τότε γκρεμίστηκε το κάστρο "της Μαϊνης στο Βοίτυλο και μέχρι σήμερα ξεθάβονται τα πλέχτουρά του".



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Ηρακλής του Λυσίππου. Απ ότι φαίνεται και ο Ηρακλής στα ηρωικά χρόνια έκανε μασχαλισμό. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του Θήβα από τον Κιθαιρώνα, συνάντησε τους απεσταλμένους του Ορχομενού που πήγαιναν να εισπράξουν το φόρο της χρονιάς από τη Θήβα. Χύμηξε τότε πάνω τους, τους έκοψε τις μύτες και τ' αυτιά, τους έδεσε τα χέρια στο σβέρκο και τους είπε πως αυτός ήταν ό φόρος.   




Ο Ισίδωρος της Μονεμβάσιας, λόγιος της εποχής των Παλαιολόγων, λέει ότι με την επέμβαση του Μανουήλ του Παλαιολόγου σταμάτησε το έθιμο του μασχαλισμού: «ουδ έτι μετά την σφαγήν δάκτυλον ή μέλος έτερον αποκόψας του κειμένου, τούτο παρα τον πότον τη κυλίκι βάπτων προπίνει τοις φίλοις, τούτο δη το εκείνοις πάλαι φίλον και σύνηθες».

Επίσης ο Αργυρόπουλος (λόγιος της ίδιας εποχής- 14 αιώνας) ισχυρίζεται ότι οι Μανιάτες διατηρούσαν το αρχαίο έθιμο του μασχαλισμού «βραχύτατα μέρη τετελευτηκότων ανατεμόντες σωμάτων και ταριχευσαντες έφερον».


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από το βιβλίο του Δ Μέξη.



 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ του Δημ Ν. Μέξη

 http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...