Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΠΡΟΣ ΣΤΑΛΙΝ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τρότσκυ και Καγκάνοβιτς σε σοβιετικό εορτασμό πριν γίνουν εχθροί.




Κατά την διάρκεια των δικών της Μόσχας από 24/8/1936 μέχρι 25/10/1936 ο Στάλιν βρισκόταν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για ξεκούραση, στην θέση του αναπληρωτής γραμματέας στο κόμμα τοποθετήθηκε ο Λαζάρ Καρκάνοβιτς (Lazar Moiseyevich Kaganovich, Лазарь Моисеевич Каганович 1893 – 1991), με επιστολές πληροφορούσαν τον Στάλιν για κάθε λεπτομέρεια και για κάθε ενέργεια που θα γινόταν. Παραθέτουμε τμήμα της επιστολής του Καρκάνοβιτς για να γίνει αντιληπτό το πόσο στημένες ήταν αυτές οι δίκες:

 



 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Καρκάνοβιτς και ο Στάλιν.

 

"17 Αυγούστου 1936


Τη δημοσίευση στον τύπο του υλικου της δίκης ενάντια στην αντεπαναστατική τροτσκιστική – ζινοβιεφική τρομοκρατική ομάδα οργανώσαμε ως εξής:

 



1.      Στην «Πράβντα» και στην «Ισβέστια» θα δημοσιεύονται καθημερινά υλικά από την δίκη στο μέγεθος μιας στήλης. Στις υπόλοιπες εφημερίδες θα δημοσιεύονται υλικά σε έκταση μισής στήλης. Το κατηγορητήριο και η αγόρευση του εισαγγελέα θα δημοσιευτούν χωρίς περικοπές.

 

Όλα τα υλικά στέλνονται μέσω του πρακτορείου TASS, το οποίο διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό.

 

Παράλληλα στις εφημερίδες θα δημοσιεύονται άρθρα και αντιδράσεις για τη δίκη (ψηφίσματα κα).

 

Όλο το υλικό θα περνάει στον Τύπο με την ευθύνη των συντρόφων Στέτσκι, Ταλ, Μέχλις, Βισίνσκι και Αγκράνοφ. Τη γενική επιστασία θα την αναθέσουμε στον σ. Εζόφ.

 

 

2.      Από τους εκπροσώπους του Τύπου στην δίκη επιτρέπεται να παρευρεθούν:

 

Α) Οι αρχισυντάκτες των μεγαλυτέρων κεντρικών εφημεριδών και οι ανταποκριτές της «Πράβντα» και της «Ισβέστια».

Β) Στελέχη της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ανταποκριτές του ξένου κομμουνιστικού και Εργατικού Τύπου.

Γ) Ανταποκριτές του ξένου αστικού Τύπου.

 

Ζητάνε άδεια να παρευρεθούν και κάποιες πρεσβείες. Θεωρούμε δυνατό να δώσουμε άδεια εισόδου μόνο προσωπικά στους πρεσβευτές.

Παρακαλούμε να δώσετε την έγκρισή σας.

…."

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Σότσι (στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας) , όπου  διεξήχθησαν  οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, από τις 7 μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου του 2014. Είχε φτιάξει τη θερινή κατοικία του («ντάτσα»)  ο Στάλιν, σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΡΩΣΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (RGASPI)  F 558 op 11, d 93, I 21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...